Masalah minyak menjadi hitam dengan cepat apabila mengoreng ikan dengan bahan kisar. Biasanya masalah ini berlaku apabila memasak lauk ikan cencaru sumbat.
Apabila menggunakan minyak banyak kali pastinya hasil gorengkan ikan tak kelihatan cantik.
Namun sebagaimana perkongsian puan Ariza Kak Chik yang menggunakan air bancuhan tepung jagung untuk mengurang minyak menjadi terlalu hitam. Katanya petua ini di didapati daripada TikTok yang menggunakan nama Richard Is Cooking.
Ikuti petua yang telah dicuba oleh wanita ini. Memang menjadi!
Pernah jadi masalah mcm ni tak bila goreng ikan cencaru sumbat? Kadang2 untuk goreng ikan seterusnya kita terpaksa tukar minyak baru.
Petua untuk jimatkan minyak dan tak payah tukar baru ialah dgn guna 3-4 sudu besar tepung jagung yg ditambah dgn air.
Kemudian tuang air tepung jagung dalam minyak yg hitam tadi.Nanti minyak akan jernih semula dan dpt grg ikan yg seterusnya.
Sumber: Ariza Kak Chik
Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!
Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!
Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!
Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!
Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club