Sudah tentu ramai yang menggemari muffin. Cara penyediaannya sama seperti kaedah membuat ringkas dan mudah. Malah tidak mengambil tempoh yang lama untuk dihasilkan. Dari segi rasa pula, ia semakin enak semasa dimakan panas. Anak-anak tentu suka.
IKUTI PERKONGSIAN INI
Ain first time buat muffin peanut butter ni sebab biasa mesti buat coklat, vanilla atau buah-buah. Excited betul masa baking, berdebar nak tahu rasa dia macam mana. Sedap ke tak kan. Finally, alhamdulillah rasa sedap & tektur muffin lembut. Cara pun mudah sgt tau, korang pun boleh cuba buat jugak!
Kalau ada lebih roti dah nak expired usah dibuang, cuba resipi yang dikongsikan ini. Dimakan bersama sos kastard yang lemak berkrim pasti menambahkan selera seisi keluarga. Resipi ini dikongsikan oleh Nurul Shafira .
Jika anda tak suka buah campur, boleh juga digantikan dengan coklat chip dan sebagainya,. Ikut selera dan citarasa sendiri. Jom cuba nanti!
Puding roti sos kastard lemak berkrim.. pnjang namaaaaa 😜
Roti dh expired 2 hari lepas.. x berkulat lg.. jd hri ni bt puding roti ni.. Buh dalam peti mkn sejuk2 sdp ni.. ad peminat ke puding simple mcm ni?😜🤗
Update resepi :
Bahan puding roti :
==============
10 keping roti gardenia ( potong empat segi )
1 tin susu cair
3 biji telur
1sk esen vanila
5sb gula
Buah campur kering rendam air pnas kejap (optional)
Cara membuat:
~ blend smua bahan kecuali roti
~ sapu butter setiap keping roti dan loyang
~ susun roti dalam loyang dan curah bahan blend tadi. Tekan2 roti bagi smua meresap.
~ taburkan buah2 kering tadi
~ kukus 30 mnit.
Sos kastard :
1 tin susu cair
1/2 cwn air
2sb tepung kastard
4 1/2sb gula
Cara membuat:
~ campur tepung kastard dlm air, kacau rata. Kemudian campur smua bhan masak ats api perlahan. Kcau2 ye smpai agk sedikit pekat. Siap
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Biasanya dalam membeli pelbagai jenis mee basah seperti kueteaw, mee kuning atau mee laksa, kita jarang membeli dalam kuantiti yang banyak. Cukup sebungkus dua untuk sekali masak.
Bimbang juga kalau terlebih beli dan bila disimpan di dalam peti sejuk, mee jadi keras.
Pun begitu, melalui perkongsian pengalaman daripada Hani Mynis, rupanya ada teknik perlu dibuat untuk pastikan mee tetap elok. Nak tahu lanjut, ini perkongsiannya.
Penyimpanan mee (kuning, kuey teow dan laksa) basah
Alang-alang hari tu ada yang tanya macam mana nak simpan mee-mee basah ni supaya tahan lama. Hani kongsi kat sini lah ya. Eleh hani copy paste sharing hani kat IG kat sini je hahahaha here we go:
Hani ni hantu laksa penang. Selalunya setiap bulan akan masak laksa. So ni cara nak pastikan laksa basah yang hani beli tahan lama dan tak berbau hapak ke apa. .
Cara ni sesuai untuk semua jenis mee basah (mee kuning, mee kuey teow dan mee laksa). Mi basah macam ni kalau letak kat luar peti ais boleh tahan 3 hari. Letak je kat tempat redup (no direct sunlight) kat dapur. .
Tapi kalau nak tahan 2-3 minggu, jangan masukkan terus dengan plastik sebungkus-sebungkus tu terus dalam peti ais.Nanti dia mem”beku” dan melekat-lekat mi nya. Bila nak makan kena rebus balik, lepas tu sebab dia keras kejung mulalah dia patah-patah so tak cantik mi nya. Lepas tu lama pulak nak tunggu mi tu terurai satu-satu kan. Sapa pernah buat macam tu faham maksud hani hehehe (hani pun pernah buat dolu-dolu haha)
Buat Begini
1. Keluarkan mee dari bungkusan.
2. Masukkan dalam bekas berpenutup.
3. Letakkan minyak dan lerai-leraikan.
4. Tutup bekas dan simpan dalam peti sejuk bahagian chiller.
So cara yang sebetulnya (ni yang hn tanya penjual laksa dan mee kari), lepas beli keluarkan dari bungkusan dan terus masuk dalam bekas berpenutup, letak minyak sikit dan urai-uraikan mi tu. Pastikan dia tak seketul membongkah cmtu je mi dia. Jgn kena air.
Pastikan bekas nak diisi tu pun kering. Tutup bekas dan masuk dalam peti ais bahagian chiller. Tiga minggu pun boleh tahan.
Nanti time nak makan rebus air sekejap , air dah mengelegak masukkan mi dan nanti mi dia cantik tak patah-patah.
Ok dah boleh makan laksa tetiap hari tetiap minggu sebab selalu masak laksa memang hani lebihkan kuih laksa tu dan bekukan. Nak makan panaskan je. Sapa hantu laksa macam hn bolehlah try camni.
Roti nan cheese memang sedap kalau dimakan panas-panas. Kalau biasanya kita makan di restoran mamak, apa kata kali ini kita cuba pula buat sendiri. Memang puas hati makan sebab kalau kita suka makan cheese, boleh letak banyak-banyak.
Jika anda dan keluarga suka makan roti nan cheese, bolehlah cuba buat sendiri secara homemade guna resipi perkongsian saudari Nur Amiera. Lebih sedap, mudah dibuat dan boleh makan puas-puas. Selamat mencuba!
Resipi Roti Nan Cheese Homemade
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung gandum cap rose
1/2 cawan marjerin
1/2 cawan gula
2 1/2 cawan air
1 sudu makan yis (mauripan)
Keju cheddar (keping) secukupnya
Rasa Saling Tak Tumpah Di Restoran Mamak
CARA MEMASAK:
1. Masukkan gula ke dalam air. Kacau hingga sebati. Ketepikan.
2. Dalam bekas berlainan, masukkan tepung gandum, marjerin dan yis. Gaul sebati.
3. Tuang air campuran gula tadi ke dalam tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga tepung tidak melekat di tangan. Pastikan bancuhan tepung tidak keras.
4. Tutup doh dengan tuala lembap selama 1/2 jam.
5. Bila doh naik, tumbuk doh bagi membuang angin.
6. Bahagikan doh dan bulatkan. Leperkan doh, masukkan keju dan canai leper. Biarkan 15 minit.
7. Panaskan kuali tahan lekat dan masukkan doh tadi. Tutup tudungnya dan masak guna api perlahan. Biar masak di kedua-dua belah.
8. Bila roti dah masak, sapukan sedikit mentega supaya roti nampak berkilat.
9. Angkat dan sedia untuk dinikmati bersama kari atau sambal tumis ikan bilis. Kalau nikmati bersama Ayam Tandoori pun sedap.
Bak kata perpatah, kasih ayah sepanjang masa inilah yang membuatkan anak-anak manja dengan ayahnya. Tidak kira lelaki atau perempuan, mesti ada yang 'melekat' aje...