Selalunya bila makan di restoran makanan cina atau tengok di televisyen, semestinya mi kicap menjadi perhatian! Walaupun menu tersebut nampak simple sahaja, tetapi rasanya yang enak dan bau minyak bijan menaikkan selera. Tahu tak, sebenarnya nak buatnya bukannya susah, bahan pun mudah didapati. Petik jari pun boleh siap! Jom cuba buat sendiri di rumah.
RESEPI MI KICAP SEMUDAH ABC!
Bahan-bahan:
-Yee mee
-Bawang putih tumbuk/cincang
-Lada sulah
-Sos tiram
-Minyak bijan
-Kicap pekat
-Tepung jagung
-Sayur sawi pak choy
-Carrot
Cara-caranya:
1.Mi sayur sawi & carrot direndam beberapa minit dengan air panas.
Ads
2. Untuk sos mee, tumis bawang putih yang dicincang halus.
3. Bila bawang dah naik bau, masukkan sos tiram, kicap, minyak bijan, air, lada sulah dan bancuhan tepung jagung.
Ads
4. Masak hingga didih dan mendapat kepekatan seperti dalam gambar, siap untuk digaul bersama mee
Ads
5.Untuk ayam pula, perap dengan sos tiram, kicap dan lada sulah. Kemudian goreng atau bakar guna pan.
6. Daun bawang ,chili sebagai hiasan..Siap! Dah boleh makan!
Terasa nak buat kek petang ni? apa kata cuba Kek Nestum gebu yang sedap ni. Boleh dihidangkan untuk minum petang bersama keluarga nanti.
Cara buat cukup mudah dengan menggunakan sukatan cawan je. Bahan yang digunakan pun tak banyak. Jom ibu-ibu kita cuba, lihat menjadi tak kek viral ni.
Betul² sedap.. Rasa lemak² dia pada nestum..
Kek Nestum Gebu viral
Bahan-bahan
200g majerin dalam secawan(tgk cawan jugak nak tepat pakai timbang)mak pakai cawan minum kopi je
150g gula perang dalam 1 cawan lebih sket
sedikit esen vanila
50g nestum original atau 2 peket yg mcm gambar tu
3sb susu pekat
160g tepung naik sendiri dalam 1 1/2 cawan
telur 5 biji
kacang pecan atau sukati ko nak letak ape atas die
Cara membuat:
Ok majerin dengan gula perang mix dulu sampai kembang sebati.
Baru masukkan susu pekat 3 sb dan mix sebati
Masukkan satu2 telur total 5 biji ya
Slow kan mixer masukkan tepung tadi
Baru masukkan nestum tadi.
Lapik loyang pakai baking paper
Tuang adunan dan tabur kacang pecan.
Bakar suhu 170-170 masa 45-55 minit api atas bawah
Siap keluar kan dari oven dan tebalikkan pada board. Terbalikkan semula
dah siap memang gebu mmg sedap. Memang laku keras kalau buat jualan.
Resipi ayam goreng ini memang mudah untuk dibuat di rumah. Rugi kalau tak cuba sebab bahan-bahan yang digunakan simple je sedap.
Yang penting anak-anak suka kan. Lebih-lebih lagi bahagian ayam yang bersalut tepung menjadikannya ‘kerinting’ atau berkuping-kuping seperti baru dibeli dari kedai. Nak tahu cara buatnya, jom cuba resipi dari Sue Riana ini.
Si ank mintak ayam goreng. Lama ummi buat R nD mcmna nk bagi kerinting ayam goreng nih. Letak telur tak kerinting gok. Tengok dekat facebook siap ada kelas lagi utk tahu mcmna ayam goreng berkuping2 nih.. Tak kuasa nak msuk kelas boo nk gorengayam.. Hahaha….bkn kita nk niaga pun…
Hari ni dah tahu jawapan. Taraa….
Resepi:
Sediakan tepung goreng ayam (kita beli tepung goreng ayam kt shoppe) Tepung BESTARI pun ok. Air masak sebekas Ayam yang telah dipotong dan dicuci bersih. Toskan. Lumur dalam tepung…golek2… Pastu rendam dalam air lebih kurang 30saat. Jangan lama… Bila dah toskan, gaul gaul gaul gaul golek golek ayam dalam tepung sekali lagi…gaul banyak kali
Gaul lama2 pun xpo…lebih 40x lg afdhal…Die akan keluar effect kerinting. Taraaaa. Eh lupa…sebelum tuh panaskan minyak. Kena betul-betul panas. Api sederhana.. Goreng sehingga golden.Angkat dan tos. Boleh lah kan effect kerinting dan kuping2nye. Bagi newbie mcm kita.
Panjang celoteh ayam goreng jer pun. Selamat mencuba..
Notes: Tangan yg menggaul ayam pastikan sentiasa kering. So nk celup aym dlm air sila guna kan penyepit.
Setiap rezeki, setiap anugerah dalam hidup adalah atas ehsan Allah SWT. Itulah yang penyanyi popular, Datin Alyah pegang dalam setiap langkahnya. Tanpa perancangan, tanpa jangkaan, tetapi penuh dengan doa agar Allah berikan yang terbaik untuknya.