Kalau ibu-ibu suka buat kek, soda bikarbonat pasti tak asing lagi buat anda. Rupanya ia banyak manfaat bukan sekadar untuk kek, malah banyak lagi kegunaan lain.

Nak Kacang Kuda Cepat Masak, Empuk & Cantik Kejadiannya, Masukkan Soda Bikarbonat.  Begini Caranya!

Salah satunya adalah untuk melembutkan kacang kuda yang direbus. Nak tahu caranya? Jom baca perkongsian daripada Ani Zam.

Tip ini bukan sahaja bantu kacang cepat dimasak, malah hasilnya lebih empuk dan cantik kejadiannya.

Nak Kacang Kuda Cepat Masak, Empuk & Cantik Kejadiannya, Masukkan Soda Bikarbonat.  Begini Caranya!

Selamat hari minggu

Ini kali ke 2 rebus kacang kuda. Cepat di masak , empuk dan cantik kejadiannya dari masak kali pertama bulan ogos haritu 😀😀😀

Ads

Dapat petua dari group ini juga cara2 utk merebus kacang kuda

Terima kasih sahabat2 🥰🥰

Caranya:

Rendam setengah kilo kacang kuda semalaman , kemudian paginya cuci bersih , toskan …lalu masukkan ke dalam rice cooker ..tambahkan air tapis hingga melepasi aras kacang.

Ads

Nak Kacang Kuda Cepat Masak, Empuk & Cantik Kejadiannya, Masukkan Soda Bikarbonat.  Begini Caranya!On kan suis…kalau tak on kang tak masak pulk kacang kudanya😅😅😅 masukkan setengah sudu teh serbuk bikarbonat of soda ( untuk mempercepatkan kacang empuk ) …bila telah mendidih masukkan garam gula dan serbuk kunyit ..masak hingga kacang empuk.

Nak Kacang Kuda Cepat Masak, Empuk & Cantik Kejadiannya, Masukkan Soda Bikarbonat.  Begini Caranya!

Bila kacang telah empuk Offkan suis periuk , angkat periuk dan tuang kacang ke dalam tapisan… Sedia untuk di nikmati 😀😀😀

Ads

Nak Kacang Kuda Cepat Masak, Empuk & Cantik Kejadiannya, Masukkan Soda Bikarbonat.  Begini Caranya!

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI