Biasa kita beli mayonis di kedai tetapi kalau nak lebih jimat, ibu-ibu sebenarnya boleh mencuba buat sendiri di rumah. Memang jauh lebih jimat. Perkongsian resipi oleh Puan Ida Alina Salleh menerusi page Masak Apa Hari Ni.. (MAHN) menghasilkan resipi Mayonis Parsley dan Sos Bawang Putih Arab ini cukup menarik.
Mayonis Parsley dan Sos Bawang Putih Arab (toum) home-made.
Saya tak berapa suka beli mayonis dari kedai. Kalau buat sendiri boleh buat macam-macam perisa dan tak perlu risau kandungan gula.
Sos bawang putih ala Arab saya buat sekali agar tak terbuang putih telur sebab kuningnya saya guna untuk Mayo.
Kalau simpan dalam fridge, dua-dua sos ni InshaAllah tahan seminggu. Biasanya bagi kami, tak sempat habis seminggu dah khatam.
Saya guna emulsion / stick blender. Kalau tak ada, guna blender biasapun boleh, InshaAllah.
1 biji kuning telur
1 ulas bawang putih
1 Sudu besar jus lemon segar
Sedikit garam dan madu (secukup rasa)
Minyak sayuran 200ml
1/2 genggam parsley di racik.
Cara membuat:
7 ulas bawang putih
1 putih telur
2/3 cawan minyak sayur
1 camca besar jus lemon
Garam sedikit.