Cukup nampak menyelerakan manggo cheesecake yang dikongsikan ini. Untuk yang ingin mencuba, ini resipinya.

Hai semua, hari ni ariana nak share cara ariana buat mango cheesecake. Yang pasti bila makan tak cukup 1 slice.

Manggo Cheesecake, Makan Sepotong Memang Tak Cukup. Sedap Sangat!

Resepi Mango Cheesecake

160gram biskut marie (dikisar halus/ditumbuk hancur)
90gram butter (dicairkan)
========================
2 biji mangga (dikisar dijadikan puri)
+ 1 sudu besar air jus lemon
========================
500gram cream cheese
200gram whipping cream
1sk esen vanila
140gram gula castor
100gram puri mangga
2 1/2 sudu besar air jus lemon
1 sudu besar susu pekat manis
(2 sudu besar gelatin + 80ml air panas) -kacau sebati
========================
Manggo jelly
1 sudu besar gelatin + 50ml air panas – kacau sebati
200gram puri mangga

Cara membuatnya :

Manggo Cheesecake, Makan Sepotong Memang Tak Cukup. Sedap Sangat!

1. Mula-mula kisar dahulu biskut marrie hingga hancur atau ketuk je sampai hancur.

Manggo Cheesecake, Makan Sepotong Memang Tak Cukup. Sedap Sangat!

2. Bila dah hancur, masukkan biskut ke dalam bekas bersama butter yang telah dicairkan. Kemudian kacau hingga sebati.

Manggo Cheesecake, Makan Sepotong Memang Tak Cukup. Sedap Sangat!

Ads

3. Masukkan biskut tadi ke dalam loyang 8′, tekan sehingga padat dan rata. Gunakan loyang yang boleh dibuka tepi atau boleh tolal dari bawah. Sejukkan selama 30 minit atau masukkan ke dalam frezer.

Manggo Cheesecake, Makan Sepotong Memang Tak Cukup. Sedap Sangat!

4. Untuk membuat puri mangga, gunakan 2 biji mangga yang dikupas kulit kemudian masukkan ke dalam pengisar bersama dengan 1 sudu air jus lemon.

Manggo Cheesecake, Makan Sepotong Memang Tak Cukup. Sedap Sangat!

5.  Ni puri mangga yang telah siap dikisar.

Manggo Cheesecake, Makan Sepotong Memang Tak Cukup. Sedap Sangat!

6. Sebelum buat adunan cheese, buat air geletin terlebih dahulu. 2 sudu geletin + air panas 80ml. Kacau hingga sebati, ketepikan.

Ads

Manggo Cheesecake, Makan Sepotong Memang Tak Cukup. Sedap Sangat!

7. Dalam bekas masukkan cream cheese, whipping cream, gula kastor, esen vanila, air jus lemon. Mix kesemua bahan ini sehingga kembang dan licin. Pastikan tidak berketul.

Manggo Cheesecake, Makan Sepotong Memang Tak Cukup. Sedap Sangat!

8. Bila adunan sudah licin masukkan puri mangga. Mix hingga sebati. Dan kemudian masukkan pula susu pekat manis dan air gelatin tadi. Mix sehingga adunan sebati seperti ini.

Manggo Cheesecake, Makan Sepotong Memang Tak Cukup. Sedap Sangat!

9. Kemudian keluarkan loyang tadi dan tuang adunan cheese. Sejukkan 2 – 3 jam, boleh letak dalam frezer atau chiller. Pastikan cheese jadi keras.

Ads

Manggo Cheesecake, Makan Sepotong Memang Tak Cukup. Sedap Sangat!

10. Untuk adunan manggo jelly pula, ariana
buat air gelatin dahulu. 1 sudu besar
gelatin+50ml air panas. Kacau sehingga
sebati. Ketepikan sehingga sejuk.

Masukkan air gelatin tadi ke dalam
mangkuk bersama puri manga. Kacau
sehingga sebati. Buat adunan puri manga
ni 10 minit sebelum keluarkan cheesed dari peti.

Manggo Cheesecake, Makan Sepotong Memang Tak Cukup. Sedap Sangat!

11. Tuang adunan puri mangga dalam
loyang. Untuk dapatkan lapisan atas yang
|icin, jangan rata guna sudu. sengetkan
sikit loyang supaya rata ke tepi. Sejukkan
semula selama 7-8 jam dalam peti ais
biasa@chiller.

12. Bila dah sejuk, bolehlah keluarkan dari
Loyang. Kalau guna loyang yang boleh
buka bawah, letak cawan kat bawah loyang dan tolaklah loyang ke bawah.

Manggo Cheesecake, Makan Sepotong Memang Tak Cukup. Sedap Sangat!

Ni hasilnya manggo cheesecake

Sumber : Ariana Sofia Ahmad via MAHN

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI