Risau juga bila kita lihat pintu di rumah kita mempunyai ruang terbuka di bahagian bawahnya. Semakin besar ruang tersebut, kebarang kalian untuk serangga atau binatang seperti lipan, lipas, katak dan sebagainya dapat masuk ke dalam kediaman kita dengan mudah. Bahaya juga keadaan ini jika dibiarkan begitu sahaja.
Bagi Mohd Sani Soid, masalah ini mudah sahaja untuk diselesaikan olehnya. Menurutnya tidak sampai lima minit, settle masalah. Nak tahu apa yang dilakukan olehnya, ikuti perkongsian ini.
Keadaan bahagian bawah pintu yang mempunyai ruang terbuka.
Pintu rumah anda ada gap besar?
Binatang/serangga merayap seperti ulat gonggok, lipan, katak, lipas, cicak, waima ular pun boleh masuk…
Cara penyelesaian
- Pegi MrDiy beli ini.
2. Ukur kelebaran pintu dan potong mengikut ukuran tersebut. Setela itu, drilkan pada bahagian bawah pintu tadi.
3. Siap.
Malah meninjau di ruangan komen, ramai juga yang teruja untuk mencuberkongsi cara lain untuk atasi masalah gap antara pintu dan lantai tesebut.
Sumber : Mohd Sani Soid
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Cikgu Kebun Ajar Teknik Bagi Pokok Daun Kesum Merimbun Hasilnya!
Yang mana gemar buat asam pedas atau laksa, atau berniaga ke pasti akan guna daun kesum sebagai salah satu ramuan wajib dalam masakan kan? Kalau tak letak, tak lengkap lah pula masakannya kurang dari segi bau dan rasa!
Zaman sekarang ni, kalau ada kerajinan nak menanam sendiri, buat lah memandangkan harga barang tak menentu sekarang. Bila tanam sendiri ni, nak guna main ambil je, tak perlu nak pergi ke kedai dah nak membeli.
Jadi, jom ikuti 13 tips mudah untuk menanam pokok daun kesum yang rimbun hasilnyav daripada Mohd Syafiq Ahmad Khasasi.
13 Tips mudah Cara Tanam Pokok Daun Kesum rimbun dari Cikgu Kebun
Hangpa yang minat makan laksa dan asam pedas mesti kena belajar tanam pokok daun kesum ni. Pokok ni antara pokok yang kena ada di kebun dapur CK sebab kami sekeluarga suka makan laksa kedah, jadi boleh petik segar-segar ja.
Jadi hangpa yang nak belajar tanam pokok kesum ni, sila ikut tips CK nak ajar ni. CK harap sangat hangpa berjaya tanam dan ada pokok kesum rimbun ni tepi tingkap dapur hangpa..syok kan..hehe
Jadi CK nak kongsi teknik paling mudah sahaja yang hangpa boleh ikut dan berjaya.
13 TEKNIK MUDAH TANAM DAUN KESUM:-
1. Cari benih pokok kesum yang sihat segar sama ada hangpa beli di pasar atau nursery.
2. Sediakan medium tanah yang sesuai, bab tanah ni CK ajar hangpa yang paling mudah guna tanah merah campur sabut sahaja. Nisbah 70% tanah, 30% sabut.
3. Cari pasu rendah tapi mempunyai permukaan yang lebar, pastikan pasu tidak mempunyai banyak lubang, cukup 2 lubang sahaja.
4. Potong daun kesum 5 ruas satu keratan, buang semua daun sebelah bawah dan tinggalkan 3 helai daun sebelah atas sahaja.
5. Letakkan hormon pengakaran pada keratan batang yang telah hangpa kerat tadi. Jika mahu pokok rimbun, banyakkan keratan untuk disemai.
6. Hangpa boleh terus tanam kesemua keratan tersebut. Tapi CK pilih untuk semai terlebih dahulu dalam cup air atau polybag kecil.
7. Satu polybag kecil boleh semai 2 atau 3 keratan batang guna tanah yang sama.
8. Kenapa CK semai dahulu? Tujuannya kita akan tanam pokok kesum yang betul-betul stabil dan hidup sahaja dalam pasu tadi.
9. Pokok kesum mula berakar selepas 2 minggu semaian dan boleh terus dipindahkan ke dalam pasu.
10. Jika hangpa semai tadi 7 polybag, dan hidup kesemuanya jadi hangpa tanam kesemua 7 polybag yang mempunyai pokok tu kedalam satu pasu sahaja. Baru akan dapat pokok yang rimbun nanti.
11 . Hangpa jangan lupa, kena letak baja untuk proses pokok kesum membesar, CK akan guna Baja Wangi Organik. Hangpa hanya perlu tabur 2 minggu sekali sahaja.
12. Siram 1 hari 2 kali, tips untuk hangpa pokok kesum suka air banyak jadi jika terlebih siram tidak ada masalah.
13. Tips penting juga pokok kesum tidak suka cahaya matahari terus, jadi letak pokok kesum bernaung dibawah pokok lain atau bawah jaring hitam.
Haaahh… macam mana tips CK bagi ni hangpa faham tak? Kalau tak faham boleh tengok video CK ajar tutorial nanti.
Tengah kalut-kalut buat laksa tadi, jiran belakang hantar mee goreng. Hangpa faham-faham la sistem barter, macam tahu-tahu CK buat laksa hehe.
Sumber: Mohd Syafiq Ahmad Khasasi via Berkebun D Rumah
Kek Sarang Semut Yang Menjadi Mesti Kenyal & Bukannya Gebu. Ni Tip Nak Hasilkannya!
Perkongsian daripada Hanif ini tentang tip untuk menghasilkan kek sarang semut yang ‘menjadi’, sangat bagus dijadikan info. Jom semak perkongsiannya dan bolehlah dicuba resipi yang disediakan olehnya itu.
Tip Buat Kek Sarang Semut
Salah satu sebab kek sarang semut terbahagi kepada dua layer setelah dibakar (atas gebu bawah bersarang) adalah kerana telur dipukul hingga kembang, telur hendaklah cuma disebatikan tanpa perlu dipukul hatta diwhisk sekali pun….untuk mendapatkan kek sarang semut yang cantik, pantang larang telur ini perlu diikuti tanpa gagal. Selamat mencuba.
Kek sarang semut yang menjadi adalah apabila kek itu kenyal dan meliuk-liuk, jika kek sarang semut yang anda buat menjadi gebu maka ianya tidaklah menjadi, resipi saya ini 100% menjadi dengan syarat ikutlah 100% , jangan memandai nak ejas sana sini…jangan memandai nak derhaka..
(RESEPI KEK SARANG SEMUT@GULA HANGUS)
Bahannya,
1 1/4 cawan gula halus
1 cawan air panas
125gm butter
4 biji telur A
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanilla,
1sudu kecil serbuk koko@milo
Caranya
1. Cairkan gula dahulu untuk menbuat gula hangus.
2. Ratakan gula dan biarkan gula mencair dengan api yang perlahan. Jangan kacau sebab nanti ia berketul-ketul,pastikan api perlahan dan pastikan gula tidak hangus.(takut pahit)
3.Bila gula dah cair barulah tuangkan air panas. (hati hati kerana akan mendidih yang amat menakutkan)campurkan serbuk koko
4.Bila dah cair sejukkan hingga mencapai suhu bilik.
5.Dalam bekas lain cairkan marjerin@mentega.
6.Kemudian sejukkan juga hingga mencapai suhu bilik.
7.Ketepikan kedua bahan ini,
Bila mentega dan gula dah sejuk, barulah disediakan bahan yang lain.
8.Pecahkan telur dalam bekas dan kacau hingga telur cair dan rata, JANGAN PUKUL, JANGAN PUKUL, JANGAN DERHAKA MANDAI MANDAI NAK PUKUL SAMPAI KEMBANG, CUMA KACAU DENGAN WHISK HINGGA SEBATI SAHAJA, JANGAN PUKUL JANGAN PUKUL.
9.Kemudian masukkan susu pekat (SUHU BILIK)
10.Kemudian gaul rata perlahan sahaja, Bila dah rata, masukkan mentega cair, dan kacau rata perlahan,tambahkan esen vanilla Kemudian ayakkan tepung dan soda bikabornat gaul hingga rata perlahan lahan.
11.Akhir sekali tuangkan gula hangus dan gaul rata,tapiskan ke dalam loyang yang telah dialaskan dengan parchment paper kemudian perapkan selama sekurang kurangnya 3 jam atau lebih(saya perap selama 4jam)
12. Setelah itu bolehlah dibakar pada suhu 170c selama 45 minit atau sehingga masak.
13. Setelah masak keluarkan dari loyang dan letakkan di atas redai untuk menyejukkannya..setelah sejuk bolehlah dipotong untuk dihidangkan.
Sumber : Hanif Muhammad via Resipi Dari Dapur Kita
“Hadiah Raya Paling Bermakna.” Eyra Hazali Selamat Melahirkan, Timang Anak Lelaki Kedua
Pelakon Eyra Hazali berkongsi berita gembira selamat menyambut kelahiran anak keduanya, pada 29 April lalu. Berita tersebut dimuatnaik menerusi laman Instagramnya.
“Alhamdulillah syukur. Hero kedua kami lahir pada hari Jumaat, 29/4/2022, pukul 6.18 petang. Terima kasih kepada semua yang mendoakan,” tulisnya dikapsyen.
Untuk rekod, Eyra mendirikan rumahtangga bersama penjaga gol pasukan Johor Darul Takzim (JDT), Muhammad Haziq Nadzli pada 1 November 2019.
Hasil perkongsian hidup, pasangan ini dikurniakan seorang cahaya mata lelaki, Muhammad Hayder Qhalish.
Sumber: eyra .hazali