Pernah tak lalu kat bahagian herba, rambang mata tengok jenis rempah yang ada kat rak kat pasaraya? Bukan rambang sebab apa, rambang tak tahu nak pilih sebab tak tahu apa fungsinya. Haha! Betul tak?
Nak-nak lagi fungsi untuk letak kat makanan western, kadang sampai tak tahu nak beli yang mana, time tu mula la main borong je semua, lepas tu terbiar je tak terguna. Membazirnya!!!
Haa nak tahu apa perbezaan herba-herba tu? Meh tengok perkongsian dari Syida Dea Lurve’ A ni. Barulah lepas ni tak ragu-ragu nak pilih rempah yang ada kat kedai. Kan?
Oregano nie sedap letak dalam aglio olio. Tp mama byk tibai je letak dalam egg muffin, carbonara, murtabak telur, fritters, daging perap. Semua sedap tp jgn byk ya sbb kalau lebih boleh jadi pahit.
Kalau nak bakar ayam ke, kentang ke nak kasi warna merah2 lawa mcm alala ayam goreng mamak, korg gaul la parika nie. Rasa x pedas langsung. Sedap pon sedap. Kalau anak dah pass capsicum baru boleh guna yg nie ya.
Paling byk jasa so far. Korg kalau nak buat sauce bolognese yg bau and raaa sebijik mcm sos prego tu, wajib tabur mix herbs nie ok. Rasa and bau dia sgt sedap. Mama campak je dalam sup, dalam pasta, dalam baked potato, masak lemak pon sedap wangi je. Kalau opa x poopoo dua hari, letak nie je confirm lepas tu smooth je.
Ads
Sedap and ada sikit rasa2 masin. Kalau tgk ing mmg xde salt. Tp rasa dia tu dah boleh menambah flavour. Kalau nak goreng2 kunyit je mama gaul lauk dgn ini lah + kunyit. Sedap bau pon bes. Selain tu mama campak je dalam apa2 yg kena guna garlic kalau malas sgt. Bagus nie superfood.
Tabur lepas pasta dah siap as garnish. Mama tabur je atas telur, atas kentang putar, atas kuah2 pasta. Sedap and wangi. Kalau jumpa yg fresh lg sedap. tp kalau xde yg nie pon ok.
Mama suka letak dalam perapan or apa2 makanan mcm sup, goreng2 sayur..rasa dia sedap and berangin.
Ads
Immume booster nie. mama guna blackpepper yg powder. Blend kering halus biji2 nie. Setiap kali nak, amik hujung sudu masukkan. Letak dalam masak blackpepper, sup, marinate, goreng gorengan pon sedap. Letak sikit je jgn byk. kang pedas anak x suka pulak.
Korg mesti selalu je jumpa apa2 pastry yg guna cinnamon kan. Sedap cinnamon nie..dia bg rasa naturally sweet tp x la manis mcm gula. Gaul dgn apple then baked, buat pie, tabur cinnamon and tambah madu pon sedap. mama masukkan dalam pancake, muffin, tabur atas french toast, or pastry. Sedap. Sweet & savoury gittew.
Ads
Kalau buat sayur goreng tgk sayur warna pucat x menarik tu, korg boleh la titis kan sikit sesame oil nie. Bau dia alala2 chinese food. Masuk dalam bubur pon bau ala ala bubur mcd. Mama guna utk marinate jugak. Nnt bau semerbak. Try!
Fungsi mcm cinnamon powder.
Lebih tertumpu pd masakan italy mcm pasta or pizza. Lebih kurang mix herbs je tp herbs lain ya. Sedap and wangi!
Nie jintan je. Kalau x rasa nak cari, blend ajo biji jintan tu sekali masa blend bebawamg utk spice. Sedap!
p/s : Nak beli barang dapur yang cantik-cantik? Meh tengok kat sini!
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Rasa tak lengkap hidangan kalau tak ada Sambal belacan. Sebab itu, kalau nak makan kena ada menu i, barulah berselera kan?
Apabila ada menu yang satu ini barulah lengkap menikmati hidangan tengah hari. Silap-sila makan pun terlajak kalau sambal belacan benar-benar power. Terlalu menikmati dan melayan selera tak mustahil mak mertua lalu pun tak perasan. Inilah penangan sambal belacan.
Jadi kali ini kami kongsikan resipi sambal belacan yang disediakan oleh selebriti chef Sherson Lian untuk dicuba.
SAMBAL BELACAN
BAHAN-BAHAN:
30gm belacan
5 biji cili merah
5 biji cili padi
150gm bawang kecil
150gm tomato-dibelah empat
4 sudu besar jus limau kasturi
1 sudu kecil cuka
1 sudu kecil gula
CARA-CARA MEMBUAT:
1.Panaskan minyak di dalam kuali.
2.Kemudian gorengkan belacan seketika.
3.Masukkan bawang kecil dan tomato. Kacau lagi seketika.
4.Angkat bahan-bahan tersebut dan kisar dengan menggunakan pengisar.
5.Perisakan dengan jus limau kasturi, cuka, gula dan garam mengikut citarasa anda.
6.Hidangkan sambal belacan bersama ulam-ulaman.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Bila berkumpul satu keluarga pastinya suasana akan menjadi meriah dan seronok tambah lagi jika ada menu makanan yang sedap-sedap. Kali ini kami nak kongsikan kepada anda menu dan resipi yang akan menambahkan lagi keseronokkan dan kemeriahan bersama keluarga tersayang.
Shellout merupakan salah satu menu yang sangat sesuai dan paling istimewa ia menggunakan makanan laut sebagai bahan utama. Bukan sekadar sedap sahaja, menu ini juga disajikan secara lambak di atas meja yang dialaskan plastik atau lapik makanan.
Jadi jika anda inginkan suasana makan yang meriah wajib cuba resipi yang dikongsikan oleh Rahayu Abdul Rasib ini.
Ayam goreng bolehlah dianggap sebagai menu paling mudah dan menyelerakan untuk dihidang semasa berbuka puasa. Pun begitu, jika anda ingin mengubah selera selain ayam digoreng dengan perapan garam dan serbuk kunyit semata-mata, apa kata anda mencuba menyediakan Ayam Goreng Serai Thai ini.
Ketika digoreng, baunya memang ‘menggoda’ rasa begitu semerbak beraroma dan membuatkan tidak sabar untuk dijamah usai digoreng.
Jika tak percaya, cubalah sediakan dan bahan-bahan yang digunakan cukup mudah dan rasanya dijamin enak. Selamat mencuba!
AYAM GORENG SERAI THAI
1/2 ekor ayam – dipotong sederhana kecil
3 batang serai
5 ulas bawang putih
2 akar ketumbar
2 sudu kecil lada hitam
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu kecil gula
2 sudu besar telung jagung
Daun limau purut – dihiris halus
Minyak untuk menggoreng
1. Potong serai panjang lebih kurang 4 cm. Ini supaya bila serai ditumbuk. Seratnya jadi cantik panjang². Bila goreng nanti jadi rangup.
2. Tumbuk-tumbuk kasar jew..
3. Ini bahan tumbuk bagi perapan, bawang putih, akar daun ketumbar & lada hitam.
4. Tumbuk bahan perapan, tak perlu terlalu hancur. Kasar sedikit tak pe.
5. Masukkan semua bahan kecuali daun limau purut bersama ayam ke dalam mangkuk. Daun limau purut untuk ditaburkan last skali.
6. Sambil tu carik-carikkan serai supaya tak bergumpal. Nanti bila goreng jadi tak cantik.
7. Panaskan minyak dan gorengkan sehingga nampak agak garing. Angkat & toskan. Sambil-sambil goreng ni baunya harum sungguh.
Tadaa.. dah siap. Nak bagi cantik dan nak tambah kesedapannya taburkan daun limau purut. Cicahkan dengan sos cili thai, rasanya memang padu. Bagai pinang dibelah gitew.. selamat mencuba.