Nak Rasa Cili Jeruk Paling Rangup, Begini Cara Nak Buatnya!

Share

Tidak sempurna rasanya jika makan mee goreng atau kuey teaw jika tidak dihidangkan bersama cili jeruk. Itu yang kita bayangkan jika menjamu hidangan di restoan atau digerai-gerai makanan. Namun lazimnya, jika hidangan tersebut dimasak sendiri kadang-kadang sering juga kita mengabaikan pentingnya ada cili jeruk ini. Mungkin kerana tidak tahu resipi penyediaannya atau tidak pakar untuk menyediakan cili jeruk yang bukan sahaja enak malah rangup digigit.

.

Jadi apa kata, kali ini kita mencuba untuk menyediakannya dan bandingkan keenakan rasa bila cili jeruk dibuat sendiri. Jom semak.

Cuti hujung minggu masak simple macam bihun goreng ataupun mee goreng memang ngencess kalau dapat makan bersama cili jeruk.
Pagi ini cheyah kongsikan cara buat cili jeruk menggunakan empat bahan sahaja iaitu cili hijau, gula, cuka dan garam.
Cara membuatnya pun senang sangat.- Bahiah

Selamat mencuba!

Nota: Nak tambah keragupan boleh rendam dengan air kapur dulu (jika ada) sebelum masukkan cuka


.

Bahan-bahan:
1/2 cawan gula
2/3 cawan cuka
Cili hijau
Garam

Cara penyediaan :

.

1. Potong mengikut keselesaan dan cara masing-masing. Tak perlu basuh ye kalau dah potong.


.

2. Masukkan gula agak-agak ye dan secubit garam. Baru masukkan cuka.

.

3. Panaskan sehingga semua cair dan sebati. Biarkan ia sejuk dulu.

.

4. Baru masukkan dalam cili dan kacau sebati

.

5. Simpan dalam bekas tertutup selama tiga malam sebelum dimakan. Selepas tiga malam baru berubah warna dan sebati.

.

6. Tadaaa dah siap. Sedia untuk dimakan.

sumber : Bahiah Saripuddin