Masak Menu Pantang Simple, Lempeng Oat Horlick Buat Meriahkan Susu Badan!

Share

Kering idea nak sarapan apa semasa dalam pantang? Menu ringkas seperti lempeng oat antara yang mengenyangkan dan paling penting sihat untuk ibu berpantang.

Paling menarik resipi pantang yang dikongsikan oleh Suzy Honey ini boleh menambahkan susu badan. Rugi tak cuba.

Sebabkan ia terlalu sedap, lembut, manis dan sesuai sangat untuk ibu berpantang, jadi akak buat lempeng oat versi SuzyHoney untuk rujukan adik sayang akak semua. Jom masuk dapur akak.

Bahan A:
1 1/4 cawan QuakerOat (instant)
1/4 cawan Horlick
1 cawan Susu Segar
1 camca besar Madu
1/4 cawan Kismis
5 biji Buah Kurma (di buang biji dan di siat-siat)

Bahan B
Sedikit minyak (anggaran 1 camca kecil untuk setiap keping semasa proses membakar)

1. Satukan kesemua bahan A dalam mangkuk dan digaul sehingga sebati.

2. Perap selama 10-15 minit supaya oat dapat kembang dengan baik dalam cairan susu. Adunan ini biasanya tak pekat sangat. Sederhana saja. Elakkan terlalu pekat, ia buat texture lempeng jadi keras bila dah siap masak. Cair sikit pun okay, bagi memudahkan alih.

3. Panaskan kuali non-stick (kuali biasa kemungkinan melekat kerana adunan lembut). Sendukkan 1 senduk-kecil adunan ke dalam kuali dan ratakan.

4. Agak-agak dalam 30 saat, letakkan sedikit minyak di sekeliling lempeng. Kemudian, angkat tepi-tepi lempeng supaya minyak masuk dibahagian bawah. Ia bagi memudahkan proses kalian nak terbalikkan tu.

5. Untuk mengetahui samada lempeng dah masak boleh balikkan, cuba sendengkan kuali, jika boleh gerak-gerak dalam kuali, baru terbalikkan.

6. Bakar sehingga keemasan dan boleh diangkat untuk dihidangkan. Nyum nyum.

Siap dan sedia untuk dimakan. Sukatan resipi ni boleh hasilkan 6-7 lempeng sebesar tapak tangan tau.

Semoga bermanfaat.

Menarik: Nak OOTD Sama Anak Jangan Sampai Tak Selesa, Ayda Jebat Kongsi Tip Mudah Bawa Anak Bercuti Ke Luar Negara!

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club