
Kepada yang suka mengunyah sambil tengok tv tentu perlu kudapan. Tambahan pula sekarang ni kita semua dalam tempoh PKP.
Apa kata buat resipi kulit popia sira rangup pedas manis. Tentu tak berhenti menguyah.
Ikuti resipi oleh Siti Mariam melalui Masak Apa Hari Ni
Bahan-Bahan
1 peket kulit popia
Kulit popia gunting dan goreng sampai garing.
Untuk sira
Cili kering dah belender dengan bawang putih dan bawang merah ambil dalam 2 senduk.
Tumiskan bersama minyak masukan garam,asam jawa,perasa dan gula dalam 2 senduk.
Tumis tumis sampai betul kering dan pekat. Baru masukn popia goreng. Kalau nak tahan lama lagu rangup masuk kan dalam oven bakar selama 20 minit suhu 170c
Selamat mencuba.
Kredit: Siti Mariam
‘Elok Tak Kecut.” Wanita Ni Kongsi ‘Rahsia’ Bawang & Kentang Tahan Lama, Tak Busuk & Berulat. Guna Pelapik RM6 Je!

Bawang dan kentang antara bahan masakan yang sering digunakan. Tetapi apabila dibeli dalam kuantiti yang banyak, adakalanya ia menjadi kecut dan busuk. lebih-lebih lagi kalau anda jarang guna.
Admin kongsikan tips menarik daripada Norasihah Nams menerusi facebooknya telah berkongsi cara pastikan bawang dan kentang di rumah kekal lama.
No wonder bawang ,kentang di simpan dalam kain jut klu jual kt kedai dalam kuantiti yang banyak.
Saya x search pun apa kaitannya. Cuma time nak setting tempt bawang ni mmg saja nk beli kain ni buat lapik sesaja.
Apa yang saya perati..
Bawang n kentang samgatttttt tahan lama bila diletak dgn kain ni.
Sama juga kunyit yang kebetulan sesat termasuk dlm ni. Elok x kecut da berapa lama xtau lah..
Mmg jenis jrg masak klu kerja so mmg boleh perasan bawang n kentang tak lodo walau dah lama. Kalau tak sebelum ni letak dalam bekas jaring pun stil ada yg busuk n berulat sb “rajin sangat “masak.
Setahun dah setting cmni. N sangat tahan wire basket tu kat situ. Minima, save space. ❤️.
Nak bagi lekat kuat pelekat tu.
Lepas lekat pelekat tu, biarkan selama minimim 72jam atau 3 hari sebelum letak beban.inshaAllah tahan .pelekat ni dapat sekali bila beli wire basket ni. Xsilat hrga sy beli rm13.90/pc.
Burlap (kain jut tu) rm6/meter dl. Skrg tengok shopee rm8/meter.. ok lagi tu..👍🏻👍🏻
Sumber Noraishah Nams
Tawaran harga menarik daripada Zalora, Klik di sini
Guna 4 Bahan Ni Je Untuk Buat Udang Belon Ala Kedai Makan Thai. Rangup Di Luar, Gebu Di Dalam!

Selalunya kalau makan di kedai terutamanya kedai makan thai, mesti akan order udang celup tepung kan? Atau udang ‘belon’ thai kerana rupanya kembung seperti belon. Bila makan tu, terasa rangup di luar dan lembut di dalam. Memang membangkit selera lah, lagi-lagi bila dicicah bersama sosnya yang manis masam.
Haa yang mana nak cuba buat sendiri tu, boleh la cuba resepi ni! Guna 4 bahan je tau… kahwinkan pula dengan tomyam dan telur dadar. Fuhhh terbaik. Jom cuba!
RESIPI UDANG BELON THAI
Bahan-bahannya:
– Udang
– Tepung blue key self raising flour (kotak warna pink)
– Telur
– Garam secukup rasa
– Air secukupnya
Cara-caranya:
1. Bersihkan udang. Buang kulit udang tapi bahagian ekor dibiarkan je.
2. Campur semua bahan-bahan yang lain. (tepung, telur, garam)
3. Masukkan air secukupnya. Taknak cair sangat, tak nak pekat sangat. Buat biar boleh lekat elok adunan tepung dengan udang.
4. Celup udang dalam adunan tepung kemudian goreng dalam minyak yang panas
5. Angkat dan toskan. Sedia untuk dihidang.
Nota: Untuk hasilkan udang belon yang cantik boleh guna pencungkil gigi untuk buang kotoran belakang udang jadi tak perlu nak belah belakang udang tu.
Ahh jomm.
Selamat mencuba!
Sumber: Facebook Fatyma Idris
Webinar Aku Tak Serik Bersalin merupakan webinar kehamilan dianjurkan untuk para ibu hamil yang menanti kelahiran cahaya mata. Membariskan ramai speaker-speaker hebat yang terdiri daripada pakar dalam bidang masing-masing. Antaranya Dr Maiza Tusimin, Dr Siti Sarah Aishah, Dr Tengku Puteri Zainab, Ustazah Fatimah Syarha, Encik Fhais Salim dan selebriti Ezzaty Abdullah. Jom daftar secara percuma di SINI!
Idea Mantap Menu Potluck Jamuan Sekolah Anak, Simple Je!

Dihujung-hujung tahun ini mama pastinya sibuk dengan pelbagai persiapan untuk anak termasuklah jamuan untuk sesi persekolahan hujung tahun anak. Nak bawa menu apa?
Persoalan macam ini selalu jadi masalah untuk mama. Idea hebat tapi ringkas oleh seorang ibu ini, Noor Fadzlin boleh memberi idea kepada semua. Coklat Stik, memang simple. Mesti anak-anak berebut.
POTLUCK JAMUAN SEKOLAH
Wah tambah idea untuk ibu-ibu yang tak sempat nak masak tapi nak prepare potluck jamuan sekolah tu.
Satu botol choco spread ni boleh dapat 12 cups ye.
Lin bukan buat untuk potluck, tapi untuk anak bertuah. Dia kalau pergi appoinment hospital suka betul beli benda gini.
Bukan boleh habis tu dengan harga RM4.50 dijual satu cup dadih tinggi tu. Buat gini biar jimat.
Harga: untuk 12 orang makan RM16.50
Choc spread RM9.90 (offer price)
Biskut Rm5 ( dapat dalam 11@12 batang/pek)
Sauce cup 25pcs RM2.40 (0.096/cup)
Ziplock 100pcs RM2.40 (0.024/pek)
**saiz 7.6cmx10.1cm
Asingkan sos coklat atau coklat spread dalam bekas bersaiz kecil.
Asingkan juga biskut jejari dalam plastik bersaiz kecil.
Sediakan sekali dengan sos coklat. Siap!
Mudah kan? Jom cuba!