Buat penggemar laksa, sebut sahaja laksa tentu teringin untuk menikmatinya. Laksa ini pula ada macam-macam variasi, ada laksa johor, laksa sarawak, laksa penang dan macam-macam lagilah.
Apa yang pasti, setiap satunya mempunyai rasa yang enak dan resipinya juga berbeza, contohya jika bercerita tentang lalsa kuah putih ini yang terkenal di Terengganu.
Nak tahu bagaimana caranya, jom semak.
Lahir kat Penang, menetap di Kedah. Tapi sis hard fan laksa kuah putih terengganu…
Kalau laksa penang, laksa kedah tak berapa kena sangat dengan selera sis#laksamurtadnegeri
Masa mengajar kat Terengganu dulu, sis sempat belajar masak dgn org ganu, kuah laksa putih. So, harini terciptalah laksa ganu kuah putih
Ada tak hard fans laksa kuah putih ganu kat sini?
**japgi sy update resepi
**Update Resepi
LAKSA KUAH PUTIH TERENGGANU
Bahan-bahan
Laksa beras atau gandum ( kat sini takde laksa beras, so guna laksa yang kering tu je.
Untuk kuah
1 kg ekor ikan selayang/ sardin / kembung (direbus dan diambil isinya)*
10 ulas bawang merah*
1 inci halia *
1 sudu kecil lada hitam*
500 ml santan
250ml air
2 keping asam keping
1sudu kecil gula
garam secukupnya
Cukup rasa / kiub ikan bilis.
Cara masak kuah
1. Tumbuk semua bahan yang bertanda *
2. Masukkan bahan yang ditumbuk tadi bersama-sama santan ke dalam periuk.
3. Masukkan air dan asam keping
4. Sentiasa kacau sehingga mendidih. Apabila mendidih masukkan garam dan juga gula secukup rasa dan siap untuk dinikmati.
Untuk ulaman
Daun kesum, timun, kacang panjang, bunga kantan, taugeh.
Untuk sambal cili pula
1-2biji cili merah
Sedikit belacan
(Kedua-dua bahan ini ditumbuk sehingga lumat)
Belacan, sambal cili dan garam selalunya diletakkan dalam satu bekas, boleh adjust ikut taste masing-masing.
Selamat mencuba uolsss. Saya share , moga boleh jadi pencen kubur nanti…
sumber : Fatin Halim via MAHN