Bila tiba bulan Ramadan, biasanya kita teringin untuk mencuba pelbagai makanan.
Kalau anda teringin nak makan apa-apa mee sup yang macam sup Chinese, boleh cuba resepi kuey teow sup paling simple ala kopitiam.
Paling ringkas tapi sedap sehingga menjilat jari. Padu! Memang terlajak sedap ni pastinya tak cukup semangkuk.
Jom tengok resipi ni yang sudah tular di media sosial.
KUETIAW SOUP CHINESE STYLE
Jumpa resepi ni lalu kat FB juga jadi kita cuba la buat Sedap sangat uolls try la. Menu ni Sesuai sangat buat para Isteri dan ibu2 yang bekerja tu sebab mudah dan cepat untuk disediakan. Hanya amik masa sejam je kelentang kelentung utk disiapkan kol 7 tepat dah ready dh semua
Ni saya share resepinya.. (lama xshare resepi sini)
📌kueyTeow 📌Ayam bahagian isi (dicarik2) 📌Fish Ball 📌Fish Cake 📌Baby Pak Choy (sy guna yg ni) 📌Halia 2 inci 📌2 Ketul Kiub Maggi ayam 📌Bawang putih 📌Cili potong, Kicap Manis/masin, minyak bijan sikit
Cara2nya :- 1- Rebus isi ayam dan Fishball tanpa minyak, masukkan sekali halia yg dihiris dan Kiub Maggi Ayam 2 ketul. Dah masak tu Angkat isi ayam dan sejukkn utk dicarik2.
Ads
2- Sementara tunggu sup dia masak tu korang Goreng la bawang putih yang dicincang halus tu hingga garing keperangan. Lebihkan minyak sebab nak buat minyak bawang. Dah garing masukkan kedalam bekas or mangkuk sekali dgn minyaknya.
3- Goreng kejap Fish Cake dan ketepikan
4- Celur Baby pak choy atau apa2 sayur yang dipilih.
5- Cili potong tu nak potong pastu tambah kicap je boleh.. nak tumis kejap pastu tambah kicap pun boleh. Ikut selera masing2 Mudah bukan?
Bintang kecil: Puasa Tu Wajib, Tiada Puasa ‘Yang Yuk’ | Hikayat 1001 Malam | BINTANG KECIL
Episod 3 : Abdul Mukmin VS Abdul Fajir
Berpuasa jadi bekalan dan perisai orang beriman dan supaya tak terjebak ke lembah maksiat serta kejahatan. Sebab tu bulan puasa ni kita kena jadikan diri kita lebih ke arah Abdul Mukmin dan elak jauh-jauh dari Abdul Fajir. Nak tahu apa tu Abdul Mukmin dan Abdul Fajir, kenalah saksikan 1001 Malam di Youtube Channel Bintang Kecil bermula 1 Ramadan ini pada jam 6.30 petang bersama pengacara jemputan PU RIZ. Jangan lupa kawan-kawan Bintang Kecil semua!
Ads
Program ini disokong sepenuhnya oleh TATEH, jenama yang Prihatin, Selesa dan Dipercayai.
Follow dan subscribe Youtube Channel Bintang Kecil #BintangKecil #KitakanJuara #1001Malam
KELUARGA TALK: Nwan Shah Bin Mohd Dali Fakulti Ekonomi Dan Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Nak tahu formula mengurus belanjawan keluarga dengan sistematik? Ikuti Keluarga Talk kali ini dengan tajuk ‘ Ringgit Diurus Keluarga Lebih Tenang’ bersama panel Prof Madya Dr Nuradli Ridz
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Dapat cium bau cempedak yang digoreng pun dah mampu buat kita rasa teruja nak makan. Itu belum lagi bila salutan tepung yang dimasak terasa ranggup, memang puas hati menjamahnya.
Menyentuh tentang ramuan untuk bancuhan tepung untuk pastikan rangup dan enak, memang ada macam-macam petua dan salah satu yang dikongsikan oleh Tuan Adriana Arissa ini adalah dengan mencampurkan ais batu ke dalam adunan. Unik bukan?
Nak tahu lanjut ikuti perkongsian ini.
Cempedak goreng rangup. Santapan malam tadi. Resepi bancuhan tepung rangup saya sediakan di bawah.
Resepi bancuhan tepung goreng rangup. Boleh buat untuk goreng ikan. Seafood, Pisang. Ubi. Cempedak dan lain-lain. Tauhu bergedil jualan saya pon saya buat bancuhan tepung ni. Rangup krup krap walaupon sejuk.
Bahan-bahan:
2 cawan tepung beras
1 sudu kecik garam
Sedikit air kapur (hujg sudu kecik)
1 biji telur
Pewarna kuning telur
Ais (4@5 ketul) rahsia tepung rangup tahan lama
Air sejuk (jangan cair atau pekat sgt) nanti ais akan mencair.
Cara-cara :
1. Bancuh semua bahan-bahan dalam mangkuk.
2. Pastikan minyak panas. Boleh la mula menggoreng.
sumber : Tuan Adriana Arissa via MAHN
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Selain dijadikan pemanis mulut yang dimakan begitu sahaja atau dijadikan jus, potongan mangga juga boleh dijadikan bahan penambah kesedapan dalam cheese cake. Caranya cukup mudah.
Ini yang dikongsikan oleh Nuryatie PG’s apabila menjadikan Mango Cheese Cake sebagai juadah pemanis mulut. Baik di ambil ketika berbuka puasa ataupun moreh. Caranya pun cukup mudah nak buat. Anda tak payah nak guna mixer mahupun oven. Cukup ringkas caranya.
Selamat mencuba!
RESEPI MANGO CHEESE CAKE
1) Lapisan bawah
-cairkan butter separuh..dah cair masukkan biskut yang dihancurkan
-kacau-kacau pastu masukkan dalam loyang..padatkan
-biskut marie dlm 20-25 keping
2) Lapisan 2
-blend cream cheese yang 250g pastu masukkan whipping cream sekotak kecik dan gula icing dlm 2@3 sudu ( klu nk manis tambah lagi)
-bancuh gelatin dlm sesudu besar campur air panas dalam 3 sudu..kacau sampai sebati masukkan dalam adunan blend tadi..blend sampai sebati
*dalam cream cheese kalau nk letak puri manga atau manga yang potong kecik2 pun boleh!
Asyik guna roti putih je untuk buat puding, apa kata hari ni kita tukar pula. Resipinya masih sama iaitu puding roti tapi kali ini kita gunakan pula biskut kering.
Resipi puding biskut ini dikongsikan oleh puan May Bunga.
Puding Biskut 4 bahan je sebenornya biskut kering tu dibu beli sebelom PKP lagi lama sgt tgk xterusik jadi mari idea nak buat kuih puding biskut! haaaaa jadi la puding biskut 😍 -biskut kering xkisah brand apa Kalau xde biskut kering boleh juga ganti dengan biskut marie
-milo/serbuk koko -susu -telur
Bahan-bahan
-20 keping biskut kering (ni nk buat 2 adunan tau satu adunan bahagi 10 keping/10 keping
Maknanya korang kene blander dua kali faham kan?
-4biji telur(guna 2 biji telur setiap adunan)
-susu pekat setengah cawan(bahagi pada dua acuan, korang rasa2 la klu nk manis lg tambah lg susu kalau rasa dh ok xperlu tmbah)
-serbuk koko 1 sudu
-milo 2 sudu besar
Cara membuat:
rendam dulu biskut ini 1 adunan ye ,dgn air supaya die lembut,lepas tu toskan,
nanti korang rendam lagi 10 keping biskut tu sebab nak buat dua adunan.
2. blander semua sampai hancur dan campur biskut yang lembik tadi bersama telur dan susu pekat.
3.ini dua adunan tadi satu korang biarkan colour plain(colour asal). satu lagi korang letak milo/serbuk koko untuk dapat adunan colour coklat.
4. sapu butter dekat loyang sebelom kukus
5. Kukus la buat selang seli colour plain+lepas tu coklat +lepas tu plain pula. setiap acuan kukus selama 5 minit ye acuan last kukus dlm 10 minit.
6. Selang seli kukus ye. Macam buat kuih lapis gitteew👍
Gelagat anak-anak yang sedang membesar sememangnya cukup menghiburkan dalam apa jua perkara. Malah ketika di dalam solat pun, gelagat anak-anak memang menghiburkan.