Perkongsian resipi kali ini memang istimewa. Nampak sungguh menyelerekan dan tidak hairanlah boleh membuatkan sesiapa pun terasa teringin untuk menikmatinya. Apatah lagi buat penggemar keju, mesti tidak sabar untuk mencuba menyediakan menu nan satu ini. Jadi usah tunggu lagi, ayuh kita sediakan menu ini dan nikmati bersama seisi keluarga. Jom semak ramuan-ramuan yang diperlukan.
Ada ke yang suka makan lasagna? Hari ni ariana nak share cara ariana masak lagsana
Resepi Lagsana Daging Cheese Tertarik
11-12 keping lasagna
600gram daging cincang
1 sudu cili giling
3 biji bawang merah(dicincang halus)
3 biji bawang putih(dicincang halus)
1 sudu besar oregano
1sk secukup rasa
1 sudu besar gula
1sk garam
680gram sos pasta tomato prego
1/2 cawan air
================
400ml susu full cream
2 sudu besar butter
1sk gula
2 sudu besar gandum
2 slice cheddar cheese
================
100gram tomato puri
1 sudu besar minyak
Cara penyediaan:
1. Mula-mula tumis bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan. Kemudian masukkan cili giling dan tumis sehingga pecah minyak.
Ads
2. Masukkan daging cincang dan tumis sehingga daging bertukar warna. Masukkan pula sos pasta tomato dan kacau sebati
Masukkan oregano dan kacau sebati.
3. Masukkan gula dan kacau sebati. Masukkan garam dan kacau sebati. Kemudian masukkan secukup rasa dan kacau sebati. Akhir sekali masukkan air. Kacau sehingga kuah sedikit pekat serta daging masak. Ketepikan
4. Dalam kuali lain cairkan butter dan masukkan tepung gandum. Kacau sehingga sebati dan tak berketul.
5. Masukkan pula susu full cream dan gula. Kacau sebati.
Ads
6. Masukkan kepingan cheese dan kacau sehingga pekat. ( Jangan terlampau pekat, nanti bila sos putih dah sejuk, sos lagi pekat)
7. Dalam bekas masukkan sos tomato puri + minyak masak. Kacau sebati. Ariana guna bekas kaca 9 inci(boleh bakar dalam oven)
8. Rebus lagsana dulu sehingga lembut,
9. Susun lagsana dalam bekas tadi. Letak inti daging dan ratakan
Ads
10. Letak sos putih
11. Taburkan mozarella cheese dan daun basil(nak guna oregano or yang lain pun boleh)
12. Ulang semula dengan letak kepingan lagsana, daging, sos putih, cheese sehingga ke lapisan teratas. Ariana buat 3 lapisan. Pastikan bahagian atas sekali tabur dengan oregano.
13. Dah siap balut dengan aluminium foil dan bakar suhu 170°c selama 50 minit. Bergantung pada oven masing-masing. Boleh kurangkan masa@suhu
Resipi cukup simple tapi sedap. Ayam Kukus Kicap ini ada rasa masam, manis dan manis menjadi pelengkap hidangan ini. Jika ibu-ibu buntu nak sediakan menu apa untuk keluarga, bolehlah cuba resipi ini.
Hidang bersama nasi panas-panas, memang menyelerakan dan pasti menjadi kegemaran seisi keluarga ni. Resipi Ayam Kukus Kicap ini dikongsikan oleh saudara Dani J Tang. Jom cuba!
Ayam kukus kicap ringkas je harini. Pedas skit, halia, lada hitam, cili padi. Pastu limau kasturi hiris² halus. Masam, masin, manis. Makan dengan nasi air, telur dadar ngam sangat ni
Ringkas je cara sy. Kuantiti bahan ikut sesuai selera ye
1. Ayam bahagian peha penuh, cuci bersih, sy buang tulang dan toskan.
2. Hiris halia & bawang putih. Panaskan kuali dengan sedikit minyak, tumis bawang putih & halia sampai naik bau. Sy tumis smpai dia brown. Angkat & ketepikan.
3. Masukkan ayam dalam minyak, biar dalam 1-2 minit, kemudian terbalikkan ayam biar masak sisi satu lagi tu juga dalam 1-2 minit. Api besar hati², letak penutup sbb nnt ayam meletup². Jgn lama nanti hangus.
NOTA : nak terus kukus boleh, tp sy lebih suka aroma tumis tu.
4. Sediakan mangkuk, masukkan garam, kicap manis, sos tiram kalau suka, minyak bijan, lada hitam, chicken seasoning, kacau sebati & perap ayam sekurangnya 30min. Nak letak kicap masin skit pun boleh. Sesuai selera ye.
5. Panaskan air kukusan, kukus ayam sehingga masak.
6. Dah masak, angkat & hiris ayam menjadi kepingan, tuang kicap manis skit di atas nya.
Hiris cili padi & buah limau kasturi kemudian tabur atas ayam.
Berbuka petang nanti kalau dapat merasa sepinggan nasi dengan ayam dan sambal penyet pasti rasa puas hati. Lagi pula kalau pedas terangkat. Barulah puas hati kalau dapat makan.
Satu hal yang menjadi masalah adalah kedai dan restoran yang menjual Nasi Ayam Penyet ni pastinya ramai orang. Lepas berbuka pun belum tentu lagi dapat tempat duduk.
Apa kata tak payah makan di restoran sebaliknya buat sendiri sahaja sambal penyet super pedas ni. Resipi yang dikongsikan oleh Muslinda Kamal mendapat jumlah like cukup tinggi daripada netizen. Jadi jom kita cuba caranya.
Lepas ni tak payah lagi beli AYAM PENYET.
Dah boleh buat sambal ayam penyet sendiri, yang penting kita buat, kita kasi pedas kaw-kaw.
Bahan-bahan:
Bawang merah
Bawang putih
Cili padi
Cili besar
Tomato
Belacan
Ikan bilis
Gula merah
Limau nipis
Garam
Caranya:
1. Goreng semua bahan-bahan yang di atas (kecuali gula merah).
2. Kemudian tumbuk kesemua bahan yang digoreng tadi.
3. Kemudian masukkan ke dalam kuali dan tumis sekejap.
Bila sebut sahaja kek coklat kukus tentu sudah terbayang akan keenakan rasanya, lembut dan mewah dengan rasa coklat. Bukan sahaja anak-anak menggemarinya, malah kek coklat kukus mampu memikat selera orang dewasa.
Tidak hanya disebabkan rasanya yang enak, tidak dinafikan untuk menyediakan kek coklat yang dikukus lebih mudah cara memasaknya. Ini berbanding jika dibakar akan menyebabkan kek coklat lebih terasa kering dan silap cara dan teknik membakar kek boleh jadi terhangus pula.
Untuk itu, buat anda yang ingin menyediakan kek coklat kukus yang tersedap, mudah dan dijamin menjadi sebagaimana maklum balas di ruangan komen di atas perkongsian resipi yang dikongsikan oleh Noriza Awang Mehat ini di group Masak Apa Hari Ni. Bolehlah dicuba.
Ini perkongsiannya;
Kek coklat kukus.. ringkas, lembut dan sedap..Kalau ikut resepi 1 cawan untuk 1 adunan, cikza gandakan jadikan 2 cawan nak kek yang lebih besar.. cikza guna loyang 8×8
Kek coklat kukus.. ringkas, lembut dan sedap..Kalau ikut resepi 1 cawan untuk 1 adunan, cikza gandakan jadikan 2 cawan nak kek yang lebih besar.. cikza guna loyang 8×8
Bahan-bahan :
2 cawan serbuk koko
2 cawan gula
2 cawan minyak masak
1 tin susu cair
1 tin susu pekat
diblander bagi sebati ketepikan.
8 biji telur gred B diblander dan ketepikan.
2 cwan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu kecil baking powder
ketiga bahan ni diayak.
Cara Membutanya:
Dalaml mangkuk, masukkan bahan yang diblander berselang seli dengan tepung yang telah diayak terlebih dahulu. Nak senang blander semua bagi sebati.
Sapu Planta dekat loyang terlebih dahulu dan curahkan adunan yang diblander.
Panaskan air kukusan terlebih dahulu..kukus adunan kek selama 1 jam atau sehingga masak.
Cara Buat Topping Coklat
Coklat masakan dicampur dengan sedikit Planta. Masak secara double boile.
selamat mencuba
Pernah tak terfikir, kenapa doktor jarang ambil MC walaupun dah nampak jelas tak sihat? Kalau orang biasa, demam sikit terus pergi klinik, dapat ubat,...