Buat penggemar hidangan berasa pedas, tentu tidak lengkap menu yang terhidang jika tidak ‘menyengat’ rasanya.

Kalau boleh setiap hari ingin dimasak sambal. Tapi bab menyediakan bahan-bahan tumisan sambal memang diakui sedikit leceh dan memerlukan masa yang lama untuk ditumis hingga pecah minyak.

Oleh itu, untuk lebih mudah apa kata ikut cara penyediaan pelbagai jenis sambal untuk dijadikan stok seperti yang dikongsikan oleh Ummu Naielah.

Ini perkongsiannya.

Ade sedikit masa free, saya suka menyambal untuk buat stok…senang nanti kerja-kerja memasak.

Ambik masa separuh hari, hari ni untuk buat 4 jenis sambal / pes yang banyak kegunaannya

Saya sertakan resepi di setiap gambar, boleh tekan tengok

PES TOMYAM HOMEMADE

Ads

Menyambal Lagi Mudah Bila Buat Stok Begini. Ni Resipinya Boleh Cuba!

 

SERAI (BANYAK)
-DAUN LIMAU PURUT (BANYAK)
LENGKUAS 1INCI
-GULA NISAN
-UDANG KERING
-BELACAN (2INCI)
CILI KERING BLEND
JUS LIMAU NIPIS
AIR ASAM JAWA
GARAM

1.Blend semua bahan

2.Tumis dengan api perlahan sampai betul-betul pecah minyak.

Ads

PES SAMBAL BELAD0 (SERBAGUNA)

Menyambal Lagi Mudah Bila Buat Stok Begini. Ni Resipinya Boleh Cuba!

-CILI BESAR
-CILI PADI (JIKA NAK PEDAS)
-BAWANG BESAR
-BAWANG PUTIH
-BELACAN 1INCI
GULA NISAN
GARAM (2 SUDU KECIL)
-AIR ASAM JAWA

1.Blend kisar kesemua bahan kecuali gula.
2.Tumis sampai pecah minyak
3.Last sekali baru masukkan air
4. Asam jawa dan gula

5.Boleh letak daun limau purut untuk aroma.

Ads

SAMBAL BILIS

Menyambal Lagi Mudah Bila Buat Stok Begini. Ni Resipinya Boleh Cuba!

CILI KERING BLEND
BAWANG BESAR
BAWANG PUTIH
HALIA 2INCI
GULA NISAN
GARAM
KICAP PEKAT
BILIS

1.Goreng bilis sampai garing.
2. Guna minyak yang sama untuk tumis bahan blend sampai betul-betul garing/pecah minyak.
3. Perasakan garam, gula dan asam jawa.
4. Kicap tu just nak menggelapkan, bubuh sikit sahaja.
5. Last campak bilis

PES AYAM GORENG MAMAK

Menyambal Lagi Mudah Bila Buat Stok Begini. Ni Resipinya Boleh Cuba!

CILI KERING BLEND
SERBUK KARI
SERBUK LADA MERAH
SERBUK LADA HITAM
HALIA 1INCI
LENGKUAS 1INCI
GARAM
SERBUK KETUMBAR
TEPUNG BESTARI
TEPUNG JAGUNG
DAUN KARI
PEWARNA MERAH (OPTIONAL)

1.Blend kesemua bahan kecuali daun kari
2.Perap ayam 2 atau 3 jam sebelum nak
goreng

Ekstra info : Simpan sambal di dlam chiller dan melalui experiment sendiri, tahan la sebulan dua.
Sumber : Ummu Naielah
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI