Masalah utama bila masak lemak telur ialah telur pecah dalam kuah atau gulai. Tak kisahlah sama ada telur itik mahupun telur ayam, kerap kali telur-telur yang dimasak akan pecah.
Masak Lemak Telur, Ini Petua Supaya Telur Cantik, Elok, Tak Pecah
Sebenarnya ada tip yang boleh kita praktik supaya telur untuk masak lemak ini menjadi elok tak pecah bila masak. Berikut cara yang dikongsikan oleh Chef Ahmad Shukri Amiruddin
Petua masak telur supaya tak pecah bila masak. Boleh gunakan telur ayam selain telur itik. Bahan utama yang digunakan ialah cuka.
Ads
Berikut langkah demi langkah cara memasak telur ayam atau itik supaya tidak pecah.
LANGKAH DEMI LANGKAH:
1.Didihkan air, kuantiti suku periuk atau atau agak-agak tenggelam telur.
Ads
2. Kemudian masukkan 4 sudu cuka dalam periuk.
Ads
3. Bila air mendidih pecahkan telur satu persatu. Biar masak. Cuka itu berfungsi supaya telur tak pecah.
4. Telur akan jadi bulat atau bujur. Bila telur dah masak, tos air dan masukkan telur dalam kuah kuning yang telah dimasak.
Jika diingat-ingat bila rasanya kali terakhir anda membersihkan peti sejuk? Mungkin telah berbulan-bulan lamanya atau bagaimana? Sesekali rajinkanlah diri untuk bersihkan peti ais anda. Alang-alang dah bersihkan tu, cubalah cara untuk kekalkan keharuman dengan cara ini.
Senang sahaja, cuma gunakan bahan yang sentiasa ada di rumah. Paling penting tidak menggunakan kos yang mahal, peti ais juga kekal harum dan wangi. Bagaimana? Cuba cara ini.
BAHAN-BAHAN:
Lemon
Esen vanila
Nak mencucinya pun kena ada caranya. Bagaimana nak gunakan dua bahan ini untuk mencucinya? Ikuti langkah ini.
1. Keluarkan semua barang dan makanan dari peti ais. Kosongkan kesemuanya.
2. Basahkan tuala dan bersihkan bahagian dalam peti ais.
3. Ambil sepotong lemon dan perahkan pada seluruh kawasan peti ais. Gunakan tuala tadi untuk mencuci lemon hingga rata. Biarkan kering.
4. Apabila kering, letakkan sedikit esen vanila dengan haruman ros pada tuala basah dan sapukan pada keseluruhan peti ais.
5. Tutup peti ais selama 30 minit dan biarkanlah seketika.
6. Selepas 30 minit barulah dimasukkan semula kesemua barang dan makanan ke dalam peti ais. Susun kemas.
7. Hasilnya peti ais akan berbau lebih harum dan segar
Selain itu, sekiranya terjadi bekalan elektrik terputus untuk jangka masa yang lama tentu akan menyebabkan peti sejuk akan berbau kurang enak. Lebih-lebih lagi jika ketika itu ada menyimpan ikan dan daging, tentu petisejuk berbau hanyir dan sebagainya. Untuk itu, ada juga cara lain yang boleh dicuba untuk menyelesaikan masalah peti sejuk yang berbau iaitu dengan menggunakan bancuhan sodium bikarbonat.
Bahan-bahan yang diperlukan :
2 sudu sodium bikarbonat
Satu mangkuk air
Roti
Cara penyediaan :
Bancuh sodium bikarbonat dengan air kemudian mulakan proses membersihkan peti sejuk dengan bancuh air soda bikarbonat. Lap hingga bersih.
Kemudian biarkan kering.
3. Letakkan soda bikarbonat di dalam bekas dan letakkan di dalam peti sejuk bersama dengan beberapa kepingan roti.
4. Buka suiz peti sejuk dan biarkan semalaman tanpa mengisi apa-apa barang di dalam peti sejuk.
5. Keesokan harinya barulah dikeluarkan semua bahan tersebut dan peti sejuk akan kembali berbau harum seperti baru dibeli.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Ketika ini pastinya ramai mak-mak sedang merancang untuk memasak kuih raya. Ada yang sanggup menghabiskan ratus ringgit untuk membeli oven baru, mixer dan sebagainya. Maklumlah mood raya dah tiba walaupun kita semua dalam tempoh PKP!
Bagaimanapun tidak semua antara kita mempunyai lebihan bajet untuk membeli kelengkapan membuat kuih. Begitulah yang dilakukan oleh Puan Sue.
Katanya buat pertama kali beliau menggunakan pemanggang ajaib untuk membakar kuih raya. Katanya tujuan untuk berkongsi manfaat kepada yang tidak mempunyai oven untuk membuat kuih raya.
Menariknya, kuih raya yang dihasilkan oleh beliau kelihatan masak dengan sempurna. Ingin tahu selanjutnya, ikuti perkongsian beliau. Siap kongsi resipi buat kuih samperi
Ini perkongsiannya.
Pertama Kali saya wt posting kt group MAHN.. Biasanya jd CCTV je.. Bahang Raya dah semakin dekat.. walaupun masih dlm PKP.. Raya tetap Raya.. cuma nk share kpd yg berhasrat nk wt biskut Raya tp xde oven.. bleh gna pemanggang ajaib.. pertama Kali saya bakar biskut gna pemanggang ajaib.. hasilnya tidak mengecewakan..
INILAH HASILNYA, CANTIK KEJADIANNYA
Guna kertas Aluminium foil dan besi pelapik
Resipi kuih raya samperit
Cara masak
Selamat memasak kuih raya. Moga makih meriah raya walaupun tak dapat rentas daerah.
Sana sini orang bercakap pasal buah durian, selain dimakan begitu sahaja atau dinikmati bersama pulut. Banyak lagi resipi lain yang boleh dibuat menggunakan durian. Salah satunya adalah Puding Roti Durian yang cukup mudah untuk disediakan. Resipi ini dikongsikan oleh Zura Zul menerusi Masak Apa Hari Ni.. (MAHN).
Lagi tentang durian.. Yang nyaman di makan.. Puding Roti Durian..memang tak boleh berhenti makan.. Sedap sgt ??
▶masak air & agar-agar hingga larut agar-agar ▶masuk gula..kacau2 rata
Bahan B
2 keping roti gardenia 4-5 ulas durian – buang biji 1 tin susu cair 2 sudu besar susu pekat 2 sudu besar tepung jagung 2 sudu besar butter/marjerin 1 biji telur – jika suka Secubit garam Pewarna hijau & kuning atau ikut suka
Cara2 :
▶blender semua bahan di atas sampai hancur ▶tuang dlm periuk agar-agar tadi.. Kacau2 sebatikan..biar mendidih seketika ▶bahagikan adunan 2 bekas sama banyak ▶warnakan hijau & kuning..dari bekas warna tadi..asingkan 1/2 cawan untuk hijau.. 1/2 cawan untuk kuning ▶sediakan loyang 8×8..tuang adunan hijau.. Biarkan beku seketika..kemudian yg kuning ▶agar-agar yg diasingkan tadi tu kalau keras..panaskan semula atas api perlahan ▶gunakan sudu kecil titis2 kan berselang seli hijau kuning atas permukaan puding yg kuning..bekukan ▶masuk dlm peti sejuk 1 jam – 2 jam ▶keluarkan puding dari loyang.. Boleh potong ikut suka
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Tidak dinafikan mendidikan anak adalah suatu yang mencabar. Lantaran itu ada segelintir sanggup mengikuti kelas keibubapaan untuk mendapat ilmu.Menerusi FB Zatil Arip, beliau berkongsi...