“Betul ke Doktor ni dah tampal gigi aku? Kenapa makin sakit ni? Patutnya kalau dah tampal, makin eloklah. Ish Doktor ni, buat betul-betul ke tak ni?”
Mungkin ini antara yang pernah dialami oleh sebilangan antara kita. Walaupun gigi telah ditampal namun masih terasa sakit. Nak tahu puncanya, Dr. Yuliana Ayob berkongsi info untuk makluman bersama.
[su_highlight background=”#f4f2c0″ color=”#d93232″]6 Sebab Gigi Masih Sakit Selepas Ditampal[/su_highlight]
1) PROSES TAMPALAN IBARAT MENCUCI LUKA DI TANGAN
Cuba anda bayangkan, jari anda terkena pisau. Sakit tak? Sakit kan. Lepas sehari, makin kurang sakit.
Cuba anda bayangkan, gigi yang berlubang, bayangkan, jika ia berlubang kat tangan korang, pastu Doktor gunakan sejenis peralatan, korek-korek untuk buang kulit mati, buang kulit kotor, pastu Doktor cuci, letak ubat, dan tutup dengan ‘plaster’. Agak-agak korang, sakit tak? Sakitlah, selagi tak sembuh luka tu, selagi tu ia sakit. Paling kurang pun seminggu.
Bayangkan lagi, gigi anda yang berlubang tu, kami buang struktur gigi yang rosak. Berdesing telinga dengar bunyi peralatan kami, kami letak ubat, letak bahan tampalan, dan tutup lubang.
Memang akan ada rasa sakit selama beberapa hari selepas tampalan, kerana proses tampalan tadi bukanlah proses seminit dua. Dalam gigi kita ni ada saraf. Saraf yang sensitif semasa rawatan boleh menyebabkan kesakitan.
Jadi, tak perlulah risau. Sabar dulu beberapa hari. Ia akan baik semula.
Ads
2) GIGIKU BERLUBANG SANGAT DALAM
Dahlah tak mahu jumpa kami, sampai gigi berlubang sangat dalam. Sampai nak kena akar dah. Aduh, kasihannya gigi.
Gigi, kalau dah berlubang dalam sangat, memang boleh kena bahagian yang ada banyak saraf. Saraf kalau dah terluka, ibarat hati seorang ibu yang terluka, kita minta maaf, mak kita maafkan. Tapi, parut tu masih ada. Sakit tu, masih ada…hmm..
Ada sakit tu…untuk beberapa hari. Mungkin sampai seminggu.
3) JENIS BAHAN TAMPALAN
Ada ke bahan tampalan yang sempurna? Yang terbaik, terhebat dan termahal. Eh. Biasalah, nak yang bagus, harga lebih mahal. Tapi dalam kes bahan tampalan ni, memang ada kelebihan dan keburukan masing-masing.
Ads
Tetapi, banyak lagi kelebihannya. Cuma, ada jenis tampalan tertentu yang boleh menyebabkan rasa sensitif untuk beberapa hari. Kebiasaannya, rasa sensitif itu akan berkurang.
4) MAKAN MINUM APA SAHAJA
Biasanya kita tiada nasihat khusus untuk menjaga apa yang dimakan atau diminum selepas tampalan. Kalau selepas beranak, ada pantang larangnya.
Selepas tampalan pula, jika anda makan makanan yang panas atau sejuk, ia juga mungkin boleh menyebabkan rasa ngilu. Tiada pantang larang khusus selepas tampalan. Tetapi jika anda berasa ngilu selepas tampalan akibat jenis makanan atau minuman yang diambil, itu biasalah. Kalau tak nak rasa sensitif, jagalah apa yang anda makan. Ada pula orang yang makan kacang atau gigit tulang ayam selepas tampalan. Aduh… Apa jadi?
Ads
5) TAMPALAN PECAH
Sedar tak sedar, rupa-rupanya gigiku sakit selepas tampalan kerana telah pecah.
Apa puncanya?
Gigit makanan keras.
Makanlah makanan yang lembut dalam tempoh 24 jam selepas tampalan.
6) TAMPALAN YANG TINGGI
Namun, jika sakit masih berlarutan selepas seminggu dan anda rasa sukar untuk menggigit atau mengunyah makanan, ada kemungkinan tampalan itu tinggi. Berjumpalah dengan Doktor, supaya kami boleh ratakan tampalan yang tinggi.
Jadi, cukuplah dahulu 6 punca biasa yang sering menyebabkan anda berasa tidak selesa selepas tampalan. Paling utama dan terutama, jumpalah Doktor sekurang-kurangnya satu kali setahun, supaya pemeriksaan awal untuk mengesan gigi yang berlubang dapat dilakukan dengan jayanya.
Sumber : Dr. Yuliana Ayob
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Pada waktu lapang mesti kita hanya memikirkan, apa menu yang simpel untuk menjadi kudap-kudap. Apatah lagi kalau makan sambil tengok movie. Fuh layan!
Satu lagi respi simple, mudah dan cepat untuk dikongsikan kepada yang tak tahu nak masak apa di hujung minggi. respi ini baru tular di Tiktok yang dikongsikan oleh marimogo_ yang mendapat hampir 500k tontonan, kimchi timun.
Sebut sahaja bab diet atau mahu menurunkan berat badan, berlambak tip dan saranan yang diberikan baik oleh persendirian mahupun menerusi bacaan di internet serta buku.
Habbatus sauda merupakan perkataan Arab bagi jintan hitam. Selain itu, ia juga dikenali dengan nama bijan hitam di Malaysia. Ia amat terkenal sebagai salah satu rempah-ratus tertua yang banyak kebaikan kepada kesihatan.
Rempah ini berbentuk butiran biji kecil berwarna hitam. Ia telah digunakan secara meluas oleh masyarakat India, Pakistan, dan Timur Tengah untuk mengubati pelbagai jenis penyakit. Antaranya termasuklah untuk menurunkan berat badan.
Sebenarnya, di dalam habatussauda terdapat sejenis kandungan kimia yang berfungsi untuk menghalang proses penyerapan lemak dalam badan. That’s why la ia berkesan untuk menurunkan berat badan.
Kandungan saponin dalam habatussauda ni juga berfungsi untuk meneutralkan dan menyingkirkan toksin dalam badan.
kalau anda nak turunkan berat badan atau mengalami masalah kesihatan seperti selsema atau batuk, boleh cuba petua ini hasil perkongsian dari Sumaiyah Abdullah.
RAHSIA TURUNKAN BERAT BADAN DALAM MASA 20 HARI DENGAN HABATUSSAUDA
Ada tak kat sini yang tercari-cari resepi atau petua untuk turunkan berat badan? Resepi ni ciksu dapat dari sahabat kat seberang. Inshaallah berkesan katanya. Yang penting mudah dan selamat.
Bahan-bahannya adalah:
2 sudu besar habatussauda 1 jug air 1 sudu besar madu (sukatan untuk 1 cawan) Sedikit perahan air limau nipis atau lemon.
Cara-caranya adalah :
1- Rendam semalam habatussauda dalam periuk yang berisi air.
2- Esok paginya, korang rebus rendaman tadi dengan api sederhana kecil sehingga menggelegak.
3- Apabila air sudah bertukar warna, tutup api dan tudung periuk tadi sementara menunggu rebusan tadi sejuk.
4- Kemudian, tuang ke dalam cawan dan masukkan madu serta sedikit perahan limau nipis atau lemon.
5- Kacau rata. Dan taraaa. Dah siap. Sedia untuk diminum. Memang best nau-nau rasa dia. Haruum gitew. Lembuuut je bila masuk mulut. Aishh. Korang rasalah sendiri. 😁
Amalkan sehari sekali sebelum sarapan.
Kalau korang nak tahu, dalam habatussauda ni terdapat sejenis kandungan kimia yang berfungsi untuk menghalang proses penyerapan lemak dalam badan. That’s why la ia berkesan untuk menurunkan berat badan.
Kandungan saponin dalam habatussauda ni juga berfungsi untuk meneutralkan dan menyingkirkan toksin dalam badan. Jadi, badan akan terasa ringaaan je. Tak de mengah-mengah lagi.
Selain untuk turunkan berat badan, resepi ini juga bagus untuk meredakan batuk dan selsema. Ciksu dah try bagi kat anak. Alhamdulillah, batuk reda walaupun baru sekali minum. 😊
Selamat mencuba. 😇
Like, Share & Tags jika bermanfaat.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
“Teringinnya nak makan durian?” Ayat-ayat sebegini selalu kita dengar dari ibu hamil. Soalnya bolehkah ibu hamil makan buah durian?
Walaupun tinggi dengan khasiat, terdapat banyak spekulasi berkenaan sama ada selamat ke untuk wanita hamil makan durian.
Sebenarnya, tidak terdapat bukti saintifik yang menyokong dakwaan tersebut. Wanita yang sedang hamil boleh memakan durian memandangkan buah ini mempunyai kandungan vitamin, mineral selain ciri-ciri antioksida.
Satu cawan buah durian (243 gram) sama ada jenis segar atau sejuk beku, mengandungi sekitar 357 kalori. Ia turut mengandungi sebanyak 66 gram karbohidrat, 13 gram lemak dan 3.6 gram protein.
Malah, buah durian juga mempunyai sifat antibakteria, antikulat yang menjadikan ia selamat untuk dimakan walaupun anda sedang hamil.
Namun begitu, ia tidak boleh diambil sesuka hati tanpa kawalan. Pengambilan buah durian secara berlebihan juga boleh memberikan kesan negatif kepada ibu hamil.
Khasiat makan durian ketika hamil
Terdapat beberapa khasiat atau manfaat wanita hamil makan durian yang ramai tidak tahu. Antara khasiat tersebut ialah:
1. Melegakan anemia
Anemia merupakan sejenis keadaan penyakit yang mengurangkan kadar hemoglobin dalam darah. Apabila anemia berlaku, ia boleh menyebabkan keletihan, insomnia dan sakit kepala.
Dalam kalangan wanita yang sedang hamil, anemia berisiko menyebabkan kecacatan dan kematian kepada janin di dalam kandungan.
Buah durian memiliki kandungan asid folik yang sangat tinggi. Untuk makluman anda, asid folik diperlukan bagi menghasilkan hemoglobin dalam darah. Pengambilan buah durian sekali gus dapat mengelakkan anemia dalam kalangan ibu yang sedang hamil.
2. Memelihara otak dan tulang belakang bayi
Selain itu, durian juga tinggi dengan kandungan folat. Folat amat penting bagi wanita yang sedang hamil kerana ia menggalakkan pertumbuhan tisu badan selain memelihara kesihatan otak dan tulang belakang bayi dalam kandungan.
3. Kaya dengan serat pemakanan
Ramai ibu hamil sering mengalami masalah sembelit akibat perubahan hormon dalam badan. Durian boleh bertindak sebagai julap semula jadi dan membantu dalam penyingkiran bahan kimia berbahaya daripada usus.
Ia juga memastikan membran mukus dilindungi memandangkan kandungan serat boleh mengurangkan tempoh pendedahan kepada toksin.
4. Durian memiliki antioksida
Bukan hanya vitamin dan mineral, tetapi buah durian juga memiliki unsur zink, triptofan dan organo-sulfur yang mempunyai kesan antioksida.
Antioksida akan membantu melindungi ibu hamil dan juga bayi dalam kandungan daripada radikal berbahaya dan juga bahan-bahan pencemar.
5. Kaya dengan mineral
Tiada masalah jika wanita hamil makan durian kerana buah durian juga kaya dengan mineral penting. Antara mineral yang terdapat dalam buah durian ialah seperti zat besi, mangan, magnesium dan juga tembaga.
Mineral-mineral ini sangat bermanfaat kepada wanita hamil kerana ia boleh membantu meningkatkan aliran darah kepada janin.
Siapa yang perlu elak makan durian ketika hamil?
Terdapat beberapa golongan atau kelompok wanita yang perlu mengelakkan diri daripada makan durian ketika hamil. Antaranya ialah:
* Wanita hamil yang obes
* Wanita hamil yang mempunyai diabetes gestasi
* Wanita hamil yang mempunyai sejarah keluarga dengan diabetes
* Wanita hamil yang berada dalam trimester ketiga
Secara amnya, wanita hamil dibolehkan dan selamat untuk makan durian jika mereka mahu. Namun, jumlahnya perlulah dikawal dan sebolehnya makanlah dengan jumlah yang sedikit.