
Walaupun merebus telur ini semudah ABC tapi bila tidak betul caranya, kulit telur susah hendak dikupas.
Itu yang kita lihat, ada yang terkopek-kopek dan terasa tidak menarik pula bila dihidangkan bersama menu nasi lemak, mee kari, laksa dan sebagainya untuk keluarga nikmati.
Jadi apa petuanya ye?
Buat yang tidak tahu, bolehlah cuba lakukan seperti Puan Waheeda Basiron. Menurutnya dengan memasukkan dua bahan ini ketika merebus telur, hasilnya telur bila dikupas akan nampak cantik sahaja, licin sempurna tanpa ada kesan bertobek.
Tips cara rebus telur supaya mudah untuk kupas tanpa cacat cele, mudah je ..
cara-cara :
1. CUCI TELUR
Basuh telur bersih-bersih dan masukkan terus dalam periuk dan tambah air. Tak perlu air mendidih baru nak masuk telur ye.
2. MASUKKAN 2 BAHAN
Masukkan sesudu garam + sesudu minyak masak.
3. REBUS
Rebus lebih kurang 10-15minit/ sehingga air menggelegak.
Rendamkan dalam air biasa sekejap untuk hilangkan panas dan boleh terus kupas.
SIAP! Semoga bermanfaat dan selamat mencuba.
Sumber : Waheeda Basiron via MAHN
Cara Pilih Ikan Pari Segar Dan Hilangkan Bau Hancing, Confirm Asam Pedas Lebih Power!

Asam Pedas Ikan Pari memanglah enak. Apatah lagi kalau dilengkapkan lagi dengan sepinggan nasi panas ketika berbuka petang ni. Memang tak toleh kiri kanan.
Akan tetapi menyediakan makanan yang satu ini tidaklah semudah ketika menjamahkan. Harus menyiangnya terlebih dahulu dan kena pastikan ianya segar dan tidak berbau hancing.
Ikan pari sering dikatakan berbau hancing mungkin disebabkan oleh jenis pemakanan yang diambilnya dan bukanlah cara kita mencucinya. Jadi ketika nak beli, kenalah pastikan yang betul-betul segar. Jom intai tip ni.
Cara Pilih Ikan Pari Segar
Ketika berada di pasar, kena belek-belek ikan supaya senang nak tentukan ikan mana yang lebih segar. Ketika memilih ikan, pastikan isi ikan pari berwarna cerah dan tidak gelap. Ambillah ikan yang berwarna kemerah-merahan.
Begitu juga dengan ikan ketuka yang hampir sama dengan ikan pari. Sebaiknya tekan badan ikan terlebih dahulu dan pastikan ia mempunyai tekstur pejal serta tidak lembik. Ciumlah baunya samada hancing atau tidak. Pilih ikan yang tidak berbau hancing kerana
ia memudahkan proses memasak.
Jika ikan Pari atau Ketuka yang anda beli berbau hancing, jangan dibuang kerana ia masih boleh dimasak dan dinikmati tanpa
membantutkan selera.
Cara Siang Ikan Pari
1. Terlangkupkan ikan pari tersebut. Biar nampak tulang belakangnya.
2. Gunakan pisau yang tajam, potong (dengan jarak kira-kira satu inci dari tulang belakang), dari hujung atas kepala hingga bawah.
Buat kiri dan kanan.
3. Buang bahagian tengah yang bertulang beserta isi perut. Ambil bahagian kiri dan kanan sahaja.
4. bersihkan dengan air asam jawa.
Atasi Bau Hancing
Bahan-bahan:
Ikan pari/ketuka
Asam jawa
Air
Caranya:
1. Bersihkan ikan pari atau ketuka dan basuh bersih.
2. Rendamkan dengan air asam jawa dan biarkan sekejap.
3. Bilas menggunakan air bersih dan toskan.
4. Sedia untuk dimasak mengikut citarasa anda.
Tiga Resepi Kek Untuk Open House. Mudah Nak Buat Dan Sedap!

Hari ini sudah raya ke lima, tentu ada antara kita merancang untuk membuat open house untuk saudara mara dan rakan-rakan.
Tentu pelbagai menu akan jadi juadah pada hari berkenaan. Salah satunya menu mesti ada kek raya.
Cara homemade lebih menjimatkan. Perkongsian daripada laman facebook Bulan Indah via Masak Apa Hari Ini yang menyediakan 3 resepi kek yang mudah dan enak.
?Kek Mejerin
?Kek Coklat Lembab Koko Leleh
?Apam Susu Viral
Jom buat!
Berikut cara membuatnya.
?Resepi Kek Mejerin
☘1 cwn mejerin (butter lg sdp taw/1 cwn jgk)
☘1 cwn gula(sy gn gula pasir je)
☘4 biji telor B
?1 sdm esen vanila
?2 sdm susu pekat
?1 sdm serbok penaik
?2 cwn tepong gmdum(ayak)(sy gn cap bnga ros)
?tepong ayak sekali dgn serbok penaik?
?pukul mejerin dan gula dlm 5 mnt…lps tu msukkan telor satu2..di ikuti esen vanila n susu..pukul lg dlm 3 mnt…mskkan tepong yg dah d ayak bersama serbok pensik,masukkan sikit2…pukul skejap agak sebati je..x perlu lama2..atau x perlu pukul dgn kelajuan..
?ok boleh bahagiankan kpd beberapa bhgian/ikot warna yg korang sk laa..
?sblum tu..panaskan oven 5 dulu..dgn kpnasan 180’ć atau..dan acuan perlu di sapu dgn minyak atau mejerin dulu yee…ok boleh bakar selama 45 mnt atau sehingga msk..cucuk dulu..baru taw msk ke x..tngok x lekat tuu..kira dh msk lee..ok
?Resepi Kek Coklat Koko Leleh
?3/4 cwn gula(gula pasir je)
?1 cwn susu pekat
?1 cwn susu cair(sy gn susu segar yg kotak kecil tu/sm sukatan 1 cwn)
?1 cwn minyak masak
?1 cwn serbok koko
?3 biji telor B
?1 1/4 cwn tepong gamdum(sy gn cap ros)
?1 sdt serbok penaik
?1 sdt soda bikabonat
?panaskan pengukus dulu yee
?dalam blender…mskkan telur,serbok koko,gula,susu pekat,susu cair n minyak..
?ok bleder semua bahan ni smpai sebati..agak2 laa yee…
?bekas lain..aykkan tepong skali serbok penaik n soda tu..
?ok..boleh tuangkan bhn yg dh d kisar td ke dlm tepong td tu…kacaw gn wisk jee…smpai sebati je…kalo korang rajin boleh tapiskan dulu..adunan ni..baru mskkan dlm bekas pengukus…xnk pon x pee…sy mls..sy x buat.sy terus tuang dlm acuan n kukus..tp acuan tuu perlu sapu minyak dulu yee…tdk nnt melekat plk ms nk keluarkan kek nnt.ok kukus api sederhana besar dlm 45 mnt..atau smpai msk..nk taw msk ke dak…cucuk ngan lidi dulu ye..
?ok..tudong pengukus sy x bungkkan dgn kain pon..tp sy bungkuskan acuan dgn plastik..tp plastik agar besar sikit dari acuan yee…ini utk elakkan air wap menitik ats adunan td…okkk
?Bahan Koko Leleh(tiada sukatan main agak2 je)(nak taw sedap ke idak,sambil2 lah rasa)
?susu pekat dlm 1/2 cwn
?susu cair dlm 1/4 cwn
?minyak dlm 1/4 cwn
?butter 1@ 2 sdm
?serbok koko dlm 1 cwn
?korang satukan semua ni dlm kuali dulu…kacaw guna wiks je…dan rasa dulu jee..kalo manis boleh tambah serbok koko sikit…kalo pahit tambah susu pekat..kalo pekat sangat boleh tambah susu cair…
?pastikan dia x terlalu cair dan x terlalu pekat taw…x maw cair x besttt
?dah puas hati boleh panaskan atas api sekejap..api kecik jee taww!!kacaw selalu takot hangit/hangus…sekejap jee..agak2 panas jee
?kek bagi sejuk dulu..baru buat toping koko leleh nii….kek dah sejuk…boleh terus curahkan kat kek…
?blh hiasa dgn apa2 jee yang korang suke yee…
toping koko nii..kalo korang buat pekat…korang boleh letak kek korang ats papan kek tu..dan korang boleh hiasa/dekok kek korang mcm kek2 span kek2 yang toping2 tuu..sy lupe..apa nmnya.nii sbb dia x meneleh…
…….dan kalo korang nk dia meneleh mcm sy buat tuu..korang kena laa letak dlm bekas yg dlm sikit/tepawe kee…sbb dia meneleh..itu yg buat budak2 sk tu..tapi yg sy buat nii..x cair taw…agar2 kurang pekat
?Resepi Apam Susu Viral
?4 biji telor B
?1 sdm ovellete
?1 sdm esen vanila
?3/4 cwn gula
?6 sdm susu pekat
?1/2 cwn minyak
?2 cwn tepong gamdum
?perwarna ikot sk hati
?panaskan pengukus dahulu
?pukul telor,gula,ovalet,esen vanila…sampai kembang/gebu/putih(lama jgk…)kn betul2 gebu taw..baru jadi…(boleh tngok cek FB #cekdayang)(sy blajar dari situ)
?boleh masukkan susu dan minyak..pukul lagi..masukkan tepong sikit yee…boleh kaup balik je(tapi saya gn mixer pelahan dan sekejap je)
?okk…siap…acuan sapukan minyak terlebih dahulu ye..ini untuk memudahkan kek keluar dari acuan nnt
?boleh bahagikan kepada beberapa bagian..dan letak warna yang korang suke yee..
?ikot lah nk letak mcm mn…nk letak 2 warna saja pon blh…nak letak tompok2 pon boleh..kalo mcm sy…letak dulu warna hijau d bawah bagi habis,dan seterusnya…
?ok pastikan air kukusan dh mendidih ye..boleh la kukus dlm 45 mn..atau smpai msk..boleh cucuk dulu yee
?ok…sy x bungkus tudung periuk dgn kain..tp..sy bungkuskan acuan td dengan plastik yang lebih besar..ini utk elakkan air wap jatuh atas adunan tadi
?okkk…cucuk x lekat tuu kira dh msk laa yee….ok siap
Tip Pokok Jambu Air Berbuah Besar, Padat & Manis. Tabur Garam, Balut Guna Surat Khabar & Rajin Cantas!

Tengok buahnya yang bergantungan membuatkan kecur liur kan. apa lagi kalau rasanya yang manis memang tak cukup sebiji.
Bagi yang rajin berkebun, bolehlah cuba tanam sendiri pokok jambu air. Penuhkan ruang di kebun anda dengan buah yang enak rasanya ini.
Jom cuba tip yang dikongsikan oleh Iffah Effah menerusi page Group Kebun Kampung – Tanam, Teknik, Sendiri….( KGTTS)
salam n selamat petang.. nk kongsi sikit ilmu 😊 kalau salah blh tegur.. jambu sy ni x pakai racun pon buah padat n sedap cara sy buat
masalah org kita bila tanam jambu dia biar pokok besar2 pastu susah nk kutip sayang buah akan jadi busuk nk dapat baka yg cantik pon dh payah
1- kalau pokok dh lama tpi x berbuah cara dia korg blh guna garam kasar sedikit cara tabur dia diri dekat batang pokok dan campak ke arah luar (sbb akar dh gerak jauh dari batang, sama jugak kalau cara kita bagi baja) garam tu tujuan dia tambah kn manis pada buah org dulu2 kn ada ckp (sblom kau hidup aku dulu dh mkn garam ) jgn korang tabur gula pulak sbb nk bg manis hahahaha
2- pokok jangan bagi terlalu tinggi cantas bahagian atas kalau blh tinggi bwh 10 kaki senang nk kutip hasil dan senang kita nk balut
3- masa buah berputik rasa2 dh besar dlm 20sen tu dh blh balut buah guna plastik n surat kabar pasti kn gunting kiri n kanan supaya air hujan x bertakung
4- tujuan kita balut tu supaya lalat buah x serang (buah x cacat & rosak ) kalau sblom balut tu ada dot2 hitam tu blh la buang awal2 pilih yg cntik2 je
5- masa korang kutip hasil tu kalau blh buah yg ada busuk tu yg jatuh bwh2 dahan tu sebaiknye korg sapu (bakar atau buang jauh ) bagi kosong bwh pokok tu sbb buah yg busuk tu ada fangus jadi ulat tu akan merebak cari akar jambu sbb tu elok kene bersih kn supaya pokok blh tahan lama..
6- buang sedikit daun supaya ada udara blh masuk.. banyan sngt daun nanti buah kurang (gila daun) hehe
sekian terima kasih😊 good luck