Selalu beli cili boh kat supermarket, simpan tak sampai seminggu, dah berkulat & berbau. Padahal baru guna sekali dua untuk masak. Frust betul.
Nak tahu cara yang mudah nak simpan cili tahan lama, ni caranya.
Langkah Demi Langkah Buat Cili Kisar Tahan Hingga 3 Minggu. Elok Je Dalam Peti Asi Tak Berbau Dan Berkulat.
So meh Kak Izz tunjuk cara buat cili boh yang boleh tahan lama sampai 3 minggu tau. Elok je dalam fridge tak kulat & tak berbau.
1. Gunting cili kering kecik-kecik. Senang nak bagi biji cili tu keluar.
2. Dah siap, tampi guna penapis. Part ni paling best. Puas hati bila tengok biji keluar.
3. Rebus cili kering. Tambah sesudu garam. Rebus dalam 15-20 minit.
Edit : Kalau nak guna chopper pun boleh juga. Tapi make sure cilinya pilih betul-betul. Kadang-kadang ada tangkai, tamouk cili, habuk guni & pernah terjumpa gumpal rambut. Takut nanti termakan sekali.
Kredit: Fadiznuur Mohd Zin via MASAK APA TAK JADI HARI NI OFFICIAL