Salah satu resipi kuih kukus yang popular yang digemari ramai adalah kuih kaswi. Ia merupakan kuih yang sering menjadi hidangan minum petang atau sarapan pagi. Rasanya memang enak di makan dengan kepala parut.
Walaupun nampak simple je nak buat, jika salah sukatan dan cara, kuih ni boleh jadi berketul dan tidak cantik bentuknya. Malah boleh jadi keras.
Nak tahu cara buat kaswi yang mudah. Ikuti resipi ini tular ini sehingga 35K share. Menarikkan. Ayuh cuba buat!
Ads
Kuih yg senang dibuat dan sedap dimakan. Kuih kaswi @ kosui
Bahan
*2 cwn tpg gndm
*1/2 cawan tepung ubi
*1 sudu air kapur
(secubit kapur/sesudu air kapur yg siap dibancuh)
1 cawan gula merah
3/4 cawan gula
5 cawan air
Ads
Cara penyediaan:
Kelapa parut yg putih saja +garam (kukus kejap utk tahan lama)
Larutkan gula pasir dan gula merah dgn 2cwn air (masak atas api kejap utk hancurkan gula, letak sehelai daun pandan utk aroma) tggu sejuk kejap.
Campurkan bahan yg bertanda * bersama 3cawan air..kemudian masukkan air gula tadi dan tapis. Guna loyang 8×8..kukus selama 30 – 40 minit..
**tunggu sejuk baru potong, bolehla di gaul dgn kelapa parut…
**tips utk potongan kuih yang cantik, tggu kuih betul2 sejuk, potong dgn pisau plastik yg disapu sedikit minyak..
Raya yang bakal disambut beberapa hari saja lagi buat ibu-ibu semakin kalut dengan pelbagai persiapan. Menyediakan juadah istimewa antara perkara wajib yang ibu perlu risaukan.
Makanan kesukaan anak-anak seperti Ayam Masak Merah pastinya menjadi menu utama hidangan selain rendang ketupat. Namun menyediakan Ayam Masak Merah yang lebih istimewa dan sedap, lain daripada yang lain, ibu-ibu kena cuba ni.
Bosan dengan resipi biasa, jom kita ikut resipi yang dikongsikan wanita bernama Rafiza Idayu. Rupanya nak rasa lebih menyengat kena letakkan serai dengan
kuantiti yang agak banyak. Katanya, resipi Ayam Masak Merah yang di’infused’ rasa serai yang wangi dan buka selera.Jom ikut caranya. Nampak mengiurkan.
Saya berkempatan belajar dengan seorang yang menyediakan Ayam Masak Merah yang sangat sedap ketika jamuan kenduri kahwin anak beliau. Pesannya, letak serai banyak dan maniskan sedikit masakan tersebut.
Jom kita lihat langkah demi langkah
Bahan bahannya:
Ayam seekor dipotong 12 bahagian
Serbuk Kunyit
Garam
30 biji lada kering
2 inci halia
2 biji bawang besar
7 ulas bawang putih
1 batang kayu manis
5 biji bunga lawang
5 biji buah pelaga
7 biji cengkih
1 biji gula nisan (gula kerek @ gula nisse @ gula melaka @ gula perang)
4 ketul asam gelugur (asam keping)
2 biji tomato
10 sudu sos cili (brand Kimball)
10 sudu sos tomato (brand Kimball) 12 batang serai
* Rasa akan berubah mengikut bahan atau brand yang digunakan. Contohnya sos cili brand Maggi akan sedikit masam. Jadi kurangkan penggunaan asam keping
Caranya:
1. Setelah basuh dan toskan ayam, perap ayam sebentar dengan kunyit dan garam.
2. Goreng ayam tiga suku masak dan toskan. Jangan terlalu garing kerana ayam akan keras dan kurang juicy.
3. Ini tips yang penting untuk dapatkan aroma yang wangi dalam Ayam Masak Merah. Bawang besar hendaklah dihiris nipis. Jangan blender. Bawang besar yang
digoreng akan menerbitkan rasa manis dan wangi. Cili kering tadi direbus dan dikisar bersama bawang putih dan halia.
4. Panaskan minyak dan masukkan serai yang telah diketuk. Minyak masak akan beraroma serai yang wangi.
5. Kemudian masukkan bahan tumis.
Bahan tumis iaitu 4 sekawan :
+ Kayu manis
+ Bunga Lawang
+ Buah Pelaga
+ Cengkih
6. Kemudian masukkan bawang besar yang telah dihiris nipis.
7. Tumis sehingga naik bau. Tips untuk mengetahui bagaimana naik bau adalah bawa tangan di atas tumisan dan bawa aroma ke hidung.Belajar cara nak tau bau bawang wangi apabila ditumis. Ops! Elakkan bawa hidung ke gigi kuali, kalau terpercik minyak di muka.. acik tak bertanggungjawap
tau!
8. Apabila dah naik bau, masukkan bahan yang telah dikisar tadi. Pastikan minyak tidak terlalu sedikit agar bahan tumisan masak cantik sekata. Jangan bimbang dengan bawang besar yang dihiris tadi kerana ia akan hancur semasa proses menumis.
9. Masak bahan kisar tadi sehingga pecah minyak. Kenapa perlu pecah minyak? Ia indikasi bahawa bahan kisar telah masak sempurna. Jika lauk kenduri, masakan akan lebih tahan lama dan mengelakkan sakit perut jika bahan tidak dimasak sempurna. Apabila telah pecah minyak, masukkan gula nisan.
10. Kemudian masukkan sos cili dan sos tomato.
11. Masukkan air pada kepekatan yang diingini.
12. Apabila telah mendidih, masukkan potongan buah tomato.
13. Masukkan asam keping.
14. Akhir sekali masukkan garam secukupnya. Hati hati semasa masukkan garam kerana sos sudah ada garam dan ayam goreng tadi juga telah diletakkan garam.
15.Apabila cukup rasa, masukkan ayam goreng tadi.
16. Gaul sebati ayam tersebut ke dalam kuah masak merah tadi. Alhamdulillah, cantik kejadian ayam masak merah kita. Sedia dihidang dengan daun ketumbar
atau kacang peas.
17. Ini papadom untuk makan bersama Nasi Tomato. Goreng papodom ini yang seperti di kedai mamak. Papodom bulat ini lebih sedap berbanding papodom yang berbentuk segiempat.
Nasi Tomato sedia dihidang bersama Ayam Masak Merah dan Kuah Dhal.
Selamat mencuba!
Sumber: Rafiza Idayu
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Menyediakan sebiji kek untuk dimakan bersama seisi keluarga tentunya memerlukan langkah-langkah tertentu seperti penyediaan bahan, mengadun ramuan dan hinggalah dimasak dengan teknik dibakar atau pun dikukus sebelum dapat dinikmati. Umumnya akan mengambil masa anggaran 40 hingga 60 minit lamanya. Itu baru satu biji kek, dan cuba bayangkan jika anda teringin makan dua jenis kek dalam satu masa. Pasti seharian anda akan berada di dapur untuk menyediakan kek!
Namun perkongsian daripada dapur_kakzura ini cukup menarik untuk dipraktikkan. Dia menggabungkan kek pisang dan kek coklat dalam satu biji kek. Bukan sahaja seisi keluarga dapat merasai 2 jenis kek dalam satu masa, malah penyediaan cara ini lebih menjimatkan masa dan jimat bahan-bahan kek yang digunakan. Malah dan yang paling penting rasa gabungan kek pisang dan kek coklat, begitu menyelerakan.
Nak tahu detail cara penyediaannya, begini resipi yang dikongsikan. Selamat mencuba!
Kek Pisang 2 Benua
Bahan-bahan:
3 biji pisang berangan
180ml minyak masak
3 biji telur
150gm gula perang
1 sk esen vanilla/esen pisang
Sedikit garam
(kisar)
1 1/2 atau 2 sb serbuk koko
150gm tepung gandum
1 sk baking powder
1 sk soda bikarbonat
(ayak bersama)
Cara-caranya :
– tuang bahan kisar dalam bahan ayak.. kacau sampai sebati
– bahagi dua adunan.. satu letak serbuk koko.. kacau-kacau rata
– sediakan loyang 8×8.. masukkan dua-dua adunan nak jadi 2 benua tu atau sengetkan loyang.. tuang yang plain kemudian yang coklat
– hias dengan hirisan pisang.. badam.. coklat.. kacang dan lain-lain.
Resipi ayam goreng ala homemade ini memang mudah untuk dibuat di rumah. Rugi kalau tak cuba sebab bahan-bahan yang digunakan cukup mudah dan ringkas sangat!
Gelagat anak-anak yang sedang membesar sememangnya cukup menghiburkan dalam apa jua perkara. Malah ketika di dalam solat pun, gelagat anak-anak memang menghiburkan.