Suka sangat kuih ni. Nak nak kalo jumpa yang manis dia ringan je, berlemak, lembut tak keras. Setengah pinggan boleh hadap.
Sejenis tabiat dari kecik lagi, bila makan dia je mesti nak selak selai selai ikut warna. Padahal rasa sama je, feeling je lebih entah apa apa.
Biasa Kakdell beli untuk sarapan pagi. Tapi sebab sekarang tengah puasa tambah pulak Pkp ni, memang susah la nak cari.
So terpaksalah merajinkan diri kedapur. Kakdell buat sukat cawan je. Ikut pesen mudah. Sebab kalo pakai gram gram ni renyah pulak aku rasa.
Hari tu ada yang mintak resepi kan? So Kakdell share sini je lah ya.
Bahan-bahan:
-2 cawan tepung beras
-1/2 cawan tepung jagung
-1/2 cawan tepung gandum
-1/2 cawan santan
-3 setengah cawan air
-3/4 cawan gula
-1 sudu kecil garam
-pewarna kuning
-sirap
-aising pandan
Cara penyediaan:
Sumber: Riana Samad