Kebiasaanya untuk memasak pulut, terdapat dua cara boleh dilakukan iaitu sama ada ditanak iaitu dimasak di dalam periuk atau pun dengan kaedah kukus.
Pun begitu, bila pulut dikukus dikatakan rasanya lebih berlemak dan enak. Bahkan menurut Nur Baheeta, pulut yang dikukus dijamin tiada lagi pulut melekat di dasar periuk bahkan cara memasaknya juga cukup mudah dan pasti masak sempurna.
Jadi sempena mood Raya yang semakin dirasai kini, bolehlah kita sediakan hidangan pulut kuning ini dinikmati bersama rendang. Pasti puas hati menikmatinya.
Nak tahu resipinya, ini sebagaimana yang dikongsikan oleh Nur Baheeta daripada resipi asal Umie Qut .
“Cara masak pulut kuning style mak saya. Senang dan mudah. Pulut pun cantik je kejadian nya. Tak lembik dan tak terlalu keras. Dijamin tiada lagi kes pulut hangit/melekat di dasar periuk,” ujarnya ringkas.
Jadi bolehlah dicuba memasak pulut kuning yang elok kejadiannya dengan cara dan resipi yang dikongsikan di sini. Selamat mencuba.
Langkah 1 : Basuh dan rendam beras pulut dengan serbuk kunyit. Rendam dari pagi hingga petang lagi elok.
Langkah 2 : Panaskan pengukus. Sebaiknya gunakan pengukus lubang kecil.
Langkah 3 : Kemudian kukus terus beras pulut yang telah ditoskan tadi.
Langkah 4 : Di dalam bekas lain, campurkan 1 kotak santan dengan 2 cawan air, satu sudu kecil garam dan sebatang serai yang telah diketuk.
Langkah 5 : Kukus pulut hingga terlihat melekat sesama sendiri.
Langkah 6 : Kemudian angkat terus pulut dan masukkan ke dalam bekas yang berisi campuran santan tadi.
Langkah 7 : Gaul sehingga menjadi seperti di dalam gambar di bawah.
Langkah 8 : Kemudian kukus sekali lagi selama 10 minit.
Langkah 9 : Siap dan bolehlah dihidang untuk dinikmati.
Sumber : Nur Baheeta
BACA ARTIKEL MENARIK INI JUGA
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club