Berbudi kepada tanah banyak manfaatnya, selain dapat menjimatkan perbelanjaan membeli keperluan dapur, ia juga boleh membantu anda menjana pendapatan. Lepas untuk duit poket pun jadilah kan.

Seperti mana lelaki ini yang berkongsi cara menanam pokok cili dengan kaedah yang mudah tapi hasilnya sangat memuaskan.

Pengguna Twitter yang dikenali sebagai Petani Kampung, berkongsi mengenai penanaman cili dengan menggunakan tanah yang sebetulnya bagi mendapatkan hasil tanaman yang memuaskan.

Ikuti perkongsian beliau di bawah ini!

Cili merah naik harga? Apa kata kau start tanam sendiri.

Tanam pokok cili ni sebenarnya tak perlu space beso pun. Cukup kalau ko ada kotak semaian, ataupun polibeg.

Isikan kotak tu 3 bahagian: tiga bahagian tanah, satu bahagian baja kompos (nak subur, taik ayam) dan pasir.

IKLAN

Dalam pada itu, lelaki ini turut berkongsi beberapa tip dalam menanam cili.

 

Sumber: Petani Kampung