Jarang-jarang kita dengar untuk awet muda dengan minum sup tulang. Biasanya, petua lama sarankan kita untuk banyak makan ulam.
Tetapi berbeza dengan perkongsian Dr. Rizal Abu Bakar ini. Diharapkan perkongsian ini dapat menambahkan info untuk kita bersama.
Nak awet muda tak? Mari saya kongsikan RAHSIA AWET MUDA.
Antara rahsia awet muda ialah pastikan kolagen cukup. Kolagen ialah sejenis protein. Terbentuk dari tiga amino acid. Salah satu yang penting ialah glycine.
Tubuh manusia dewasa keluarkan 3g glycine setiap hari. Tapi tubuh perlukan 15g. Tidak cukup.
Apabila glycine cukup kulit jadi cantik, sendi tidak sakit, radang hilang, pencernaan terjaga, mood, tidur dan kemampuan fikir semakin baik.
Untuk tambah glycine dan kolagen perlu ambil dari sumber luar. Kolagen biasanya didapati pada haiwan.
Tulang, kartilaj, kulit haiwan berikan glycine tambahan yang diperlukan.
Cara mudah ialah melalui bone broth. Tulang direbus lama. 48 jam lamanya.
Cara nak buat mudah. Pakai Slow Cooker.
Cari tulang lembu. Tambah karot, seleri, bawang dan sedikit rempah sebagai perisa. Direbus pada api kecil.
Apabila air berkurang ditambah. Air hanya sekadar melepasi bahan-bahan tadi. Selepas 48jam api ditutup dan biarkan sejuk. Tapis air rebusan itu..
Hanya air sup dari rebusan yang diminum. Air sup ini kaya dengan glycine. Kalau disimpan di freezer mampu bertahan 6 bulan.
Bahan lain dah hilang rasa dan perisa. Boleh buat baja.
Sumber : DrRizal