Petua Mudah Tempoyak Tahan Lama & Tak Berkulat, Barulah Rasa Selamat Nak Buat Stok Banyak-Banyak!

Share

Bila dah datang musim durian ni, hantu durian takkan lepaskan peluang makan raja buah itu bersungguh-sungguh. Maklumlah, buah-buahan bermusim kan? Bila dah datang kenalah manfaat sebaiknya. Hehe.

Dalam dok menikmati durian, pasti anda akan jumpa beberapa buah yang tak berapa elok isinya kan? Mungkin rasanya tawar, atau terlajak lembik. Haaa isi durian begini jangan dibuang pula, sayang tau! Apa kata buat jadi tempoyak. Bila nak makan tinggal masak je ikut menu yang kita suka. Paling tidak, gaul dengan sambal belacan pun sodap!

Yang mana first time nak buat tempoyak tu, boleh cuba cara ni!

RESIPI TEMPOYAK

Bahan-bahan:
Durian
Garam

Cara-cara:

1. Asingkan durian dengan bijinya. Yang ini tempoyak masam tau. Kalau tak nak masam, selepas asingkan biji dengan isi terus simpan dalam bekas dan letak dalam peti sejuk.

2. Masukkan di dalam penapis.

 

3. Toskan dan biarkan 2 malam. Letak di luar peti ais.

4. Masukkan garam secukupnya jangan terlalu masin. Gaul rata.

5. Akhir sekali simpan dalam balang. Boleh letak penuh sebab gas dia dah keluar. Sebelum tutup bekas, tabur sedikit gula.

Boleh simpan dalam peti ais atau kat luar. Selamat mencuba!

Sumber: Mayang Suri

Webinar Aku Tak Serik Bersalin merupakan webinar kehamilan dianjurkan untuk para ibu hamil yang menanti kelahiran cahaya mata. Membariskan ramai speaker-speaker hebat yang terdiri daripada pakar dalam bidang masing-masing. Antaranya Dr Maiza Tusimin, Dr Siti Sarah Aishah, Dr Tengku Puteri Zainab, Ustazah Fatimah Syarha, Encik Fhais Salim dan selebriti Ezzaty Abdullah. Jom daftar secara percuma di SINI

!