Di mana ada kesungguhan pasti di situ ada jalannya, apa yang penting tidak pernah kenal erti mengalah dan akhirnya pasti menampakkan hasil sebagaimana yang diingini. Umpamanya kisah yang dikongsikan oleh seorang ayah ini yang pernah obes suatu ketika dahulu, daripada saiz baju 5XL kini ukuran baju bersaiz L. Nyata pencapaian yang cukup dibanggakan dan wajar dijadikan inspirasi buat suami-suami di luar sana untuk turut berusaha menurunkan berat badan. Bukan sahaja bertujuan memiliki bentuk badan yang ideal namun apa lebih penting tubuh lebih aktif dan sihat.

Ini perkongsian kisahnya.

Pada awal tahun hujung 2018 aku seorang yang terlalu obesiti.. berat aku mencecah 130kg.. seluar aku saiz 48 dan baju saiz 5XL.. banyak kesukaran bila berbadan besar ni.. dari segi kerja harian memang lah tak dapat di nafikan.. jalan lebih sikit mula kaki sakit, nafas laju macam lari 100 meter.. padahal naik tangga je tu… kalau nak beli baju dan seluar.. orang kedai pandang atas bawa.. rasa macam hina je.. huhuhuhu..

Pada awal 2019 mula tanam cita-cita untuk kurangkan berat badan.. tapi tak berjaya.. aku mula balik pada febuary 2019..memang nekat gila gila… bulan yang pertama febuary aku cut makan pagi.. hanya makan buah buahan sahaja.. tengahari dan malam aku makan macam biasa..aku berjaya melakukannya… pada bulan kedua.. aku try cut makan tengahari.. aku makan lauk sahaja.. benda-benda berkarbo aku kurangkan.. hanya makan nasi 3 hari sekali dengan kuantiti yang sedikit.. 1 bulan sudah berlalu.. aku berjaya melakukannya… dan bulan ke 3 aku cut makan malam dan ambik gula yang berlebihan.. malam aku cuma makan sebiji epal atau buah-buahan yang lain.. agak mencabar bagi aku untuk melakukannya.. tetapi aku berjaya melakukannya.. masuk bulan ke4.. aku cut semuanya.. hanya makan pagi dengan buah, tengahari tanpa nasi dan malam makan buah.. air bergula ambik pagi sahaja untuk tenaga… penah jugak 1 hari aku tak ambil gula.. mengigil 1 badan… time ni teman baik aku ada lah cermin.. aku selalu bercakap dengan cermin.. untuk motivasikan diri untuk teruskan.. alang-alang menyeluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan…

Bulan ramadhan telah tiba.. masa yang sesuai untuk berdiet.. time tu berat badan aku turun dari 130kg turun ke 104kg..104kg kekal sampai raya.. aku perasaan berat aku tak boleh turun lagi kalau aku berdiet.. time ni aku pakai seluar saiz 42 dan baju 2XL.Time raya dugaan yang paling berat…dengan open house lagi.. dengan jamuan raya lagi.. tapi aku lawan semua tu.. makan sekadar syarat….

Lepas raya.. aku mula pergi ke gym untuk teruskan niat aku tu..masa aku di gym, aku tengok petang-petang member2 aku keluar untuk belari.. niat hati nak follow.. memandangkan badan aku. masih berat.. aku bersabar.. 2 bulan aku ke gym.. aku main cross trainer.. sekali sekala aku belari atas mesin.. mula pada hari itu aku mulai terasa berat badan aku semakin berkurangan.. seluar aku pakai dah longgar.. time ukur dari 42 turun 40 hingga 38….dalam hati berkobar-kobar untuk lari kat luar… pada bulan ini aku last timbang berat badan aku.. aku cuma ukur lilit pinggang…

Masa telah tiba.. bulan ke 5 aku cuba berlari di luar… fuhhhhh azab beb.. 300meter rasa nak muntah… kalau 1km.. mahu muntah darah aku…dalam beberapa minggu aku cuba cuba dan terus mencuba… lari jalan… jalan lariii… sampai aku boleh jejak 3km… tapi tak putus asa.. aku tetap nak berlari.. sehingga lah aku boleh habiskan 3km tanpa berjalan…

Aku habiskan masa petang aku dengan larian.. aku berlari 6 kali seminggu… kalau hujan aku akan lari dalam gym atau buat aktivit yang mengeluarkan peluh… kasut pertama yang aku beli new balance.. aku tak perlu cerita lah pasal kasut.. sebab aku dah cerita hari tu boleh klik link ni https://m.facebook.com/groups/481811468860621?view=permalink&id=943167242725039

Bulan ke 6 dan ke 7 baru masih berlari dan mengekalkan diet yang sama.. say no to dinner.. hanya sebiji atau sepotong buah sahaja.. tapi 1 hari kena habiskan 3 liter air masak…

45125334 – variety of organic apples in baskets on wood table.

Ini nak carita bila dah start berlari pulak… dulu aku penah terfikir.. tak penat ke diaorg berlari ni.. takde kerja ke diaorg ni.. lari je.. dapat apa lari lari ni.. apa kepuasannya… tapi baru aku tahu perasaan orang yang berlari tu.. sebab aku dah alaminya sekrang.. kalau 1 hari tak berlari macam ayam berak kapur.. rasa tak sempurna 1 hari kalau tak berlari… first aku berlari dekat kawasan perumahan aku.. lari 3km 4km time tu masa aku tak tengok sangat pun.. just nak keluarkan peluh…

Satu hari tu terfikir jugak.. kalau lari je dapat apa.. takde record pun.. mula lah set time dan jarak.. sampai ke hari ini.. alhamdulillah peningkatan amat ketara.. hari ke hari dapat mencapai target.. challenge diri sendiri je.. contoh hari ini buat 35minit untuk 5km..esok try buat lagi baik dan seterusnya… sehingga lah hari ini.. aku sangat berbangga dengan percapaian aku sendiri.. tiada yang dapat mengubah diri sendiri kalau diri sendiri tak tak mahu ubah..

Target
5KM 28 minit ✔️
10KM 1.09 minit✔️
21KM HM
42KM FM
Ironman

InsyahAllah.. Berkat tunjuk ajak dari Group Malaysia Runners…

Total masa yg diambil 8 bulan…
Selama 8 bulan ni.. aku tak makan nasi lemak.. aku tak makan roti canai, aku kurang makan ayam goreng, KFC, MCD yang panggil susah aku dapat lupakan ais… perit betul pengorbanan ini.. tapi untuk mencapaikan cita cita aku.. aku kuatkan semangat untuk semua makanan tu.. tanam semangat dalam diri dan aku berkata dengan teman rapat aku kat dalam cermin.. dah 38 tahun ko dah makan bermacam macam.. apa lagi ko nak makan.. korbankan 1 ke 2 tahun untuk semua makan itu…alhamdulillah semua tu dapat aku atasi tanpa perang saudara hahahaha…

sumber : Mohd Rasidy Darmawan