Setiap pasangan yang berkahwin mendambakan kehadiran si kecil dalam rumah tangga mereka. Momen paling indah bagi seorang wanita adalah apabila dapat mendukung anak sendiri. Lengkap sudah fitrah sebagai seorang wanita tatkala bergelar ibu.

Namun, bukan semua wanita yang bernasib baik menikmati keindahan tersebut. Perkongsian wanita bernama Suhaini Mohd Yusof cukup menyentuh hati. Mendambakan kehadiran zuriat dalam rahim sementelah usia perkahwinan menjengah 7 tahun, namun ujian lain yang diberikan. Ikuti perkongsiannya menerusi ruangan facebooknya.

 


Seronok tengok wall penuh dengan anak2 yang dah bersekolah belaka
Kalau ikutkan usia perkahwinan aku pun.. mungkin patut anak aku dah darjah 1 tahun ni.

Aku nak anak…
Tapi Allah takmau bagi.. dan takkan bagi sampai bila2. Aku malu dan tak nak share benda ni sebab kesian kat abg cenge. Tapi sebab dia izinkan, dan dia sendiri minta . “Kongsilah, mana tahu ada perempuan kat luar sana pun macam awak”

Jadi ok.. aku dah sedia! Panjang ni nak tulis..

Bulan september 2019
Period aku celaru haru biru
Keluar tompok2 warna coklat tak menentu.
Sepanjang sebulan sama saja. Aku masih buat taktahu dan rasa ini benda biasa ni. (Mungkin pregnant) berharap! (Sebab baca di google) dah cek dengan upt pun Negatif. Haha

Bulan oktober 2019
Period yang sebelum ni coklat2 dah jadi makin teruk
Turun darah ketul besar2 dan macam hati ayam. Tebal dan besar. Memang pad tu tukar tanpa henti sampai naik letih. Tidur malam pun tak boleh sebab dia akan turun berlambak2 bila2 masa saja. Masa ni family semua ingat aku keguguran. Sebab darah turun tu mereka kata macam “tumpah darah” orang keguguran selalu kena. Berharap benarlah preggy bulan 9 tu.

Tapi kalini tak tahan, aku ke klinik berdekatan dan di bagi pil henti darah dan pil hormon. Masa scan kat klinik tu pun doktor kata takda apa2 pun. Semua normal. Bengkak takda dan apa pun ok saja. Preggy pun bukan. dan pulanglah dengan hampa (sebab selama ni sangka preggy kan) Ubat tu lepas makan sehari dua memang stop period aku. Ajaib oh! Tapi Legalah juga. Doktor pesan jangan sekali pun miss makan ubat ni. Aku pun ok2.

Bulan november 2019
Aku masih makan ubat dengan sangat berdisiplin. Sampailah tarikh pergi travel perth. Aku terlupa bawa ubat dalam beg galas, satu hari tertinggal makan ubat terus period aku membuak2 datang masa di perth. Allahuuu, masa tu berderau juga sebab takda persediaan dan sekali pakej sakit pinggang lenguh kaki dan cramp senggugut. Maka ubat tahan sakit sajalah buat penahan. Sambil makan balik ubat hormon. Flow jadi kurang sikit saja. Tapi masih tak stop macam sebelum ni. Jadi aku travel sambil tak berapa gembira. Banyak kena berehat2 dan tak boleh lincah2 sangat.

Balik saja dari perth, aku terus ke klinik tu semula minta refer letter aku nak jumpa pakar di KPJ klang. Kenapa KPJ? Sebab situ dah ada semua rekod2 kesihatan aku selama ini. Lepas doktor pakar scan dia kata “kita kena buat D&C (cuci rahim) takda cyst takda fibroid tapi dinding rahim u tebal.. nak tunggu dinding ni habis runtuj kita takut u kena anemia pula.. sebab tiada tanda2 nak berhenti pun ni.. kita cuci semua dan segalanya akan kembali normal”. Abg cenge kata buatlah.. janji sihat. Lepas dah d&c aku tetap period ketul2 cuma taklah sebanyak sebelum ni. Pelik tapi cuba sedapkan hati. Lambat sikit kot dia stop.

12/12/19 (10 hari lepas D&C)
Kena datang KPJ Untuk tengok report d&c haritu. Masa nilah doktor selamba je bagitau. “Suhaini, awak ada kanser rahim stage 1”
Aku dan abg cenge masa tu taktau nak reaksi macam mana sebab taktahu nak kata apa dan buat apa. Pegang ja kertas report tu baca banyak2 kali macam tak percaya pun ada. Dalam hati fikir, takpa ni baru stage 1. Boleh baik macam biasa ni. Tak serius pun ni.

Tapi aku lupa masa tu. ini kanser! Kanser woi! Bukan ketumbuhan biasa2 .. ini masalah sel. Rawatan? Doktor bagi pilihan buang rahim segera atau tak perlu buang. Dia minta kami balik dan fikirkan masak2. Jika buang, kanser tu masih belum merebak jauh. Jika tak buang, bersedialah untuk risiko lain2 akan datang. Dalam kereta barulah aku teresak2 menangis. Tak kental manalah kan bila bab2 ini kami di uji. Teriak yang memang sungguh2. Sampai rumah kami berlagak macam takda apa2. Siapa tanya pun kami kata, takda apa semua ok. Result semua ok. Kami kelu taktau nak sampaikan kat keluarga macam mana. Bagi masa kat diri masing2 juga untuk terima kenyataan.

Selang beberapa hari baru kami umumkan hal ni pada keluarga. Itupun lepas abg cenge tengok aku dah lebih positif dan lebih redha. Dah tentu ahli keluarga pun menangis2 tapi masa ni aku buat rilek ja.. sikit pun tak teriak dah cuma berkaca2 yang masih boleh kawal. Sambil ketawa2.. “lahhhh.. nangis pasaipa ni.. rilek2… buang rahim saja pun.. belum nak mati lagi ni…” makin teresak2 pula diorang 😅

Kami bertimbang tara itu ini sebelum mencapai keputusan yang dipilih . Bukan tak pergi untuk 2,3,4 opinions lain.. pergi.. jawapan tetap sama malah tiada pilihan lain diberi pun ada.. tidur malam tak lena.. tidur siang tak boleh juga… apa kami buat ni.. apa betul ke jalan ini.. kenapa tak try yang tak payah buang.. jom try alternatif dulu… macam2 dalam kepala otak bersimpang siur.. semua kami serah pada Allah.. solat dan doa..

Serba salah pada abg cenge macam pikul gunung besar atas kepala dan bahu. Aku dah bgtau abg cenge. Jika kita ambil jalan ini, awak jangan ungkit2 pula satu hari nanti. Abg cenge kata.. “takkan inshaallah.. kita ni dah berdua almost 7 tahun lebih tanpa anak pun.. kita ok kan.. happy kan.. so apa bezanya kalau tetap takda untuk tahun2 seterusnya.. we have each other.. itu pun dah cukup untuk saya.. “ itu kata abg cenge nak pujuk hati ke apa tahla.. 😅 tapi sebak juga. Haish!

26.12.19
Aku operate buang rahim dan ovari. Now
Im officially perempuan yang tidak boleh mengandung. Kesian abg cenge. Macam2 rasa ada bila tengok muka dia, muka mak, muka acik bulat, muka ahli keluarga semualah. Betapa mereka tahu kami ni 7 tahun menanti dengan sabar kot2 ada sekali peluang untuk ada baby sendiri. Tapi itulah.. allah tu sebaik2 perancang kan. Kami redha sehabis redha. Beberapa hari lepas operate ni emosi aku pun dah makin stabil. Walaupun kadang tewas juga. Haha

“Minta maaf mak… haini takdapat nak tambahkan lagi koleksi cucu2 mak”

“Minta maaf mak .. su takdapat nak bagi sorang pun cucu dan anak pada anak mak”

Ini benda yang aku sampai sekarang tak boleh luahkan secara depan2 kepada mereka berdua (mak dan makmentua aku). Speechless!

Jadi untuk semua perempuan kat luar sana. Kalau rasa period tu ada yang tak kena dan luarbiasa dari kebiasaan. Jangan biar, jangan sedapkan hati takpa2. Pergilah cek. Taknak swasta pergi saja kerajaan. Dan paling penting ambillah insurans ikut kemampuan poket. Mana tahu saat2 perlu, ada juga perlindungan dari segi kewangan yang tiba2 nak pakai untuk kos operation atau rawatan yang macam2.

Jangan takut pergi cek kalau rasa ada simptom pelik2. Ada orang pernah pesan kenapa nak takut cek, sedangkan lebih takut kalau tiba2 tahu dah kronik dan tak boleh buat apa2. Jadi jangan simpan, dapatkan khidmat nasihat orang yang lebih arif. Jangan percaya google, jangan sedap2kan hati sendiri. Sakit orang berbeza2. Simptom aku mungkin begini, simpton fighter cancer yang lain mungkin lain pula. Apa2 pun pergilah cek sebelum terlambat☺️

Aku sedang berpantang atas arahan doktor… tak boleh makan…
1) haruan atau gamat
2) makanan berasaskan soya
3) bbq
4) daging merah
5) makanan atau minuman manis
6) processed food (macam fast food)

Ohhh tapi aku belum kurus. Jadi jangan risau ya. Masih gemuk ni 😅😅

Lepas ni siapa tanya aku “bila nak ada anak?” Aku suruh abg cenge tumbuk muka kau! Haha

Doakan kami kuat selalu ya! ☺️
Dah boleh bagi oranglah kot semua koleksi UPT belum pakai yang kami simpan dalam laci ni (setiap bulan selama 7 tahun lebih tak pernah miss test.. test.. dan test) 🤦🏾‍♀️

Terima kasih sangat2 pada keluarga yang tak putus2 datang bagi semangat dan makanan! 😅