Selalunya kalau beli sayur di pasar atau pasaraya, mesti mereka akan jual dalam kuantiti yang banyak. Betul tak?
Kalau jenis dedaun limau purut, daun kari yang selalunya kita masak harian guna sikit je, bakinya letak je dalam peti sejuk sampai kering kontang lah nanti jadinya, tak ke rugi kan?!
Haaaa… Dah ada petua dari Niza Hamid, mudah la lepas ni! Dedaun tahan lama, duit pun jimat tak payah tiap kali nak masak nak mencari daun yang baru je. Ye dak? jom usha sikit caranya macam mana!
PETUA SIMPAN ANEKA DEDAUN HERBA AGAR TAHAN LAMA
Berapa kerap korang buang dedaun herba untuk masakan tiap minggu? Nak tanam bukan semua orang ada kawasan dan kemudahan kan. Lagi-lagi yang tinggal kat kondo.
Ni Kakniz kongsi beberapa cara nak simpan agar tahan lama, dan tak perlu beli tiap minggu.
🌿Untuk daun kari, daun kesum dan daun limau purut🌿
Ads
Basuh bersih, keringkan dan simpan dalam plastik resealable. Letak dalam peti ais bahagian freezer.
🌿Untuk daun pudina🌿
Ads
Cara 1: Petik bahagian daun dan pucuk. Masukkan dalam bekas dan letak air paip paras tenggelam daun. Masukkan dalam peti ais, bahagian biasa.
Cara 2: Petik daun dan letakkan dalam bekas ais. Letakkan air, jadikan sebagai kiub ais. Masukkan dalam peti ais bahagian freezer.
🌿Untuk daun sup, daun bawang dan daun ketumbar🌿
Ads
Cara 1: Balut dengan surat khabar, letak dalam freezer atau tempat sayur.
Cara 2: Potong bahagian akar sedikit, masukkan dalam cawan atau botol tinggi. Tambah air melebihi sedikit paras akar.
Cara 3: Asingkan bahagian batang dan daun. Cincang halus, letakkan dalam bekas kiub ais. Tambahkan air. Bila nak guna, masukkan je terus dalam sup atau masakan.
Ikut suka nak buat yang mana satu, sesuai dengan aktiviti masak kita la kan. Lepas seminggu daun masih hijau dan segar. Yang disimpan dalam freezer, keluarkan dan rendam dalam air jika perlu terlebih dahulu.
Cubalah, takde la asyik membuang je lepas ni kan. #Share untuk simpan petua ni. Untuk rujukan kemudian hari.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Resipi ayam goreng ini memang mudah untuk dibuat di rumah. Rugi kalau tak cuba sebab bahan-bahan yang digunakan simple je sedap.
Yang penting anak-anak suka kan. Lebih-lebih lagi bahagian ayam yang bersalut tepung menjadikannya ‘kerinting’ atau berkuping-kuping seperti baru dibeli dari kedai. Nak tahu cara buatnya, jom cuba resipi dari Sue Riana ini.
Si ank mintak ayam goreng. Lama ummi buat R nD mcmna nk bagi kerinting ayam goreng nih. Letak telur tak kerinting gok. Tengok dekat facebook siap ada kelas lagi utk tahu mcmna ayam goreng berkuping2 nih.. Tak kuasa nak msuk kelas boo nk gorengayam.. Hahaha….bkn kita nk niaga pun…
Hari ni dah tahu jawapan. Taraa….
Resepi:
Sediakan tepung goreng ayam (kita beli tepung goreng ayam kt shoppe) Tepung BESTARI pun ok. Air masak sebekas Ayam yang telah dipotong dan dicuci bersih. Toskan. Lumur dalam tepung…golek2… Pastu rendam dalam air lebih kurang 30saat. Jangan lama… Bila dah toskan, gaul gaul gaul gaul golek golek ayam dalam tepung sekali lagi…gaul banyak kali
Gaul lama2 pun xpo…lebih 40x lg afdhal…Die akan keluar effect kerinting. Taraaaa. Eh lupa…sebelum tuh panaskan minyak. Kena betul-betul panas. Api sederhana.. Goreng sehingga golden.Angkat dan tos. Boleh lah kan effect kerinting dan kuping2nye. Bagi newbie mcm kita.
Panjang celoteh ayam goreng jer pun. Selamat mencuba..
Notes: Tangan yg menggaul ayam pastikan sentiasa kering. So nk celup aym dlm air sila guna kan penyepit.
Memandangkan ada anak-anak yang masih belum bersekolah kerana masih dalam PKPB, apa kata cuba resipi ringkas ini jika ibu-ibu dah buntu.
Walaupun simple tapi sedap dan pasti anak-anak sukakanya. Menu minum petang seisi keluarga ni. Jom cuba air tangan yang dikongsikan oleh puan Ida Osman serius ..sedap sgt pd tekak sy… Alhamdulillah
xsedar ..brkeping2 masuk perut
BREAD WITH BASQUE BURNT CHEESE TOPPING… (sapuan utk 8-10kping roti)
******** Bahan-bahan
100gm cream cheese
2keping keju cheddar disiat2
40gm susu cair
40gm gula caster
20gm butter tawar
2bj kuning telur
1/4st esen vanilla Cara membuat:
Dengan menggunakan api perlahan.. panaskan cream cheese, keju slice dan susu hingga keju2 cair.
Sentiasa kacau bagi mengelakkan keju hangus. Masukkan gula.
Setelah gula larut masukkan butter.. kacau hingga butter sebati baru msukkan kuning telur.
Kacau tanpa henti hingga adunan pekat seperti kastad. Matikan api dan masukkan esen. Kacau
Sapu kastad ni di atas roti. Susun dalam dulang pembakar dan bakar suhu 200 kira2 10min atau sehingga bahagian topping kelihatan hangus. **jangan bakar terlalu lama.. kastad keju akan mngering.
**cara menyapu kastad keju bergantung pada slera masing2.. pada saya.. lagi tebal kastad lagi sedap rasanya.
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club https://t.me/keluargagaderclub
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Terung goreng berlada antara menu yang menjadi hidangan pembuka selera. Memang ramai gemar dengan hidangan ringkas ini. Paling ‘best’ bila dapat makan terung goreng berlada yang dimasak pedas.
Hidangan ini memang mudah sahaja untuk membuatnya tapi ada juga yang belum mahir memasaknya. Bagi anda yang suka lauk ini dan nak masak sendiri boleh ikut panduan yang dikongsi oleh Arieza Rieza.
Bahan-bahan:
Terung – dipotong dan dibelah
Cili padi
cili besar
Bawang merah
Bawang putih
IKan bilis halus
(Kuantiti bahan ikut cita rasa)
Cara membuat:
1. Tumbuk atau kisar kasar bahan-bahan di atas kecuali ikan bilis.
2. Terung yang dibelah tadi digoreng terlebih dahulu. Tip untuk pastikan warna kulit terung kekal pastikan bahagian kulit di atas dan bahagian isi saja yang kena minyak. Goreng seketika saja. Angkat dan ketepikan.
3. Guna lebih minyak tadi untuk goreng ikan bilis hingga garing.
4. Kemudian masukkan bahan tumbuk, tumis seketika dan masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
5. Kacau seketika. Bila bahan tumis sudah masak, masukkan terung tadi. Gaul hingga rata kemudian bolehlah diangkat dan hidangkan.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Bak kata perpatah, kasih ayah sepanjang masa inilah yang membuatkan anak-anak manja dengan ayahnya. Tidak kira lelaki atau perempuan, mesti ada yang 'melekat' aje...