Bagi keluarga anda yang suka makan cili jeruk, bolehlah mencuba cara penyediaan cili jeruk yang cukup mudah ini. Apa yang lebih menarik, anda tidak perlu tunggu lama untuk menikmatinya.
Menurut Naeamah Balqis, hanya selepas beberapa jam penyediaan cili jeruk ini sudah boleh dinikmati dan rasanya sangat rangup.
Nak tahu sendiri rasanya, kenalah dicuba untuk membuatnya.
Buat lagi cili jeruk hari ni… nak makan dengan mee… Cara buat cili jeruk ranggup ni ada kat bawah. Lepas ni buat sendiri je tau.
Cara Buat :
Ads
1.Cili hijau – cuci bersih-bersih
Kemudian potong nipis-nipis macam ni..
3.Sambil tu didihkan air, kalau tak nak didih amik air panas. Rendam cili dalam tu…
Ads
4.Lepas potong masuk dalam macam ni.. nak kuarkan bijik..alirkan bawah air paip sambil ketuk-ketuk… goyang-goyangkan dia… Insyaallah biji-biji cili akan keluar
Lepas goyang-goyang… biji-biji cili tanggal semua..macam ni.. tinggal la yang degil-degil keras kepala jerk.
Masukkan dalam air mendidih tadi, terus tutup api. Biar duk dalam tu dalam 4..5 minit. terus toskan.
Toskan lepas angkat
Ads
8.Masukkan cuka, garam dan gula. Agak-agak sebab takleh nak bagitau banyak mana sebab kuantiti cili kita tak sama.. kalau lebih kurang macam kat atas tu.. garam letak 1 sudu… gula 2 sudu.. cuka..
Setiap kali menjelang Aidilfitri, kek, biskut atau kuih raya antara hidangan wajib yang mesti ada atas meja. Walaupun tahun ni, ziarah dihadkan pada hari raya pertama, namun, pastinya kita tetap ada keinginan menikmati kek.
Salah satu kek yang popular adalah kek planta pelangi. Namun perkongsian oleh seorang wanita ini, mengenai resipi seorang chef Azmin Zain tanpa menggunakan bahan penaik menarik untuk dicuba. Malah hasilnya memang gebu.
IKUTI PERKONGSIAN INI.
Alhamdulillah saya dah try buat resepi dari chef Azmin zain kek planta rainbow Tanpa bahan penaik tapi ia tetap naik gebu dengan jayanya
» pukul majerin dengan gula sehingga gebu » masukkan telur sebiji demi sebiji sehingga abis » masukkan esen vanilla » masukkan tepung sikit demi sikit diserta sekali dengan susu cair selang seli » bagikan beberapa bekas ikut warna kesukaan kita » sapukan loyang dengan majerin dan lapikakan kertas minyak » ambik setiap adunan dalam 2 3 sudu ulang sehingga abis » hentak2kan sikit bagi udara keluar » ambik lidi bersih dan lorekkan kat permukaan adunan tadi
Saya guna loyang saiz 7 bakar suhu 160 api atas bawah 1jam 20minit..bergantung pade oven masing-masing ye.
Try dulu bakar suhu 160 45 minit. Ambik lidi bersih cucukkan kat permukaan tengah..bila keluarkan lidi bersih cantik bermakna kek dah masak. Tips nak kek sedap simpan seharian baru sedap lembab2 moist. terimakasih chef atas resepinya.
Tiada Oven, Tak Ada Masalah. Buatkan Je Kek Cara Kukus. Sedap Tak Terkata, Memang Puas Hati!
Hidangan kek menjadi antara menu wajib Raya yang dihidang bagi merai tetamu yang bertandang sepanjang Aidilfitri ini.
Pun begitu, bagi yang tiada oven di rumah itu bukanlah masalah besar untuk dapat menyediakan sendiri kek yang enak dari air tangan sendiri. Ini bila mana anda masih boleh masak kek dengan kaedah kukus.
Istimewaanya bila kek dikukus mempunyai tekstur yang lebih lembut dan lembab bahkan kek lebih tahan lama. Rasanya juga sangat enak dan digemari ramai.
Jadi di sini admin kongsikan 3 kek yang cukup enak untuk dicuba.
RESEPI KEK BUAH KUKUS
Bahan A
1 1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air panas
250g (1buku) butter
3 cawan mix fruit
– panaskn gula dlm kuali hingga berwarna perang gelap (guna api kecil)
– masukkn air panas perlahan2 dan masak semula hingga gula larut.
– masukkn butter dan kacau hingga butter cair.
– masuk pula mix fruit,masak hingga mendidih angkat dan biarkan sejuk.
Bahan B
300g tepung gandum (anggaran 2 1/2 cawan)
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh serbuk kayu manis (jika suka)
– ayak bahan2 3 kali
– masukkn ke dlm adunan A sikit2 sambil dikacau hingga rata.
Bahan C
3 biji telur gred A (kalau telur kecik guna 4 biji)
1 sudu teh esen vanilla
– pukul telur hingga kembang berbuih,masuk dlm adunan tadi dan kacau hingga rata.
– boleh tambah 2 sb sunquick jika suka.
– tuang adunan dlm loyang yg telah disapu minyak dan dialas baking paper. (jika guna acuan plastik,sapu minyak shj)
– tutup loyang dgn plastik supaya wap dr penutup kukusan tak jatuh atas kek,boleh juga balut penutup kukusan dgn kain.
– pastikan air kukusan sudah mendidih baru kukus kek.
– kukus kek selama 2 jam.
Sejam yg pertama kukus guna api sederhana dan sejam lagi guna api kecil.
– bila kek dah masak,tutup api,buka penutup dan biarkn kek atas kukusan hingga kek suam baru diangkat. (Supaya buah dlm kek x turun ke bawah)
-tunggu sejuk baru potong.
Credit : Maz Abdul
Kek Coklat Kukus sukatan cawan
Bahan2 :
1 cwn serbuk koko
1cwn susu pekat
1 cwn susu cair
1 cwn gula
1 cwn minyak
3 biji telur
-semua bahan kat atas masukkan semua dalam blender dan kisar selama kurang 5 minit. Panaskan air dalan periuk kukusan.
Bahan2 ayak:
1 1/4 cwn tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
-adunan yang telah dikisar dimasukkan dalam bekas dan masukkan tepung. Kaup balikkan. Tapis dan letak dalam loyang. Kukus 45 minit dengan api sederhana. Nak tau masak cucuk dengan garfu. Kalau tak melekat dah masak.
Kredit Resepi Nor Juliana Isa via Buku Resepi
Chocolate Cheese (Kukus) 3 Layered [8″ loyang]
* Bahan A Choc
1 cawan minyak masak (minyak sayur)
1 cawan susu cair (full cream milik)
1 cawan gula halus
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat (junjung)
.
* Bahan B Cream Cheese (tatura)
250gm cream cheese
60gm gula castor
25gm tepung gandum
25gm susu cair (full cream milk)
1biji telur
**campurkan kesemua bahan adunan cream cheese
.
* 1 Cawan Tepung Gandum + 1 sudu baking powder
* 4biji telur
Cara
– Masak bahan A atas api yg kecil kacau supaya tidak berketul dan sejukkan.
– Pukul 4biji telur sehingga kembang kemudian masukkn bahan A diikuti dengan 1 Cawan Tepung Gandum + 1sudu baking powder. Kacau sehingga sebati
– Sediakan loyang yg telah disapu butter. dan tuangkan adunan coklat ke dlm loyang, kukus sehingga 20minit, kemudian tuangkan adunan cheese pula, kukus sehingga 20minit. **pastikan tutup loyang dgn aluminium foil sebelum kukus
– Tuang lagi adunan coklat yg selebihnya, kukus sehingga masak. Coklat cheese ini akan ada 3 lapisan.
– Untuk memastikan ianya masak, guna lidi dan cucuk ke dalam kek. jika adunan tidak melekat di lidi, maknanya kek anda sudah siap.
– Siap dan sejukkan. Sesuai dihidang sejuk
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Teh hijau mempunyai banyak khasiat, antaranya termasuklah membantu mengurangkan masalah jerawat dimana ia merupakan anti-radang. Selain itu, epal cider cuka pula membantu mengurangkan kulit berminyak pada kulit.
Jadi, untuk anda yang mempunyai masalah kulit wajah berminyak boleh mencuba menghasilkan toner sendiri di rumah dengan menggunakan bahan-bahan tersebut. Petua ini boleh membantu mengecilkan liang-liang besar dan mengurangkan juga jerawat pada kulit muka.
Bahan-bahan
1 uncang teh hijau
3/4 cawan air panas
¼ Cuka Epal Cider
Beberapa titik Minyak Pokok Tee
Beberapa titik Minyak Lavender
Caranya:
1. Rendam uncang teh hijau bersama 3.4 air panas dalam cawan.
2. Tuang air teh hijau dalam baling.
3. Kemudian, letak ¼ cawan cuka epal cider dalam balang dan kacau hingga sebati
Cara nak guna toner ni :
– Celup kapas dalam campuran itu dan guna pada wajah.
– Lakukan secara perlahan-lahan tau. Kalau taknak guna kapas, boleh guna dalam bentuk semburan pada muka.
– Tuang sahaja campuran itu dalam botol semburan lalu semburkan pada wajah.
– Selepas pakai toner ini jangan bilas dahulu. Biarkan ia kering.
– Untuk hasil yang berkesan, guna 2 kali sehari pada wajah muka.
– Toner ini boleh disimpan dalam peti sejuk selama 10 hari sahaja.
Tip:
– Pokok Teh membantu melawan jerawat, bintik hitam.
– Minyak lavender pula dapat memerangi jerawat serta keradangan kerana minyak ini mempunyai ciri-ciri anti-radang dan juga anti-bakteria
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Hafiz cilik, Ahmad Ziyyad, 10 tahun, hafal 30 juzuk dalam tempoh 4 bulan. Seorang kanak-kanak berusia 10 tahun, Ahmad Ziyyad Mohd Zahir, mengukir pencapaian luar...