Dalam banyak-banyak menu pemanis mulut yang enak dimakan, tentunya mencuba rasa Mango Float tidak kurang hebatnya.
Seakan melihat juadah ini terhidang, sudah tergambar keenakannya. Jadi tunggu apa lagi, ayuh dicuba untuk menyediakan menu ini untuk dapat dirasa seisi keluarga.
Mango Float
Ini Mango Float siang tadi buat, jadi la dessert untuk malam ni. Nak puasa ni selera macam-macam. Siapa yang suka masam-masam lemak manis, cair di mulut, sejuk diperut, ke nak tambah lemak boleh la buat, sedap jugak untuk menu berbuka puasa.
Nah resepinya.
Ads
Bahan-bahan :
1 cawan whipping cream
1/2 tin susu pekat manis (nak manis letak lebih)
200 gm cream cheese
1/2 peket biskut cream cracker
4 biji mangga (dihiris memanjang)
2 keping biskut cream cracker (hancurkan)
Loyang segi 4 tepat atau bekas yang bersesuainya
Aluminium foil
Susu segar (untuk rendam biskut bagi lembut)
Ads
Caranya :
1. Putar Whipping cream hingga pekat, masukkan cream cheese dan susu pekat manis dan putar lagi.
2. Sementara itu balutkan loyang dengan aluminium foil. Apabila bahan yang di putar menjadi kembang dan sebati terus dengan aktiviti berikut :
Ads
1. Rendam biskut didalam susu segar kemudian masukkan kepingan biskut di dalam loyang.
2. Masukkan adunan cream cheese dan ratakan.
3. Kemudian aturkan hirisan mangga diatasnya. Ulang langkah 1-3 hingga habis.
4. Untuk lapisan atas, selepas cream cheese diratakan, tabur biskut cream cracker yang telah dihancurkan.
5. Baki hirisan mangga dihiris dadu dan ditaburkan di atas bahan tadi.
6. Masukkan ke dalam freezer dalam 3 jam sekurang-kurangnya, dan selepas itu mango float boleh dimakan.
P/s : mango float ni mudah cair ya, tak boleh terbiar dalam didalam suhu bilik. Macam ais cream.
Tanghulu resipi viral yang menjadi kegilaan ramai sekarang ini. Manisan yang menggunakan buah-buahan segar ini disalut dengan sirap gula yang dimasak. Teksturnya sangat rangup apabila digigit. Peminat snek manis pasti akan menyukainya.
Ramailah yang cuba hendak buat sendiri. Tak nafikan memang sedap kalau buat sendiri. Cuma bila buat sendiri, perlu sabar terutama waktu tunggu gula sampai jadi karamel berbuih, baru boleh letak buah dalam air berisi ais.
Tanghulu ini memang sedap betul bila kita guna oren kecil-kecil dan strawberi. Sekali buat sahaja terus menjadi. Rangup bila dimakan. Paling penting tidak lekat gigi.
Resipi Buat Tanghulu Gerenti Jadi
Resipi Tanghulu
Bahan-bahan:
2 cawan gula
1 cawan air
Ais batu
Air sejuk
Buah-buahan (strawberi,oren dan anggur)
Lidi/cucuk sate
Rangup Krup Krap Tak Lekat Celah Gigi
Cara membuat:
1. Sediakan buah-buahan. Pastikan buah-buahan betul-betul kering selepas dicucuk dengan lidi/cucuk sate.
2. Campurkan air sejuk dan ais batu di dalam jug. Ketepikan.
3. Masukkan gula dan air ke dalam periuk. Guna api perlahan.
4. Apabila gula sudah nampak mencair, buka api sederhana besar. Biar gula jadi sedikit perang. Jangan terlalu perang nanti gula akan teraas pahit.
5. Selepas gula sudah mula berbuih, cepat-cepat celup buah pada air gula yang berbuih. Celup sekejap-sekejap sahaja.
6. Kemudian celup buah dalam jug berisi air sejuk dan ais batu yang telah disediakan dari awal tadi. Celup sehingga gula itu menjadi keras. Bolehlah dikhidangkan.
Memang rangup buah-buahan ini bila dimakan. Ramai kata manis tapi kalau sekali-sekala makan tidak mengapalah. Buat ‘rasa-rasa’ bila tekak teringin sesuatu yang manis.
Terasa nak buat kek petang ni? apa kata cuba Kek Nestum gebu yang sedap ni. Boleh dihidangkan untuk minum petang bersama keluarga nanti.
Cara buat cukup mudah dengan menggunakan sukatan cawan je. Bahan yang digunakan pun tak banyak. Jom ibu-ibu kita cuba, lihat menjadi tak kek viral ni.
Betul² sedap.. Rasa lemak² dia pada nestum.
Kek Nestum Gebu viral
Bahan-bahan
200g majerin dalam secawan(tgk cawan jugak nak tepat pakai timbang)mak pakai cawan minum kopi je
150g gula perang dalam 1 cawan lebih sket
sedikit esen vanila
50g nestum original atau 2 peket yg mcm gambar tu
3sb susu pekat
160g tepung naik sendiri dalam 1 1/2 cawan
telur 5 biji
kacang pecan atau sukati ko nak letak ape atas die Cara membuat:
Ok majerin dengan gula perang mix dulu sampai kembang sebati.
Baru masukkan susu pekat 3 sb dan mix sebati
Masukkan satu2 telur total 5 biji ya
Slow kan mixer masukkan tepung tadi
Baru masukkan nestum tadi.
Lapik loyang pakai baking paper
Tuang adunan dan tabur kacang pecan.
Bakar suhu 170-170 masa 45-55 minit api atas bawah
Siap keluar kan dari oven dan tebalikkan pada board. Terbalikkan semula
dah siap memang gebu mmg sedap. Memang laku keras kalau buat jualan.
Jika mahu peti ais di rumah kemas dan mudah diuruskan, caranya mudah sahaja. Apabila barang tersusun kemas, mudah ibu-ibu jika nak mengambil bahan untuk memasak. Bukan tu jer, barang pun tahan lama dan tak mudah rosak.
Macam mana nak bagi peti ais kemas dan teratur, mari baca tip yang dikongsikan oleh puan Hani Myhani.
Pengurusan peti ais yang betul utk bahan-bahan:
💚 SOS (sos cili sos tomato, kicap, sos tiram, sos lada hitam dan mayonaise yang sudah dibuka)
Ada yang suka simpan kat luar tp cara yang sebetulnya ialah kena simpan dalam peti ais. Kalau perasan, label pada botol-botol sos dan kicap ada tertulis “refrigerate after opening”.
Ini utk mengelakkan pertumbuhan kulat kat sekeliling mulut botol dan penutup botol. So nak simpan kat mana? Kat bhgn pintu peti ais.
💚 SUSU
Ok next susu? Untuk susu dalam tin tak kisah pekat atau cair boleh disimpan dlm peti ais dibhgn pintu peti. Sebelum simpan kena transfer dulu dari bekas tin asal ke dalam bekas bertutup (plastik or kaca). Elakkan simpn dgn tin2 sekali dlm peti ais, sbb kita tahu dlm peti keadaannya lembap dengan oksigen boleh mengalakkan pengaratan pada tin. For safety reason 😅 tu belum lg kalau terambil terpegang mulut tin tu, tajam ada yang berdarah kang
Susu segar/ susu kotak simpan kat bhgn dalam, jgn simpan kat bhgn pintu. Bhgn pintu suhu nya pling tak stabil, berubah ubah bila kita buka tutup pintu peti ais tu. Perubahan suhu yang kerap boleh sebabkan susu cpt rosak
💚TELUR
Cara menyimpan telur dengan betul
Ada dua cara:
1. Simpan di luar peti ais
✅lebih elok simpan dalam bekas asal telur disebabkan dua sebab satu: ada tarikh best before dicetak pada bekas telur, kedua: telur diletakkan di dalam bekas di dalam posisi optimum dimana telur kuning dia berada ditengah, memanjangkan tempoh kesegaran telur (sekurang2nya sebelum best before date)
✅jgn dibasuh, disebabkan dikulit telur ada satu lapisan perlindungan utk menghalang bakteria masuk dlm telur dan percepatkan proses telur rosak
✅simpan ditempat terlindung dari cahaya matahari dan suhu yang consistent bukan skjp pnas sekejap sejuk
2. Simpan dalam peti ais (chiller)
✅Jangan disimpan di bhgn pintu peti ais. Seeloknya hendaklah disimpan di bhgn dalam peti (bahagian shelf) sbb pintu peti ais kawasan yang paling mempunyai suhu yang tak tetap (kerap berubah suhu bila kita buka dan tutup pintu peti). Perubahan suhu yang ketara boleh menyebabkan telur cpt rosak.
✅kalau disimpan bhgn dlm peti, simpan dalam bekas telur (atau any bekas yang muat) yang kedap udara bertutup rapat utk elakkan cross contimination telur yang kotor (sebab telur jgn dibasuh for same reason as above) dgn makanan lain dlm peti ais
✅jgn dibasuh telur, nak masak baru basuh
💚UBAT-UBATAN
Ramai yang suka letak ubat dlm peti lagi-lagi bhgn pintu peti ais,kan? 😅 Ubat tak perlu disimpan dalam peti ais ya. Apatah lagi di bhgn pintu peti ais. Kalau kita simpan kat pintu, kita bukan tambah tempoh best-use dia, kita cepat rosakkan dia lagi ada. Ubat2 cecair sngt sensitif dgh haba, kelembapan, dan cahaya matahari. Kita pun tahu dalam peti ais tu kawasan nya lembap. Lagipun kat botol ubat ada label “keep in dry and cool place” bukan cool peti sejuk ye. Memadai dlm kabinet yang jauh dr chy matahari dan agak dingin.
So nak simpan kat mana, simpan je dlm kabinet/pantry. Ubat dah buka atau belum simpn je dlm pntry. Ubat yang dah dibuka pun ada expired date dia. So penting nya bila bukak cap ubat tu terus label kat penutup ubat tu bila kita dah bukak ubat tu. Detail Pengurusan kabinet ubat hani nnt hani update.
Update: kalau ubat antibiotik selalu hosp/klinik bg yg dlm bentuk serbuk, kita balik rumah kena bancuh sendiri kan? Ya, yg ubat tu shj boleh simpan dlm peti ais (seeloknya kat bhgn dalam peti bukan kat pintu). Kemudian, ubat antibiotik tu kena makan/habiskan dlm tempoh tertentu, cthnya 5 hari, selepas 5 hr kalau ubat tu tak habis, kena buang ya, tak perlu simpan smpi anak tak sihat next time pulak 😊 sorry lmbt update y ni, ingt nak masuk sekali dlm post pengurusan ubat nnt 😅, tp since rmi yg keliru dgn ubat antibiotik n dgn ubat y lain, hn update kat sini ya. Apa2 pun, please please read the label 😍
Semoga perkongsian bermanfaat 😘
#kemasrumahwithhani
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Seorang pemuda ditahan kerana disyaki mencabul seorang murid perempuan yang sedang bersolat Subuh dalam Masjid Jamek Sungai Masin dekat Batang Kali, awal pagi tadi.