Masak Kurma Lagi Lazat Rasanya, Perlu Buat Petua Khas Ni. Ketahuinya & Rugi Kalau Tak Buat!

Share

Masak kurma sering menjadi menu kegemaran ramai kerana rasanya yang berempah, lemak dan tidak pedas. Malah ibu-ibu juga gemar menyediakan sajian ini memandangkan ia mudah disediakan dengan menggunakan bahan rempah yang sedia ada dipasaran.

Pun begitu, menambahkan lagi rasa keenakan rasa masakan kurma ini, Syed Mohd Nazli Jamalullail melalui MAHN berkongsi tip atau petua untuk menjadikan masakan ini lebih sedap daripada biasa.

Nak tahu apa yang perlu dibuat, jom semak perkongsiam bermanfaat ini.

 

Petua Khas Dan Resipi Masak Kurma

1)Tumis menggunakan minyak sapi, bawang besar,hirisan halia,kulit kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga sehingga garing kekuningan.

2)Masukkan serbuk rempah kurma yang telah digaul bersama air, daging,kerisik,
tomato,bawang putih/merah yang telah di blend dan buah keras serta jintan yang telah ditumbuk.

3)Tutup periuk,masak dengan api kecil sehingga pecah minyak,tutup periuk itu bertujuan supaya aroma bau tak hilang dan daging akan cepat lembut. Awas! Jangan biarkan ramuan rempah tu hangit,air kena pandai agak.

4)Bila daging dah hampir lembut,masukkan kentang,tunggu sehingga lembut,
masukkan santan,biarkan sehingga menggelegak.

5)Masukkan cili merah potong tengah dan bawang besar potong empat dan garam.

6)Petua khasnya ialah – Setelah semuanya selesai masak,tuangkan sedikit minyak sapi mentah ke dalam kuah kurma,ini akan menambahkan kelazatan masakan kurma itu.