Peniaga Ni Kongsi Resipi Ayam Goreng Seringgit & Siap Bagi Tips Untuk Dapatkan Gorengan Ayam Rangup Di Luar & Juicy Di Dalam!

Share

Berbekalkan menu yang sering mendapat pujian daripada anak-anak setiap kali menyediakan hidangan ayam goreng untuk mereka, siapa sangka menjadi titik tolak untuk seorang ibu ini memulakan perniagaannya secara serius.

“Dulu setiap kali masak ayam goreng tepung kat rumah.. Anak-anak mesti cakap “sedaplah mama..boleh jual..”. Dulu saya gelak je kalau anak cakap macamtu.. tapi dari situ saya dapat idea dan keyakinan..

“Alhamdulillah sekarang memang saya dah jadi peniaga ayam goreng pun.
Doakan saya murah rezeki untuk buka restoran pulak.. Aamin” ujar Murni Rahmat sambil turut berkongsi resipi ayam goreng seringgit yang dijualnya.

Resepi ayam goreng seringgit
Bahan-bahan:
Ayam sekor potong 22-24
Bawang putih 5 ulas
Bawang besar saiz kecik (1)
Halia 1 inci
Lada hitam 1 sudu kecil
Lada putih 1 sudu kecil
Serbuk kari 1 sudu besar
Garam dan serbuk perasa adabi

Cara-caranya :
Kisar semua bahan sampai halus.
Perap pada ayam.

Resepi tepung salut;
1 cawan tepung bestari pedas
2 cawan tepung gandum (saya pakai jenama Ros sebab ayam akan lebih garing dan rangup)
1 sudu tepung ubi/beras

Cara-caranya;
1.Perapkan ayam dengan bahan blender dan tambah sedikit tepung kering dalam 3 sudu. Perapkan. Sediakan 1 bekas untuk gaul ayam. Tuang sedikit tepung.
2.Masukkan ayam dalam 5-6 ketul
3.Sendukkan tepung salut ke atas ayam
4.Gaul tepung pada ayam (ramas sedikit)
5.Bila tepung dah salut elok, gorengkan ayam pada minyak yang sederhana panas.
*boleh salut 2x untuk kesan lebih rangup.
6.Goreng ayam dalam minyak yang banyak, ayam tenggelam ye (untuk jimat minyak boleh pakai periuk kecil)
7.Tutup periuk semasa goreng ayam dan buka penutup diminit terakhir sebelum ayam masak, cara ni akan buat ayam rangup diluar dan berjus di dalam.
8.Hidangkan panas-panas.


9.Makan
untuk lebih senang..boleh je pakai tepung bestari tanpa ada campuran tepung lain.. tapi sebab saya cuma meniaga ayam goreng seringgit.. saya kena kreatif untuk jimatkan kos (ayam mahal weh) boleh jugak pakai tepung bestari tak pedas atau apa-apa tepung goreng yang lain.

Sumber: Murni Rahmat