Tak lengkap rasanya jika juadah berbuka tidak disertakan dengan menu pencuci mulut.
Jadi kali ini apa kata kita sediakan puding Karamel yang digemari ramai ini. Enak dimakan sejuk semasa berbuka.
Puding Caramel
Ads
Bahan² caramel :
5 sudu besar gula
3 sudu besar air panas
Cara² :
1. Masak gula api kecil sehingga gula cair dan warna keemasan. Kacau perlahan sehingga sebati & masukkan air panas (hati².. nanti akan meletup² @ merecik..)
2. Tuang dalam loyang dan biar caramel seketika.
Ads
Bahan² Puding :
6 biji telur
1 sudu esen vanilla (sy lebihkan sikit)
1 tin susu cair @ sejat
1/3 tin susu pekat (manis sedang² je..)
1/4 cawan air masak
Cara² :
1. Masukkan semua bahan dan blend sekejap sahaja dan tuang ke dalam loyang caramel.
– Kukus 20-30 minit
Ads
* Pastikan puding ni betul² sejuk sebelum nak keluarkn drp loyang.. (sy masuk dlm freezer sbb nk bg cepat sejuk)
Hari ini sudah tentu ramai yang tidak bekerja menghabiskan masa bersama keluarga sempena meraikan sambutan Hari Kebangsaaan yang ke 65.
Bagi merancang memasak hidangan istimewa sempena hari merdeka apa kata masak resipi istimewa ini iaitu Resepi Keow Teow Theng.
Tapi jangan risau cukup bahan boleh buat sendiri je di rumah. Tak susah pun nak buat kuey teow theng ni. Mudah je, sesuai sangat bagi newbie, ikut resepi di bawah ini.
Dapatkan My Qalam Elite Digital Perjuzuk Set dengan diskaun RM5 apabila anda menggunakan kod KELGST5 di sini
Di Sebalik Populariti Kerjaya Sebagai “Mr. Pilot”.
BAHAN-BAHAN:
1. Keow Teow
2. Isi Ayam
3. Daun Bawang
4. Bawang putih
5. Sawi
6.bebola ayam / ikan
7. Fishcake
9. Kicap cair
10. Cili padi
11. Lada sulah
12. 2 ketul kiub ayam
13. air scukupnya
CARA PENYEDIAAN:
1.Didihkan air, masukkan 2 ketul kiub ayam kemudian masukkan isi ayam, bila isi ayam dah masak kekuarkan isi ayam, bila dh sejuk carik-carikkan ayam tersebut..
2. Masukkan bebola dan fishcake rebus sekejap dan toskan.. Blh lah hiris fishcake td.
3. Kuah dia saya xtmbh apa dh.. Kiub tu dah ckp rasa..
Cara buat minyak bawang putih
1. Cincang 1 labu bawang putih..
2. Panaskan 1 senduk minyak, bila minyak. Dah panas masukkan bawang putih Yang di cincang td, goreng sehingga bawang kekuningan, api slow je ye, jgn smpai hangit nanti pahit…
Cara buat kicap cili potong.
1. Potong cili padi dan gaul dalam kicap cair..
Celur sekejap sawi sehingga layu dan toskan
Basuhkan keow keow bagi hilangkan lebihan minyak, nk jirus air panas pom blh..
Boleh lah susun bahan2 dalam pinggan dan tuang kuah.. Siap.. Senang sahaja…
Kalau mengupas telur rebus dalam kuantiti yang banyak memang buat rasa stress. Maklum sahaja ia ambil masa yang agak lama dan mengupas telur bukanlah semudah yang disangka kalau tak tahu caranya.
Kalau kulit remuk dan pecah, lagi tambah sukar untuk dikupas. Adakalanya hasil kupasan telur rebus kita tidaklah cantik dan licin permukaannya. Bagaimana nak jadikan cepat, pantas dan hasilnya pun tip top? Puan Waherda Basiron berkongsi di facebooknya cara-cara memastikan telur lebih mudah dikupas. Jom kita cuba.
Hari ni Kek Da tak nak share resepi. Nak share #tips cara rebus telur supaya mudah untuk kupas tanpa cacat cela. Mudah je ..
Cara-caranya:
1. Basuh telur bersih-bersih dan masukkan terus dalam periuk. Tambahkan air.
2. Tak perlu air mendidih baru nak masuk telurnya. Terus masukkan sahaja.
3. Masukkan sesudu garam dan campurkan sesudu minyak masak.
4. Rebus lebih kurang 15 hingga 20 minit, sehingga air menggelegak.
5. Rendamkan dalam air biasa sekejap untuk hilangkan panas dan boleh terus dikupas.
SIAP!
Semoga bermanfaat dan selamat mencuba.
Kredit: Waherda Basiron
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Jika anda pernah bercuti di Pulau Bali, Indonesia, hidangan Sate Lilit ini merupakan menu tempatan yang cukup popular di sana. Sesekali apa kata, cuba ubah selera dengan menyediakan hidangan nusantara ini.
Rasanya yang enak dengan aroma rempah ratus yang diperap sempurna, pasti mampu memikat selera tetamu yang berkunjung ke rumah nanti.
BAHAN-BAHAN
250 gms udang
250 gms daging ayam/ikan tenggiri
50 gm kelapa parut
3 helai daun limau purut (diracik halus)
2 sudu besar gula perang/ gula melaka
4 batang cili padi (dihiris nipis)
10 batang Serai sebagai skewer
garam dan bahan perasa secukupnya
BAHAN KISAR
4 bji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm lengkuas
1 cm kunyit hidup
1 sudu teh jintan Manis
1 sudu teh ketumbar
CARA MEMBUAT:
Panaskan minyak dalam kuali kemudian tumiskan bahan-bahan kisar sehingga keperangan dan naik bau.
Tutup api, masukkan udang dan daging ayam tadi serta gaul sebati.
Selepas tu masukkan pula kelapa parut dan sedikit santan pekat. Gaul rata.
Kemudian masukkan daun limau purut,gula perang, cili padi dan perasakan dengan garam.
Bentukkan adunan tadi dan lekatkan pada batang serai.
Bakar / panggang sehingga masak.
Tip Ekstra!
1.Jika mahu menjimatkan masa, boleh juga kukus sebentar adunan tersebut, baru dilekatkan pada batang serai dan bakar.
2.Selain bakar/panggang, boleh juga digoreng didalam kuali leper dengan sedikit minyak.
Selamat Mencuba!
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.