Nikmati kesegaran minuman sejuk yang enak untuk meredakan rasa dahaga. Selain membeli minuman di kedai, apa kata cuba buat sendiri.
Minuman ala starbuck ni viral sehingga cecah 35K share. Minuman ini, dengan bajet murah ini adalah sangat dan sesuai untuk dihidangkan minum petang bersama keluarga.
Jom cuba!
KATANYA LAGI SEDAP DARIPADA STARBUCKS!
Bahan:
2 sudu Milo
1 paket Nescafe Latte
1 paket Oldtown White Coffee Mocha
1 sudu Nutella
Susu putih
Cara:
1) Masukkan Nescafe sepaket, Oldtown Mocha sepaket, 2 sudu Milo dalam cawan
2) Masukkan 2 sudu Nutella pula dan larutkan air panas
3) Masukkan 1/4 cawan susu putih
4) Letak ais
NYUM!
Kredit: @amaazmi
Buat Sendiri Burger Prosperity Homemade Ala McD, Lelaki Ini Kongsi Resipi Viral Ni!
Tentunya ramai yang menggemari Burger Prosperity McD. Rasa kelazatannya memang sunggu lazat!
Selain beli, rupanya nak buat tak susah. Jika buat sendiri lagi jimat. Menerusi perkongsian lelaki resipinya telah mendapat lebih 54K share di laman facebooknya.
Jom kita buat hari ni, pasti licin!Lebih Jimat & Rasanya Pun Sedap!
Ini resipinya.
Bahan-bahan
1. Roti gardenia
2. Daging Ramly
3. Bawang besar 1/2 potong dadu.
4. Bawang holland hiris nipis
5. Tepung gandum 2 sudu
6. Air 1 gelas
7. Lada hitam serbuk+tumbuk
8. Butter 2sb
9.sos tiram 2sb
10. Kicap manis 1sb
11.garam secukup rasa
Cara-cara
Mula-mula letak butter pada roti dan goreng dulu kejap.
Uli daging ramly dan bentuk kan cam bentuk roti (refer gambar). Kemudian goreng daging dulu (cucuk-cucuk dengan garfu).
cara buat sos
Panaskan butter 2sb n masukkan tepung gandum. Kacau sampai jadi gold. Kemudian masukkan air 1gelas n kacau.. masukkan bawang besar potong dadu tadi, lada hitam 1sb, sos tiram, kicap dan garam. Masak sampai pekat mana korang nak..
Celupkan daging yang dah goreng tadi.. Letak ats roti dan letak bawang yang korg hiris tadi..
Wow, mudah aje. Siap!
Selamat mencuba!
Sumber: Mohd Faiz Fitri Iberahim & Malayfoodlicious
Nak Buat Kerabu Pucuk Paku Gaul Isi Ikan Ini Resipinya. Lauk Pembuka Selera Memang Sedap Dan Mudah Nak Buat.
Tentu ada yang sudah mula berpuasa enam di bulan Syawal ni. Rasanya jika nak cari menu berbuka untuk pembuka selera tentu ada pelbagai yang menarik. Salah satunya menu kerabu pucuk paku gaul isi ikan ni memang sedap. Pasti buat kita tambah selera. Nah cuba resipi mudah ni untuk berbuka puasa nanti.
IKUTI PERKONGSIAN INI.
RESEPI KERABU PUCUK PAKU GAUL ISI IKAN.
Bahan-bahan:
*Seikat pucuk paku
*Segenggam taugeh
*3 ekor ikan selayang/ kembung – direbus dan diambil isinya.
*Segenggam kelapa parut putih
*1 tangkai lada besar
*1 biji bawang merah
*1 cawan santan – diperah dengan air suam
*Garam dan gula secukupnya.
Cara Penyediaan:
Mula mula cuci bersih sayur pucuk paku dan taugeh. Kemudian celur air panas hingga layu dan lembut.
Tapiskan.
Satukan kelapa parut, isi ikan, lada dan bawang yang telah dihiris halus.
Gaul – gaul ye. Tangan sarung plastik untuk elakkan kerabu kita mudah basi.
Kemudian letak sayur kita tadi.
Akhirnya curahkan santan, letak garam dan gula secukup rasa. Gaul rata semua perlahan lahan santan meresap dalam kerabu kita.
Ok siap dihidang dan boleh lah terus dinikmati.
Selamat Mencuba!
Sumber: Mizah Ngatiman
Cara Buat Kek Oren Moist, Gebu & Sedap Walau Guna Sukatan Cawan. Boleh Dikukus Atau Bakar, Ini Resipinya!
Nak cuba buat kek untuk raya nanti, apa kata ibu-ibu mulakan dengan Sunquick Moist Cake ini. Nampak sedap dan mudah sahaja dibuat hanya guna sukatan cawan. Nak tahu caranya, jom admin kongsikan resipi dari puan Irma Sheky.
Bekalan utk sminggu, buat 3 adunan dptlaa 9 tupperware nii, 1 kg gandum jer tuupun ada lbh lg 1 cwn nii. Dh biasa mkn benda sama bminggu berbln, ikut kudrat & rezki sambil jimat petrol n bajet mbeli. Mkn panaspun sdp, sejuk dr fridgepun sdp, buat simple2 jerrr…..
SUNQUICK MOIST CAKE
Hasil Tangan iR ~HATii~
BAHAN2 :
– 3 cwn tepung gandum
– 1 st baking powder
– 1 st soda bikarbonat
* satukan ketiga2 bahan, gaul2kan skjap & ayak.
– 4 biji telur A @ 5 biji telur B
– 2 sb parutan kulit buah sunkist
– 1/2 cwn sunquick (perisa OREN)
– 2/3 cwn gula
– 2/3 cwn susu pekat manis
– 1 cwn minyak sayur @ minyak masak
– 1 cwn air panas
– sedikit pewarna kuning lemon @ kuning telur, blh jg guna kaler oren.
* blh krg @ lbhkan sesudu dua gula @ susu jk nk lbh @ krg manisnya.
CARANYA :
* stlh pecah telur, buangkan tali pusatnya spy kek tak hanyir, so x guna esen vanilla pun xperr.
– Pukul telur + gula hingga gula hancur, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis sambil dipukul sebati.
*dh siap pukul sampai gula hancur so dh ready utk masukkan tepung
* masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau2kan
* kacau2kan adunan tepung hingga mesra smuanya.
*Jika adunan agak makin likat & berat blh terus campurkan dgn minyak, selang selikan dgn tepung, sambil2 dikacau buat hingga habis tepung & minyak.
- Boleh terus campurkan susu pekat & kacau2
- Terus tuangkan air panasss berasapp2 ke dlm adunan, kacau bg padu mesra
- Apabila adunan dh smooth & x bketul terus taruk sunquick
- letakk pewarna jg kulit limau sunkist & pukul lg* saya prefer pewarna debu
- pukul laju2 hingga bgabung padu smua bhn * masa nii adunan pun dh mula naikkk & sedikit berbuih
- Kacau dengan tangan atau pukul dgn mixer kasi smooth yerr…bila dh cengginiii cantikkk dh x berketul dh so ready to cook.
- Isikan separuh @ 1/2 dr tinggi acuan, pastu terus kukus, jk nk bkr pun blh tp jgn plak guna tupperware nii gantilaa dgn tray, terbakorrr habisss makkk hahaa….
- Kalau sekali kukus naik dua bekas gini, dimasak lbh krg 25 – 35 minit @ hingga bila dicucuk lidi d tghnya xder melekat lg * api bsr yerr.
siapppp…
* saya x tutuppun tupperware tu masa dikukus..tp make sure jgn terlbh lama masanya nnti menitikk air atas kek dh x cantikk.
DONE SUNQUICK MOIST CAKE
* Sukatan satu adunan di atas utk sebiji kek bersaiz 8″x8″ @ 3 biji kek kecil bersaiz 4 1/2″x6 1/2″ (spt bekas dlm gmbr saya nii)
* UTK DIKUKUS :
jika guna tupperware plastik tahan panas mcm gmbr nii blh terus tuang & kukus dgn api bsr lbh krg 25 – 35 minit @ sehingga masak (2 biji sekali kukus).
* UTK DIBAKAR :
alaskan dasar loyang dgn kertas minyak, sapukan sedikit marjerin, tuangkan adunan & bakar api atas bwh suhu lbh krg 160-170°c, dlm 45 minit @ hingga masak & bgantung jenis oven. Kalu nk lbh moist dibakar, blh alaskan tray kek dgn tray berisi air.
– cucuk dgn lidi tgh kek, jk kuar x melekat ok siapp utk diangkat n Ready To Deco juga.. kot2 utk buat jualan, utk buat hadiah dsbgnya yerrr….
* kek nii xder pengawet so, saya terus simpan fridge utk thn lbh lama yerr.. tp make sure disimpan dlm bekas tertutup spy still moist.
* jk nk deco wv cream cheese blh krgkan sikit manis kek nii yerr, InsyaAllah wp dikurangkn sesudu dua gula @ susu kek still soft so don’t worry….
‘PRAKTIKKAN JIKA BERMANFAAT,
ABAIKAN JIKA BAWA MUDARAT’……
Slmt Mengekek…..