Enaknya menghirup sup daging yang dimasak ala Thai. Rasanya sedikit berbeza daripada sup daging yang biasa dimasak. Ini memandangkann untuk sediakan sup ala Thai ini biasanya akan menggunakan sos ikan yang sekali gus memberi rasa yang lebih ‘kick’.
Nak merasainya, bolehlah anda cuba sepertimana resipi yang dikongsikan oleh Ahmad Shinoda ini.
Sup Daging ala Thai
Bahan-bahan A:
300 gm daging tetel-hiris nipis
3 inci halia-tumbuk kasar
3 hiris lengkuas
2 pokok akar ketumbar
1 biji bawang Holland-dihiris
Kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 sudu the gula
Air secukupnya
Bahan B
3-4 ulas bawang putih
2 batang serai
Cili padi
Daun limau purut
1 biji bawang holland
Daun ketumbar-dihiris
½ biji tomato
2 biji limau nipis-ambil jusnya
3-4 sudu sos ikan
Minyak untuk menumis
Cara penyediaan :
1.Satukan bahan A dan rebus sehingga daging empuk.
Jangan letak garam sebab nanti kau nak letak sos ikan yang agak masin hanya letak sesudu gula. Rebus sampai empuk, air jangan terlalu banyak.
2.Dalam kuali lain, tumiskan bawang putih sampai kuning.
3.Kemudian masuk serai, bawang holland, cili padi, daun limau purut. Tumis sampai layu dan wangi.
4.Masukkan bahan tumisan ke dalam sup tadi bersama tomato.
5.Masukkan sos ikan 3-4 sudu dan jus limau nipis 2 biji.
6. Biar 2-3 minit, tutup api dan taburkan daun ketumbar. Sedia untuk dinikmati.