Bila sebut pasal ayam percik, terus teringat bulan puasa. Betul tak? Mana taknya, bila menjelang bulan Ramadan je, penuh di bazar dengan menu ni. Nak versi macam mana? Tunjuk je semua ada!
Tak payah nak tunggu bulan puasa tahun depan, sekarang pun boleh dapat ayam percik! Mudah je caranya, pergi masuk dapur, sediakan bahan yang disenaraikan di bawah ni dan mula masak. Bukan takat lepas craving nak makan, malah tak payah nak masak lauk lain ni pun dah cukup! Haa tunggu apa lagi, jom cuba!
Resipi Ayam Percik Simple
Bahan-bahannya :-
Seekor Ayam (potong 4 bahagian)
5 ulas Bawang putih
2 biji Bawang besar
2 inci Halia
3 batang Serai
Sedikit Cili kisar
1sudu Serbuk kunyit
1 ketul Gula kerek
Sedikit Garam
Santan kotak
Madu
Nak tambah gajet dapur yang super berbaloi? Meh tengok di SINI !
Cara-caranya :-
1. Blender bawang besar, bawang putih, halia dan serai.. Tumis bahan blend tadi..
2. Masukkan cili kisar, serbuk kunyit, gula kerek dan garam, masak seketika..
3. Ambil ayam masukkan dalam kuah tadi. Siram ayam dengan kuah sambil tu kelar-kelar/tikam-tikam ayam tadi supaya kuah meresap ke dalam isi ayam.
4. Bila ayam sudah separuh masak, angkat dan bakar ayam tersebut. Terpulanglah la nak bakar menggunakan arang ka, oven ka atau pemanggang ajaib ka. Bakaq sehingga garing.
5. Lebihan kuah tadi, masukkan santan dan madu.. Masak sehingga pekat.. Ambil kuah tadi siram ke atas ayam. Taraaa dah siap.. 😋😋
Sumber dapurcheda
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club