Membayangkan betapa lembut dan sedapnya rasa puding, terasa teringin pula untuk dibuat sendiri. Jadi apa kata alang-alang tengah rajin tu, buatkanlah lebih sedikit untuk di bawa balik ke kampung sempena nak bercuti raya nanti.
PUDING LUMUT SEKAYA
Bahan A – untuk bahagian hijau…lumut
Agar2 – 30.7 grm
1 tin susu pekat – boleh tambah jika kurang manis
3 mangkuk air
2 mangkuk santan
2 biji telur
5 helai daun pandan.-
1/2 in kayu manis
secubit garam
sedikit susu cair – jgn tlalu banyak nanti agar2 tak jadi spt lumut.
Cara2
1. Masak agar2 hingga larut
2. Kisar daun pandan bsama kayu manis
3. Tapis daun pandan yg tlh dikisar
4. Kisar santan bsama 2 biji telur
5. Masukkan air pandan yg tlh ditapis itu ke dlm santan – jika kurang hijau, boleh tambah pewarna hijau
6. Masukkan santan hijau ke dlm agar2 yg tlh larut
7. Masukkan susu pekat
8. Tambah sedikit susu cair dan scubit garam
9. Masak hingga mendidih dan santan pecah mbentuk lumut.
Bahan B
Agar2 30.7 gm
1 tin susu cair
1 tin skaya
2 biji telur
2 camb tpg kastard
2 camb susu tepung
1 camb buttercup
sedikit ais krim vanila.
Cara2
1. Masak agar2 hingga larut
2. Blend susu cair, tpg kastard, susu tpg, telur
3. Tapis ke dlm agar2 yg tlh larut
4. Masukkan sekaya
5. Masukkan buttercup
6. Masukkan ais krim
7. Kacau hingga sekaya larut
8. Jika kurang manis, tambah sedikit susu pekat
9. Asingkan 3 senduk adunan dan tambah pewarna coklat atau coklat emelco – utk buat lapisan coklat.
Cara melapis
1. Ambil 3 senduk adunan lumut. Masukkan dlm bekas agar2. Bekukan.
2. Bila sudah beku, garis2kan dgn garpu
3. Masukkan 2 senduk lapisan coklat ke ats adunan lumut. Bekukan.
4. Bila dah beku, lapiskan dgn adunan sekaya. Bekukan.
5. Lapis dgn adunan coklat. Bekukan.
6. Lapis dgn adunan lumut.
7. Bekukan dlm peti sejuk.
P/s
Adunan ini boleh dapat dua bekas puding.
Setiap kali hendak lapis, perlu garis2 kan lapisan puding supaya setiap bahagian boleh melekat elok.
Susunan warna boleh diubah.
Selamat mencuba
sumber : Siti Hamidah Binti Kassim via MAHN