Percayakah anda hanya menggunakan 5 bahan saja boleh buat resepi kek cheese sedap yang sangat mabeles! Hanya menggunakan cream cheese Tatura, biskut dan susu serta nestum tanpa menggunakan tepung gandum dan telur.
Memang mudah! Paling best, tak perlu bakar kek. Hanya sejukan dalam peti ais. Apa lagi jom cuba buat ikut resipi viral ni.
RESEPI CHEESEKUT CAKE Bahan-bahan:
250 cream cheese(Saya guna brand Tartura) 1 paket Biskut Deluxe Crackers Hup Seng 1/2 tin susu pekat manis (boleh kurangkan) 1 kotak kecil susu segar Nestum
IKLAN
Cara penyediaan boleh rujuk di setiap gambar.
1)Masukkan cream cheese, susu pekat manis dan 2 s/b susu segar ke dalam mixer/blender. Putar sampai sebati.
IKLAN
2)Celup biskut ke dalam susu segar. Pastu susun dalam bekas untuk lapisan pertama.(Celup jap je taw, Nanti kembang sangat)
IKLAN
3)Tuang adunan cheese ke atas biskut dan ratakan. Pastu boleh tabur nestum. 4)Ulang step yang sama.
5)Pastikan lapisan last sekali ialah adunan cream cheese. PAstu tabur nestum. 6)Masuk dalam esbox belah bawah. Sedap makan time sejuk.Pas potong dah boleh ngap! Diizinkan untuk share resepi simple dan sedap sangat ni. Siap!
credit : Nor Suhana Samidjan
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Panduan menyimpan sayur-sayuran yang dibeli agar kekal segar sewajarnya perlu diketahui antara kita.
Ini memandang ianya penting untuk memastikan bahan-bahan masakan seperti sayur-sayur yang dibeli dapat dimasak dalam keadaan segar.
Mengetahui teknik dan tip penyimpanan sayur-sayuran tersebut yang dipraktikkan oleh Azlin Safena Azihar, semoga ianya memberi manfaat.
PETI SEJUK KECIK JE:Macam ni cara sis simpan stok sayur guna 3 kaedah
1.Gunakan bekas tipuware (simpan kering)
2.Guna Plastik Ziplock
3.Rendaman (serai dan lengkuas)
TIPS:
1. Kena tahu bahawa tahap ketahanan setiap sayur berbeza-beza mengikut jenis family sayur
2. Sayur daun mesti kering dan tak perlu cuci sebelum simpan dalam bekas. Jangan simpan terbuka supaya takda pencemaran silang (bakteria/kesan racun tanaman)
3. Elakkan tolak bekas sayur sampai ke ruang paling dalam peti sejuk. Suhu terlalu sejuk sayur cepat lebam dan berais (chilling injury)
4. Tidak semua sayur wajib simpan dalam peti sejuk contohnya bawang, kentang, tomato. Tomato muda boleh tahan 1 minggu simpan diluar peti sejuk.
1. CARA SIMPAN SAYURAN HIJAU
Rendam semua sayur yang kita beli dalam air selama 5-10 minit. Kalau sayur kangkung atau bayam, seeloknya
asingkan dengan sayur lain, sebab kedua-dua sayur ini sedikit berpasir.
Tapi kalau konfiden memang dah basuh betul-betul bayam dan kangkung, bolehlah rendam sekali dengan sayur lain. Tak perlu potong akarnya ya, potong masa kita nak guna nanti.
Campurkan sesudu garam/
agak-agak ikut banyak mana sayur kita. Tujuan tambah garam dalam air tadi untuk buang bahan kimia pada sayur.
Kemudian, toskan sayur sehingga kering.
Boleh simpan sayur dalam bekas kedap udara/ ziplock bag.
Insha Allah lepas seminggu sayur masih segar macam baru beli!
2. CARA SIMPAN DAUN SUP
i) Simpan dalam botol air saja. Kalau tak ada botol macam ini, boleh guna botol air mineral yang dipotong dan diletak sedikit air pada hujung akar.
ii) Simpan dalam peti sejuk. Pastikan hujung akar saja yang kena air ya. Kalau batangnya turut terendam dalam air, nanti cepat lembik dan rosak
3. CARA SIMPAN TOMATO
Bahagian tangkai tomato sebenarnya adalah kawasan yang paling sensitif. Bahagian inilah yang akan mula-mula
sekali merosak.
Jadi kalau nak simpan tomato supaya tahan lama, bahagian tersebut mestilah menghala ke atas. Susun elok-elok, jangan main golek-golek. Kalau tak memang cepat rosak atau lembik.
Kepada yang suka makan kedai mamak tentu suka makan ayam gorengnya. Memang menjilat jari. Makan pula ketika masih panas aje bersama kuah kari mamak memang superb!
Malah tidak dinafikan, harga makanan menu ini agak mahal, tetapi ia tetap ada peminatnya. Malah anak-anak pun suka rasa ayam mamak ni.
Kepada penggemar ayam mamak, apa kata cuba resipi ayam goreng mamak ni.
Memang sedap dan rangup.
Resepi Ayam Goreng Mamak Yang Bikin Ketagih
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
6 sudu makan tepung jagung
6 sudu makan tepung beras
3 tangkai daun kari
Bahan untuk dikisar:
6 ulas bawang putih
2 inci halia
5 tangkai cili kering
2 sudu makan rempah kari
1 biji telur
Garam secukup rasa
1 sudu makan serbuk lada sulah
Cara:
1. Perap ayam dgn bhn kisar, tepung jagung, tepung beras dan daun kari selama 1 jam. Perap lagi lama lagi sedap.
2. Panaskan minyak & goreng ayam hingga masak
Kalau sebut kek batik biskut merie, semestinya semua orang dah boleh imagine kejadianya yang dilitupi dengan coklat dan milo. Betul tak?
Bagi peminat coklat, kek batik ni sememangnya salah satu kegemaran mereka, lebih-lebih lagi sekarang ni divariasikan dengan topping cheese dan coklat, sama ala persis kek indulgence. Lagi bertambah selera lah nak makan!
Tapi tidak bagi individu yang tak gemar makan coklat! Hmm bukan tak gemar apa pun, siapa je yang tak suka dengan coklat kan? Tengok coklat pun dah boleh terliur tau! Hehe. Ada sesetengah individu akan terjejas kesihatan mereka jika mengambil coklat seperti sakit kepala.
Teringin kek batik tapi pada yang sama tak boleh nak makan coklat? Tak payah fikir panjang, ikut je resepi ni dari Food Viral ni, mudah sahaja dan paling penting sedap!
RESIPI KEK BATIK HORLICKS
Bahan-bahan:
– 250g butter
– 1/2 cwn susu pekat
– 200g horlick
– 1biji telur
– Sedikit pewarna putih
– 250g roti marie
Cara membuat:
> Guna api paling kecil,cairkan butter,dan tambah susu pekat.
> Masukan horlick sedikit demi sedikit dan pewarna putih,gaul sebati.Tambah telur yg telah dipukul,gaul laju. Tutup api.
> Akhir sekali masukan roti marie yg dipatah2 kecil.
> Masukan adunan dlm loyang atau bekas,tekan2 hingga padat dan rata.Sejukkan semalaman sebelum dipotong.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.