Mudah Je Nak Buat Kue Tiaw Th’ng, Makan Dengan Sambal Kicap & Minyak Bawang Putih Memang Sedap & Padu!

Share

Resepi Kuey Teow Theng yang sangat mudah. Jom cuba hasil perkongsian puan

BAHAN-BAHAN

Kuey Teow

Ayam

Cili flakes

Daun Bawang

Daun sup

Bawang putih

Siew Pak choy

Fish ball

Fishcake

Lada sulah

3 sekawan

kiub pati ayam

Bwg merah

Bwg putih

Halia

air scukupnya

 

Cara- Cara

1.Tumis bwg putih, bwg merah dan halia yg dikiisar Serta 3 sekawan. Setelah naik bau masuhkan air Didihkan, masukkan kiub ayam kemudian masukkan isi ayam, bila isi ayam dah masak keluarkan isi ayam separuh , bila dh sejuk carik-carikkan ayam tersebut.

2.Masukkan fishball dan fishcake rebus sekejap dan toskan. Hiris nipis.

3. Kuah tadi tambah perencah sup, lada , garam , daun sup. Masak seperti masak sup biasa.

Cara buat minyak bawang putih

1. Cincang 1 labu bawang putih.

2. Panaskan 1 senduk minyak, bila minyak. Dah panas masukkan bawang putih yang di cincang , goreng sehingga bawang kekuningan.

Cara buat kicap sambal kicap

1. Blend cili padi dan bawang putih gaul dalam kicap manis , perah limau kasturi. Ltk sedikit gula jika suka pedas Manis.

Celur sekejap sawi sehingga layu dan toskan.

Celur keoy teow dan toskan.

Selamat mencuba