
Mencuba rasa minuman susu yang menyegarkan ini pastinya menambat selera anak-anak. Apatah lagi gabungan bersama bahan seperti gula melaka memberi rasa yang cukup istimewa.
Jadi usah tunggu lagi, jom kita cuba sediakan menu ini.
Bahan-bahan :
*5 biji Gula melaka
*1/2cawan Gula pasir
Butter
Susu pekat
Susu Full Cream
add on: cincau, biji selasih, black pearl etc
Karamel 1
Masak yang bertanda * degan 1 cawan air. Masak sampai pekat. Sejukkan
Karamel 2
(Sebagai penambah. Letak di dalam keliling gelas)
10 sudu besar gula
5sudu besar susu pekat
2sudu kecil butter
1/2cawan air
Cara penyediaan:
- Masukkan gula di dalam kuali non stik. Kacau sampai kekuningan dan licin berkilat macam madu.
- Masuk sedikit air dan susu, kacau lagi . Nak masuk air kena slow api, time ni kena hati-hati ok.
- Kacau-kacau sampai likat, masuk lagi air lagi separuh tu.. kacau jugak sampai masak. Last masuk butter. Kacau sebati…
- Siap
P/s : Kalau nampak pekat sangat tambah air panas sikit-sikit
AMBIL GELAS LETAK KARAMEL 2 letakkan dalam keliling gelas.. letak ais batu penuh gelas, masukkan karamel 1 anggaran 5 sudu besar. Dan last letak air susu penuh krim.
Lepas tu nak tambah cincau @ boba ke boleh jer.. Klu saya suka letak whipp
Sumber : Bai Zura via MAHN
“Nak Jamu Suami Biar Bertambah Kasih & Sayang.” Resipi Pulut Kuning Berkilat & Sedap Lemak Wangi. Bonda Rozita Kongsikan Rahsianya!

Buat penggemar pulut kuning, bolehlah cuba resipi yang dikongsikan oleh Bonda Rozita Ibrahim ini. Dia yang menggunakan cara moden dan mengikut resipi sendiri.
Pulut kuning superb sedap lemak wangi level global sedapnya he he serius …Cara saya masak pulut kuning beza dari tradisi family saya buat yang merendam semalaman sebelum kukus..( TAK PERU RENDAM ).
Bahannya kunyit, garam, kayu manis , gula pasir, pandan rebus dulu sampai keluar manis si kayumanis tu ( dh mengelegak masukan santan dn beras pulut , masak sampai kering air santan , lepas tu kukuslah.
(Full video masak ni sila subscribe youtube bonda rozitaibrahim)
Sedap cara saya ni dan mudah tak lembik senang agak2 je..
View this post on InstagramA post shared by ROZITA JRM OFFICIAL (@bondarozitaibrahim) on
“Ada ke sahabat followers bonda nak video cara buatnya ??..Simple sangat tapi sedap lemak manis santan tu umpph.
Sy segan nk tunjuk sbb artis yg sy hormati @zarinazainuddin_ tu lagi pandai .
( dia sgt rajin dn sy kagum jiwa keibuan , kuat dia cari rezeki , dah lah cantik juga solat xtinggal kata kri dan sgt baik orgnya.Masa dia muda sy pernah jumpa dekat blue wave hotel..Dulu sy keja hostess saketei Japaness Restoran )
View this post on InstagramA post shared by ROZITA JRM OFFICIAL (@bondarozitaibrahim) on
Sumber: IG bondarozitaibrahim
Ibu-Ibu Buat Sendiri Tauhu ‘homemade’. Hanya Guna Tiga Bahan Sahaja. Cukup Berbaloi!

Tauhu antara makanan yang mempunyai khasiat untuk tubuh, terutama dalam membekalkan protein. Makanan yang berasal dari negara China ini juga dikenali dengan pelbagai nama termasuklah tofu.
Selain membantu mencegah penyakit jantung, menurunkan berat badan, pengambilan tauhu juga membantu untuk mendapatkan kulit yang lebih anjal, awet muda dan banyak lagi khasiat lain.
Jadi, siapa yang suka makan tauhu, mungkin perkongsian ini boleh membantu anda hasilkan sendiri. Mana tahu, selain untuk makan bersama keluarga, boleh juga buat berniaga kecil-kecilan.
Resepi dan cara telah pun dikongsikan oleh Azlia Al Hayahuddin. Jom kita tengok sikit macam mana nak buatnya.
BAHAN-BAHAN:
a. 3kg kacang soya
b. 18 liter air
c. 45gm GDL ( Glucono Delta Lactone) – serbuk ini untuk mengeraskan tauhu
CARA MEMASAK:
1. Pilih kacang soya, cuci dan rendam selama 4-5 jam.
2. Toskan dan kisar dengan air yang disukat. Tapis susu soya.
3. Masak susu soya hingga mendidih.
4. Dalam bekas berasingan, bancuh GDL dengan air.
5. Tuang susu soya yang telah mendidih tadi ke dalam bekas berisi bancuhan GDL. Kacau dan biar beku selama 15 minit.
6. Sediakan pencetak tauhu dan alas dengan kain. 1 ni dapat 64 biji. Guna 3 kg kacang soya untuk 1 pencetak ni. Ukuran 8 petak × 8 petak
7. Tuang tauhu ke dalam pencetak dan ratakan.
8. Tutup kain dan tekan dengan pemberat.
9. Selepas 1 jam, keluarkan tauhu dan potong. Rendam dalam air bersih.
Tip Tambahan
1. Rendam kacang soya ialah tidak boleh lebih 5 jam. Kacang soya yang direndam lama akan cepat basi. Paras air untuk rendaman kena 2x daripada kacang soya.
2. Jika ngam-ngam paras kacang soya, kacang tersebut tidak akan mengembang dan susu soya pun takkan dapat banyak apabila diperah.
Ayah Anak Dua Ni Memang Hebat Memasak. Dia Kongsi Resipi Chicken Chop, Siap Ada Tipsnya Nak Bagi Lagi Sedap!

Biasanya bila bab urusan masak memasak ini, kita sebagai ibu yang biasanya lebih pakar menyediakan pelbagai menu kegemaran keluarga. Namun perkongsian kali ini cukup berbeza dan istimewa, bila mana seorang lelaki yang juga ayah kepada dua cahaya mata ini boleh menyediakan menu chicken chop yang nampak cukup menyelerakan.
Kehebatannya dalam memasak tidak boleh dinafikan, oleh itu tidak hairanlah bila mana dia sering berkongsi pelbagai resipi dan foto makanan di media sosial. Untuk itu, apa kata kali ini bersempena musim cuti sekolah, kita ambil kesempatan mencuba resipi yang dikongsikan olehnya. Pasti seisi keluarga menggemarinya.
Ini perkongsiannya di page MAHN
“Assalam sis, semalam sy post pasal chicken chop tapi xde respi. Siap ade PM jangan letak gambar kalau makan kat kedai. Amboiiii….Jadi harini sy repost balik sekali dengan resepi dan cara sy buat sendiri ya. Kesian pulak klu x letak respi macam tinggalkan cinta gantung tak bertali kat sis2 semua. Haha
“Jadi sis2 yang tengah kerja tu dah bolih plan berdinner malam ni. Kalau tempat kerja sis tu ade supermarket, nanti waktu lunch boleh lah pegi beli barang2 ni.
“X renyah mana pun….kebanyakannya menggunakan bahan2 asas, kite buat from scratch pun ade. Mula2 mungkin akan renyah, tapi bile dah selalu buat, kite akan rasa easy peasy“–Wan Luqman
CARA BUAT CHICKEN CHOP
Okay, mula2 kite perlukan ayam bahagian whole leg. Klu sebut kaki, nanti orang ingat kaki ayam je dak? Haha…part leg ni adalah bahagian thigh dan peha. Kite kena debon sendiri. Kikis isi2 di thigh tu, buang tulang dia. Utk tulang yg bersambung dengan peha tu, patahkan saja. Ketuk kat buku lali utk patahkan tulang hujung, toreh dan tarik je tulang drumstik tu.
RAHSIANYA : Kalau nak juicy, rendam dalam air garam 1 malam atau 2-3jam….proses ini dipanggil sebagai brine. Lepas tu bilas dulu ayam tu kang x pasal darah tinggi.
Batterkan ayam tu dalam apa2 jenis tepung. Dalan episod ni, kite batterkan dalam bancuhan tepung kepci. Lepastu utk bancuhan kering, tepung dari jenis yg sama, campurkan dengan baking powder….takde tepung kepci pun xpe, tepung gandum pun on…Bile dah rendam ayam dalam bancuhan batter, gaul pulak dengan bancuhan tepung kering + baking powder tadi.
Panaskan minyak sesedap rasa. Baru goreng. Waktu ni tangan jangan gatal nak usik2 balik ayam tu, biar dalam 5minit, agak2 sebelah tu dah mengeras, baru balikkan.
Sesambil tu, mari kite sediakan bahan2 untuk sos. Memasak ni, kena multitask tau. Kalau tunggu nak buat satu2, jawabnye dari berjam2 la baru nak siap 1 masakan. Ketuk 2 biji bawang putih dan sebatang seleri dihiris.
Untuk sos :
2sb butter / marjerin
2sb sos tiram
3sb sos blackpepper
1sk lada hitam ditumbuk kasar
1sk serbuk pati ayam
Panaskan marjerin, tumis bawang putih dan seleri tu. Kemudian masukkan semua bahan2 diatas. Sos blackpepper, sy guna jenama life.
Masukkan 500ml air. Biarkan menggelegak. Tak perlu gula ya sbb sos tiram tu after taste dia dah manis, lagipun sos blackpepper tu ada manis2 dah.
RAHSIANYA : Boleh je guna instant brown sauce glaze tu. Bancuh dengan air dan masak atas kuali. Dicadangkan brand knorr atau swiss bear.
Oh ya…patutnya tepung gandum ni dicampur sewaktu masukkan marjerin tadi tu. Bile marjerin dah cair, masukkan tepung gandum dan gaul dia akan jadi roux. Roux ni sebagai agent pemekat kuah. Tadi terlupa… Hahah.. Masukkan 2sb tepung gandum.
RAHSIANYA : Ada orang tanya apa beza tepung gandum dan tepung jagung tu? Yes tepung jagung juga boleh jadi sebagai agent pemekat. Tapi ialah lebih sesuai untuk hidangan lain seperti mee udang ke, mee bandung ke, kuay teow kungfu, ladna, kuay teow hongkong atau sweet sour. Sbb bancuhan tepung gandum ni dia berkilat dan ‘berlendir’. Kite nak pekat yg powdery.Kalau suka creamy, boleh masukkan krim atau susu. Lemak berkrim. Akan jadi gravy for diane steak.
EKSTRA RAHSIA : Ini kunci rahsia kesedapan untuk makanan berempah. Memang ajaib ciptaan Allah ni. Bay leave atau daun salam.Daun salam ni, kalau masak sup, daging hitam, nasi beriani ke, rendang ke, memang sedap. Dia membantu enhance kan lagi rasa rempah tu. Macam mane eh nak cakap, bagi melengkapkan rasa masakan berempah tu.
Oh ya, bile dah siap masak, tapis lah sos ni dulu utk asingkan bahan2 dalam tu seperti seleri, bawang putih dan lebihan ketulan tepung. Nak tahu sos ni dah ok? Bile seleri tu dah lembut.

Untuk coleslaw, hiriskan halus2 kobis dan lobak merah. Letak krim atau susu cair, 1sk gula, mayonis ikut suka dan perahan jus lemon sesedap rasa. Gaul sekata. Memamg sedap tau.
RAHSIANYA : Mayonis yg sedap adalah brand saji, kimbal dan miyachi. Miyachi paling sedap. Berlemak dan krim. Ladis choice yg sadis tu buat kenangan je lah.
