Enaknya menghirup sup daging yang dimasak ala Thai. Rasanya sedikit berbeza daripada sup daging yang biasa dimasak. Ini memandangkann untuk sediakan sup ala Thai ini biasanya akan menggunakan sos ikan yang sekali gus memberi rasa yang lebih ‘kick’.
Nak merasainya, bolehlah anda cuba sepertimana resipi yang dikongsikan oleh Ahmad Shinoda ini.
Sup Daging ala Thai
Bahan-bahan A:
300 gm daging tetel-hiris nipis
3 inci halia-tumbuk kasar
3 hiris lengkuas
2 pokok akar ketumbar
1 biji bawang Holland-dihiris
Kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 sudu the gula
Air secukupnya
Ads
Bahan B
3-4 ulas bawang putih
2 batang serai
Cili padi
Daun limau purut
1 biji bawang holland
Ads
Daun ketumbar-dihiris
½ biji tomato
2 biji limau nipis-ambil jusnya
3-4 sudu sos ikan
Minyak untuk menumis
Cara penyediaan :
1.Satukan bahan A dan rebus sehingga daging empuk.
Ads
Jangan letak garam sebab nanti kau nak letak sos ikan yang agak masin hanya letak sesudu gula. Rebus sampai empuk, air jangan terlalu banyak.
2.Dalam kuali lain, tumiskan bawang putih sampai kuning.
3.Kemudian masuk serai, bawang holland, cili padi, daun limau purut. Tumis sampai layu dan wangi.
4.Masukkan bahan tumisan ke dalam sup tadi bersama tomato.
5.Masukkan sos ikan 3-4 sudu dan jus limau nipis 2 biji.
6. Biar 2-3 minit, tutup api dan taburkan daun ketumbar. Sedia untuk dinikmati.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Tak dinafikan nasi goreng kampung menjadi antara pilihan ramai untuk dinikmati tanpa mengira waktu. Sama ada ketika sarapan, makan tengah hari mahu pun semasa makan malam, menu ini enak dimakan.
Rasanya pedas dan bertambah enak dengan rasa ikan bilis serta dilengkapkan juga dengan kangkung, memang membuatkan tekak ini sentiasa teringin untuk makan nasi goreng kampung setiap kali membuat pesanan makanan di restoran.
Memandangkan bila terlalu suka akan rasanya, ada bagusnya kita dapat sediakan sendiri menu ini dari air tangan sendiri, lagi puas hati. Bolehlah dimasak banyak dan dinikmati bersama seisi keluarga.
Ini seperti mana menurut perkongsian Umi Watie memaklumkan menu nasi goreng kampung menjadi kegemaran keluarganya dan dia juga turut berkongsi resipi untuk yang ingin mencuba menyediakan menu tersebut.
“Nasi goreng kampung ni memang kegemaran kami sekeluarga. Kalau boleh hari-hari pun tak apa. Almaklumlah, nasi goreng kampung je mampu. Nak balik kampung, kampung ku Indah nun jauh disana. Ayah serta bondaku. Meh kakchik tunjukkan cara kakchik masak Village Fried Rice ala MakRerama.
“Makan nasi goreng kampung ni kena ada kopi o kaw. Lepas tu ada keropok warna warni kehidupan tu. Baru mantul, kalah teruk nasi goreng kampung kedai Thai tau,” jelasnya di group Masak Apa Hari Ni.
Nasi Goreng Kampung
Cara Memasaknya :
1.Mula-mula kita gorengkan ikan bilis. Kalau boleh pilih yang kecil-kecil. Baru la tak menyucuk gusi masa makan nanti. Tapi kalau kat kedai mamak tu ikan bilis besar macam ikan jaws dia bubuh, kau diam je kan?
2. Baki minyak tadi kita tumiskan 1 biji bawang merah, 3 ulas bawang putih dan 5 batang cili api. Kakchik cincang je guna chopper. Lepas tu bubuh belacan sebesar separuh bola pinpong.
Wajibun bubuh belacan kalau tak dia tak jadi nasi goreng kampung, dia jadi kau jelah balik kampung. Gitu.
3. Bubuh ½ cawan isi ayam. Kalau nak bubuh udang ke, sotong ke boleh je. Kampung awak kan bukan kampung saya. Kampung saya ada ayam je.
4. Bila semua bahan dan sebati elok, masukkan telur ayam. Kakchik bubur 2 butir, kalau nak bubuh lebih pun boleh.
5. Perasakan dengan garam sesedap rasa. Tak sedap tu mesti sebab durhaka resipi.
6. Masukkan nasi sejuk 4 cawan. Peroikan dulu nasi kita tu. Kalau boleh guna nasi semalam yang tak habis. Baru nasi elok tak melekat.
7. Lagi satu wajibun juga bubuh kangkung, barulah terasa kampung lebih. Tak bubuh kangkung kira nasi goreng kita gagal. Gaulkan sebati, matikan api.
Tadaaa dah siap, jom ajak anak dan suami makan. Kalau rajin tapaukan sepiring buat jiran. Tapi dah malam ni, eh kau. Kau ke kedai jam 9 oder nasi goreng kampung boleh je. Tak tunggu siang pun.
Selamat mencuba korang. Biasalah orang kampung dia bercakap macam nak ajak gaduh. Tapi hati baik.
Ayam gunting adalah antara menu kegemaran anak-anak. Rasa sedap rangup dan pedas membuatkan jika makan pasti nak lagi!
Biasanya dibeli ketika di pasar malam atau bazar Ramadan. Sebenarnya nak buat ayam gunting ni mudah. Apa kata buat sendiri menggunakan resipi ini.
Mudah dan sedap. Hasilnya memang macam di kedai.
CARA MASAK AYAM GUNTING RANGUP “Krup..krup” bila dia masuk dalam mulut.. Ayam gunting, rangup diluar, Iembut dan juicy didalam. Tak susah, guna tepung goreng serbaguna bestari je hihi. Dah takyah g pasar malam petang.
CARA PENYEDIAAN: -Isi dada ayam yg telah dileperkan -Tepung serbaguna bestari + 1 sk soda bikarbonat -Telur + garam-pukul manja je -Golek isi ayam pada tepung -celup telor -golek semula pada tepung -Goreng dengan minyak panas (tenggelam)
Isi dada ayam
4 BAHAN JER: Telur 1 biji, isi dada ayam, tepung bestari dan 1 sk soda bikarbonat.
SIAP! AYAM GUNTING ALA PASAR MALAM
Selamat mencuba!
Sumber : Salimah Olie
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Assalamualaikum..alhamdulillah br dpt post kat sini..dr mggu lps try xdpt. lps posting sy psl karipap giant 2mggu lps..ramai yg pm sy nk order..maaf sgt2 di luar kemampuan sy utk ambik order dr luar jb.. yg dlm.jb pun sy xmampu penuhi..oleh itu sy dgn iklas hati. share cara buat dlm video& resipi yg xseberapa dr sy..video ringkas tu utk memudahkan shbt2 tahu cara utk kelim@pintal karipap giant ni..tdk menggunakan acuan ye.. mdh2 an bole jd panduan yer shbt2.. cuma mohon doakan urusan sy di permudahkan Allah & selamat semuanya..trma ksh.
bahan2 inti
1- isi ayam
2- lada kering+bawang besar +bwg pth(blend)
3-serbuk kari
4-chicken stock/kiub ayam
5-kentang
6-garam,gula & secukup rasa (optional)
cara2 buat inti
1-tumis bhn blend
2-masuk kari + isi ayam
3-tumis sebentar
4-masukkan kentang
5-gaul sebati biarkan seketika
6-agak2 dh separuh masak masukkan bahan perasa termasuk kiub ayam.
7-tambahkan sedikit air bergantung pd kuantiti bahan ye .jgn terlalu bnyk.
– larutkan garam dlm air panas & tuangkan minyak
-uli sehingga tiada ketulan
**pastikan doh jgn terlalu lembik sbb nanti kulit akan liat..
**bile guna resipi shbt2 klu resipi sy ni agak kurang menarik ye
** tips menggoreng.. pastikan minyak btl2 panas & perlahankan api sedikit selepas masukkan karipap..sbb karipap ni berat & padat jd dia xkan timbul kalau di goreng.
tiada ruang udara di dlmnya .
** utk frozen bole bakar dlm 10-15 mnt dgn suhu 170-180(bergantung pd oven). nak goreng pun bole..bukan 1 kesalahan jenayah pun..hahahha.
Saya halalkan dunia akhirat resipi ni..utk yg nk berniaga sy doakan smga berjaya& di limpahkan rezki ye..aamin3..
Selamat mencuba..
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.