Makan pepes ayam panas-panas memang sedap. Sesuai buat hidangan minum petang bersama keluarga.
Rasa ayam dan adunan rempahnya menjadikan hidangan ini enak untuk dijadikan hidangan.
Apa kata buat resipi ni. Jom cuba, pasti anak-anak suka!
Bahan-bahan
1 biji bawang besar
2 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
5 tangkai cili kering
Sedikit halia
1 Inci kunyit hidup
Sedikit daun kunyit hiris halus
3 ulas bawang putih
3 batang serai
1 kotak santan
1 ketul kiub ayam
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis.
*Semua bahan diblender halus kecuali minyak untuk menumis.
Penyediaan:
Bahan yang siap diblender
Tumis bahan yang diblender sampai naik bau.Masukkan santan.Gaul rata.Masukkan garam dan gula secukup rasa.Masak sampai bahan menjadi pekat.
Kisarkan telur dan isi dada ayam tadi.Tak perlu tambah air.
Ayam yang telah dikisar.
Sejukkan dahulu bahan yang ditumis tadi.
Campurkan bahan yang ditumis bersama ayam.
Ads
Gaul sebati.
Sediakan daun Pisang.Potong lebih kurang 3×4 Inci.Letak satu sudu makan adunan ayam dan lipat bahagian hujung.
Steplerkan bahagian hujung supaya tak terbuka.
Ads
Hasil yang telah dibungkus.
Kukus dalam pengukus lebih kurang 10-15 minit.Dah siap boleh diangkat dan terus di bakar atau difozenkan.
Pepes yang dah siap boleh dibakar di dalam pan atau oven.Bila warna dah coklat keperangan bolehlah di angkat.
Siap untuk dihidang. Kalau tak tak ada daun Pisang boleh je masukkan dalam loyang yang disapu dengan minyak.kukus dalam loyang sampai masak.Dah siap baru di potong dan dibakar.
Puasa pun belum, mak-mak dah sibuk buat planning untuk raya. Mana ke persiapan baju, hiasan rumah dan kuih raya all in one lah dalam fikiran hari-hari! Ye la kan, 2 tahun tak raya sungguh-sungguh, kali ni nak all out lah katakan…
Yang mana ada rancang nak buat biskut raya sendiri tahun ni, boleh cuba buat tart cadbury ni. Mudah je rupanya! Paling penting… warna sebelum bakar dan selepas bakar maintain on point tau! Nak tahu macam mana cara buatnya? Boleh tengok caranya di bawah!
Tart Cadbury Purple Menyala
Coklat memang takkan cair lepas bakar. Warna nak cantik terang menyala guna jenis oilbased color. Rajin boleh la buat.
Bahan-bahan:
250gm buttercup (Nak lagi sedap guna pure butter)
2 tbsp gula Aising
1 telur kuning
1/2 tsp esen vanila
300gm tepung gandum
2 tbsp tepung kastard
2 tbsp tepung jagung (supaya tart rapuh, tak keras kejung bila sejuk)
Coklat Cadbury (minipack)
Pewarna ungu violet (kalau nak warna cantik pekat tak pudar lepas bakar, guna oilbased food colouring)
Cara-cara:
1. Pukul mentega, gula aising, kuning telur dan esen vanila sehingga sebati. Gaul guna senduk saja.
2. Ayakkan kesemua tepung dan campurkan ke dalam adunan tadi. Uli sehingga menjadi doh. (boleh tambah atau kurangkan tepung sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan senang dibentuk)
3. Kalau keras boleh tambah mentega sikit demi sedikit.
4. Terap doh ke atas loyang dengan menggunakan acuan tart.
5. Letakkan coklat cadbury sebagai inti dan gulungkan. Susun atas loyang.
Panaskan oven 170°c selama 5 minit.
6. Bakar selama 15-20 minit pada suhu 160°c (bergantung oven masing2) sehingga masak atau sehingga biskut tak melekat dekat loyang.
Diakui jika dapat menikmati air kelapa ketika cuaca panas, nikmatnya cukup terasa menyegarkan. Tidak hanya kepada orang dewasa yang menggemarinya, malah air kelapa atau nama saintifiknya Cocos nucifera juga digemari oleh kanak-kanak.
Apa yang menariknya berkenaan minum air kelapa ini, bukan sekadar penghilang dahaga, malah mempunyai manfaatnya yang rugi jika dilepaskan begitu sahaja.
Menurut perkongsian daripada Dr Mazliana Mazlan di akaun facebooknya, digalakkan paling kurang seminggu sekali berikan anak-anak minum air kelapa.
Sungguh kena jadi air favourite anak, terutama waktu anak tak sihat. Demam, cari air kelapa. Batuk, cari air kelapa. Kahak, cari air kelapa. Sakit perut, cari air kelapa. Muntah, cari air kelapa. Cirit, cari air kelapa.
Real food, bantu penyembuhan kan, dengan izinNya. Kena cuba, baru tahu.
Buat follower Keluarga, sila guna kod promo KELGSP5 untuk pembelian British Polo Yuna Handbag Set dengan harga lebih murah hanya di GO SHOP
Kita kena tukar sikit. Kalau dulu bila anak tak sihat tak bertenaga, ada yang bagi air seratustambah. Tapi sekarang, kita cuba cari air kelapa k. Paling sihat kan.
Air kelapa berganda lagi dengan khasiat mineral dan vitamin yang anak-anak perlukan terutama waktu sakit.
Air kelapa bantu keluarkan toksin dari badan anak. Air detox semulajadi, yang kita kena ajar anak minum.
Umur berapa boleh minum?
Umur 6 bulan ke atas dah boleh minum. Sikit je beberapa sudu dah cukup.
Kalau anak alahan?
Kalau anak ada alahan naik gegatal lepas minum, elakkan dulu. Anak eczema boleh je minum kalau tak flare lepas minum.
Air kelapa potong ubat?
Air kelapa tinggi dengan mineral dan vitamin, ada sesetengah ubat tak digalakkan ambil bersama air kelapa. Sebaiknya, jarakkan penggunaan ubat dan air kelapa dalam 1-2 jam macam tu.
Kita cuba sama-sama ya. Nampak je anak mula tak sihat, air kelapa yang kita cari dulu.
Untuk minum petang hari ini mungkin ibu-ibu boleh cuba Sunquick Moist Cake ini. Nampak sedap dan mudah sahaja dibuat hanya guna sukatan cawan. Nak tahu caranya, jom admin kongsikan resipi dari puan Irma Sheky.
Bekalan utk sminggu, buat 3 adunan dptlaa 9 tupperware nii, 1 kg gandum jer tuupun ada lbh lg 1 cwn nii. Dh biasa mkn benda sama bminggu berbln, ikut kudrat & rezki sambil jimat petrol n bajet mbeli. Mkn panaspun sdp, sejuk dr fridgepun sdp, buat simple2 jerrr…..
SUNQUICK MOIST CAKE Hasil Tangan iR ~HATii~
BAHAN2 : – 3 cwn tepung gandum – 1 st baking powder – 1 st soda bikarbonat * satukan ketiga2 bahan, gaul2kan skjap & ayak. – 4 biji telur A @ 5 biji telur B – 2 sb parutan kulit buah sunkist – 1/2 cwn sunquick (perisa OREN) – 2/3 cwn gula – 2/3 cwn susu pekat manis – 1 cwn minyak sayur @ minyak masak – 1 cwn air panas – sedikit pewarna kuning lemon @ kuning telur, blh jg guna kaler oren. * blh krg @ lbhkan sesudu dua gula @ susu jk nk lbh @ krg manisnya.
CARANYA :
* stlh pecah telur, buangkan tali pusatnya spy kek tak hanyir, so x guna esen vanilla pun xperr.
– Pukul telur + gula hingga gula hancur, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis sambil dipukul sebati.
*dh siap pukul sampai gula hancur so dh ready utk masukkan tepung
* masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau2kan
* kacau2kan adunan tepung hingga mesra smuanya.
*Jika adunan agak makin likat & berat blh terus campurkan dgn minyak, selang selikan dgn tepung, sambil2 dikacau buat hingga habis tepung & minyak.
Boleh terus campurkan susu pekat & kacau2
Terus tuangkan air panasss berasapp2 ke dlm adunan, kacau bg padu mesra
Apabila adunan dh smooth & x bketul terus taruk sunquick
pukul laju2 hingga bgabung padu smua bhn * masa nii adunan pun dh mula naikkk & sedikit berbuih
Kacau dengan tangan atau pukul dgn mixer kasi smooth yerr…bila dh cengginiii cantikkk dh x berketul dh so ready to cook.
Isikan separuh @ 1/2 dr tinggi acuan, pastu terus kukus, jk nk bkr pun blh tp jgn plak guna tupperware nii gantilaa dgn tray, terbakorrr habisss makkk hahaa….
Kalau sekali kukus naik dua bekas gini, dimasak lbh krg 25 – 35 minit @ hingga bila dicucuk lidi d tghnya xder melekat lg * api bsr yerr.
siapppp…
* saya x tutuppun tupperware tu masa dikukus..tp make sure jgn terlbh lama masanya nnti menitikk air atas kek dh x cantikk.
DONE SUNQUICK MOIST CAKE
* Sukatan satu adunan di atas utk sebiji kek bersaiz 8″x8″ @ 3 biji kek kecil bersaiz 4 1/2″x6 1/2″ (spt bekas dlm gmbr saya nii)
* UTK DIKUKUS : jika guna tupperware plastik tahan panas mcm gmbr nii blh terus tuang & kukus dgn api bsr lbh krg 25 – 35 minit @ sehingga masak (2 biji sekali kukus). * UTK DIBAKAR : alaskan dasar loyang dgn kertas minyak, sapukan sedikit marjerin, tuangkan adunan & bakar api atas bwh suhu lbh krg 160-170°c, dlm 45 minit @ hingga masak & bgantung jenis oven. Kalu nk lbh moist dibakar, blh alaskan tray kek dgn tray berisi air.
– cucuk dgn lidi tgh kek, jk kuar x melekat ok siapp utk diangkat n Ready To Deco juga.. kot2 utk buat jualan, utk buat hadiah dsbgnya yerrr….
* kek nii xder pengawet so, saya terus simpan fridge utk thn lbh lama yerr.. tp make sure disimpan dlm bekas tertutup spy still moist. * jk nk deco wv cream cheese blh krgkan sikit manis kek nii yerr, InsyaAllah wp dikurangkn sesudu dua gula @ susu kek still soft so don’t worry….
‘PRAKTIKKAN JIKA BERMANFAAT, ABAIKAN JIKA BAWA MUDARAT’……
Slmt Mengekek…..
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Seorang pemuda ditahan kerana disyaki mencabul seorang murid perempuan yang sedang bersolat Subuh dalam Masjid Jamek Sungai Masin dekat Batang Kali, awal pagi tadi.