Seronoknya bila kita menanam pokok limau kasturi di laman rumah, sekali ia berbuah memang lebat. Makan tak habislah senang cakap.
Jika dibiarkan, sayang pula terbuang begitu sahaja. Jadi apa kata anda buat acar seperti yang dikongsikan resipinya ini.
Kali ini nak kongsikan buah limau kasturi tanaman arwah ayah.
Bila dikumpulkan buahnya penuh sebakul. Kita sedekahkan sedikit seorang untuk kawan-kawan.
Selebihnya saya buatkan acar limau kasturi simple cara saya. Itu pun kali pertama buat. Saya x campur dgn buah-buahan jeruk. Sekadar bahan-bahan asas sahaja.
Boleh rujuk resipi yang disediakan.
Resipi Acar Limau Kasturi Simple Cara Saya
Bahan-bahannya
20-30 biji limau kasturi – dibelah empat
Jangan putus
Minyak masak secukupnya
Bwg merah- blend
Bwg putih – blend
Bwg holland – blend
Gula secukupnya
Cuka secukupnya
Halia, dihiris batang mancis & digoreng
separuh masak.
Cili blend
Garam
Cara menyediakannya
I. Limau yg sdh dibelah tadi diperah air
dan dibuang bijinya.
2. Kukus lebih krg setengah jam.
3. Jemur buah limau sampai agak kering.
4. Panaskan kuali dan tuang minyak
secukupnya.
5. Tumiskan bahan blend bersanma cili
sehingga terbit bau.
6. Sederhanakan api dan tumis sehingga cukup masak.
7. Masukkan halia. Gaul rata & biar
seketika.
8. Masukkan gula. Biar sampai gula larut
sambil dikacau.
9. Masukkan limau kukus, gaulkan sebati
Biarkan seketika.
10. Masukkan cuka dan gaul lagi
sehingga sedikit pekat. Tutup api.
11. Sejukkan dahulu sebelum disimpan
di dalam bekas & disimpan di dalam peti
sejuk.
# bagi saya, kalau dah campur dgn
buah-buahan jeruk itu dah jadi acar buahy ye..
Sumber : Ku Anjang II