Tentu para ibu ketiadaan idea untuk menyediakan menu seisi keluarga. Kepada yang suka menu masakan daging boleh cuba resepi Daging Lada Hitam yang dikongsi oleh puan Fara Faeza Ramizun. Jom semak cara membuatnya.
DAGING BLACKPEPPER
Bahan-bahan :
Daging siap direbus empuk
1 biji Bawang holland – dimayang
5 biji kacang buncis
1 biji cili merah
3 sudu besar sos tiram
6 sudu besar kicap
2 sudu besar blackpapper (tumbuk)
sedikit tepung jagung (dibancuh)
garam
gula
sedikit air
Bahan kisar:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara-cara :
1. Tumis Bahan-bahan blend hingga wangi.
2. Masukkan sos tiram, kicap & daging. Kacau & biar seketika.
3. Masukkan blackpepper yang ditumbuk, kacang buncis, cili merah & bawang holand. Kacau sebati.
4. Masukkan air hingga tenggelam semua bahan tadi. Tapi jangan banyak sangat. Fara suka kuah pekat. Biar mendidih.
5. Masukkan garam & gula secukup rasa.
6. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung. Ikut kepekatan yang disukai.
Semoga bermanfaat. Selamat Mencuba!
Popia Carbonara Nak Pastikan Inti Pekat & Mudah Gulung, Begini Rahsianya!
Menikmati popia goreng yang rangup memang enak, krup krap krup krap bunyinya bila dikunyah.
Jadi apa kata hari ini kita sediakan menu sarapan Popia Carbonara ini seperti resipi yang dikongsikan oleh Almie Amira.
Bahan-bahan Popia Carbonara
* 2 biji bawang Holland
* 8 cili api hijau
* 12 ulas bawang putih
* Sepeket sosej yang dihiris serong2
* Ayam cincang (saya pakai RAMLY @ SAUDI) 1 peket
* Kiub pati ayam (1 kiub)
* 2 tin sos carbonara prego (tin biru cair)
* 1 tin sos cheesy prego (tin kuning)
* Susu full cream 1/2 kotak kecik (100ml) -optional
* Sedikit butter untuk menumis
* Serbuk lada hitam (agak2)
* Mixed herbs (wajib) 2 sudu kecik
* Sedikit bancuhan tepung jagung (pekatkan inti)
* Kulit popia (jenama KG pakai yang 40 pcs punya) inti ni boleh dapat banyak popia. Ikot berapa banyak inti anda letak la, anggaran 2 – 3 peket kulit popia
* Garam (kena rasa dulu, sebab sos carbonara dalam tin dah masin)
* Sedikit tepung dan air (gam kulit popia)
Cara-cara:
1. Blend bawang, bawan putih, cili api (guna air agak-agak jangan banyak sangat)
2. Goreng sosej dengan sedikit minyak sehingga agak garing dan ketepikan (ini menambahkan tekstur dalam popia)
3. Masakkan ayam cincang dengan sedikit minyak dan ketepikan (proses ni cepatkan kita buat inti; air dan minyak lebihan proses ni nanti masukkan dalam inti)
4. Panaskan minyak. Tumiskan bahan-bahan blend.
5. Masukkan mixed herbs dan lada hitam sedikit
6. Bila bahan tumis dah agak kering dan bau wangi semerbak, masukkan isi ayam. Masukkan dgn semua air dan lebihan minyak jangan dibuang.
7. Masukkan kiub ayam. Gaul sebati.
8. Masukkan sos prego (semua). Gunakan sedikit air untuk goncang tin tadi. Sayang kalau dibiarkan lebihan dia. Kita kena berjimat. Gaulkan sehingga rata.
9. Masukkan susu full cream.
10. Setelah mendidih. Masukkan sosej yang digoreng tadi.
11. Masukkan sedikit air dan tepung jagung. Ini untuk pastikan inti kita agak pekat. Kalau tak nanti goreng dia meleleh keluar. (Agak-agak ye yang ni)
12. Sejukkan inti. Boleh masukkan dalam peti sekejap (inti akan pekat dan mudahkan proses nak menggulung)
13. Isi inti ke atas kulit popia (pakai yang 40pcs- besar sikit) . Boleh tambahkan shredded cheddar cheese sejemput / cheese slices (cheese slices 1 keping – dipotong 5) dan gulungkan seperti biasa
14. letakkan bancuhan air dan tepung gandum dihujungnya sebagai gam supaya inti tak meleleh semasa digoreng. (INI TIPS!!!)
15. Setelah selesai boleh masukkan sekejap dalam peti dan sedia untuk digoreng.
TIPS:
-Gunakan juga sos cheesy PREGO (tin kuning) wajib cuba sebab inti jadi lagi sedap
-Kulit popia guna jenama KG
-Pakai yang 40pcs sebab besar dan gulungan akan jadi kemas, inti takkan meleleh
-Guna gam (air dan tepung gandum) untuk tutup gulungan
-Goreng dalam minyak yang memang panas, tapi api nye slow ye.
-Inti kalau buat banyak @ terlebih boleh simpan dlm freezer. Tahan lama takde masalah. Nnt tinggal beli kulit popia dan gulung aje. Senang dan mudah.
- Jadi jom daftarkan anak-anak anda ke program ini. Hubungi admin Nor (018-7717491) & Kim (019-3524493) atau KLIK DI SINI UNTUK DAFTAR
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Stok Bahan Basah Kekal Fresh & Tak Bau Hanyir. Wanita Ni Kongsi Tipsnya!
Melihat ke dalam peti sejuk jika penuh berisi dengan stok makanan basah seperti ikan, ayam, daging, udang dan sebagainya memang boleh buat hati kita rasa puas hati dan seronok.
Maklumlah, bila hendak memasak pun mudah. Main capai sahaja mana satu stok yang ada, dan terus boleh dimasak tanpa perlu lagi pergi ke pasar setiap hari.
Pun begitu, untuk pastikan setiap stok bahan basah yang disimpan kekal segar untuk satu jangka masa yang lama, ada tips dan caranya.
Ini sebagaimana yang dikongsikan oleh Puan Dynie Khainudin.
Hari merestock barang basah di temani abam bo. Hehee, cukuplah stok untuk seminggu ni. Panass lit-lit arini nasib pakai sunblock dengan calit si bunga.
Rahsia nak kekal segar lauk basah misss taruk lemon dan perah limau skett. Sebab nak elak lauk bau hanyir bila di masak.
Ni je bahan yang diperlukan oleh mak suri supaya lauk basah kita sentiasa #FRESH dan wangi bak baru beli di pasar
1- Lemon *susun dalam bekas
2- Asam limau perah *perah
3- Garam * optional
Korang kalau banyak gini tahan bape lama agak-agak.
sumber : Dynie Khainudin
Anak Last Minit Cakap Ada Potluck, Sandwich Sardin Xpress Ni Penyelamat Mak-Mak!
Peperiksaan dah habis, persekolahan bagi tahun 2022 pun dah menghampiri waktunya, mula la masanya untuk sekolah adakan jamuan makan akhir tahun. Waktu ni ibu lah yang pening untuk fikirkan menu sesuai untuk anak bawa ke sekolah.
Anak pula ada yang jenis cakap last minute, lagi buntu lah mak-mak nak fikirkan apa yang boleh dibawa! Haaa mak-mak jangan pening sangat, ni haaa ada menu mudah yang mak-mak boleh buat on the spot tak perlu nak masak bersungguh. Cuma kena ada bahan sahaja, potong, susun, siap! Nak tahu menu apa? meh tengok kat bawah!
Sandwich Sardin Xpress Yummy
Pepagi lagi dah pulun wat sandwich ni. Mau tak nyer, malam tadi baru je si nak bertuah ni bagitau kena bawak potluck la plak ke kelas dia. Haishhh!
Haaa, ni aje la yang ibu sempat nak cekau.
Aaah, menu ni simple dan mudah nak sediakan. Dah ler tu, sesuai je nak jamu tetamu dalam apa majlis pun. Haaa, nak nak plak musim raya ni. Tetamu datang tetiba je, kannn.
Hari tu ada yang mintak makmaneh kongsikan resepi. Haaaa, jom sape nak try, ni ler resepinye.
Bahan-bahannya :-
•1 tin sardin/makerel yang besor. (makmaneh lebih suka makerel ni)
•1 biji bawang holand. Tak de ko amik je bawang besor. Didadukan.
•Cayenne/serbuk cili.(ikut suka nak pedas ke tak)
• Daun salad
• Tomato
• Mayonis
• Thousand Island
• Roti (ikut suka nak roti apa)
• Butter (nak sapu kat roti. Makmaneh tak bubuh sebab butter keras kejung dalam fridge).
•Limau kasturi.
Cara caranya :-
1.Suka guna mackerel dari sardin. Sos nye buang ye. Amik ikannye je.
2.Daun salad yang dah basuh lepas tu tos.
3. Hancur hancurkan, masukkan secubit garam. Gaul.
4.Perah asam limau kasturi. Dalam 2biji. Ikut suka masing masing.
5. Masukkan serbuk cayenne atau serbuk cili. Ikut suka nak pedas mana.
6. Masukkan bawang yang dah didadukan. Gaul bagi rata.
7. Masukkan skit mayonis, sebab nak bagi dia lekat. Kalau tak nanti di peroi senang bertabur.
8. Sapu butter pada roti. Saya bh mayonis je sb butter keras dalam peti.
9. Tomato di hiris. Lepastu letak salad dan hirisan tomato
10. Letak pulak inti sardin tadi. Kemudian paipkan mayonis dan thousand island
11. Tangkup dengan roti sekeping lagi. Potong silang pangkah.
12. Tadaaaaa. Sedia untuk di ngap. Selamat mencuba.
Lepas ni dah tak yah sesusah pikir nak bekalkan anak kat sekolah apa. Bekal ke pejabat pun ok pe. Aah, kalau yang nak amik oder pun boleh je. Tapi kena la olah lagi.
Sila la share kalu sudi. Resepi mudah jer ni.
Sumber : Facebook Lia Yob Ibrahim