“Memang Kenangan Sungguh!”. Resipi Bebola Celup Tepung Legend, Imbau Nostalgia Zaman Kanak-Kanak

Share

Orang zaman dulu-dulu 80 an atau kaki pasar malam mesti pernah makan bebola ikan bersalut tepung kan? Pantang jumpa, diborongnya banyak-banyak buat makan satu keluarga.

Tapi sekarang ni susah nak dapat makanan rare ni kan, kalau ada pun kat pasar malam pada hari tertentu sahaja. Itu pun boleh jumpa kat area kampung gitu, mana nak jumpanya di bandar! Kalau craving macam mana?

Haaa jangan sedih-sedih, jom buat sendiri je kat rumah! Mudah je tau rupanya nak buat. Kalau nak acah-acah macam beli, boleh la cucuk kat lidi macam selalu kalau rajin. Hehe. Jom tengok cara buatnya!

Makanan nostalgia masa sekolah rendah sekitar thn 80an, lps balik sekolah sementara menunggu bas sekolah tiba, bli mknn yg dijual d i gerai luar sekolah. Bebola ikan salut tepung, tp yg dijual Tu dia Cucuk pd lidi pendek. Sekarang X pernah jumpa Dh. Sekarang byk dipasaran bebola ikan keluaran Muslim.

RESEPI BEBOLA IKAN SALUT TEPUNG

Bahan- bahan:
Bebola ikan
Tepung berempah ( saya guna bestari)
Tepung Goreng pisang ranggup

Cara- Caranya :-

1. Campurkan kedua2 jns tepung, masukkan air Gaul sebati.

2. Masukkan bebola ikan, gaul rata.

3.Panaskan minyak, Goreng bebola sehingga keemasan.

4. Hidangkan bersama sos pencicah.

Selamat mencuba

Sumber : Nur Masri via Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Elak dari perkena serangan jantung, jom ikuti perkongsian dari Dr Zubaidi ni!

Comel betul adik-adik BK buat Challange kumpul marshmellow!

Tayang bahagia di social media, realiti ke fantasi? Nak tahu, jom tengok!

Sertai Webinar Keibubapaan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang keibubapaan termasuk Prof Madya Dr Nik Salida, Ibu Rose, Dr Ahmad Rostam, Puan Maryam Jamadi, Puan Azlina Roszly dan Irma Hasmie. Daftar nama di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-sayang-anak-ketat-ketat/