Kuih Telaga Emas, Rupa Cantik Rasa Pun Sedap. Ni Resipi Boleh Cuba Buat!

Share

Kuih muih tradisi bukan sahaja enak rasanya, malah cantik molek pula bentuknya. Sekali gus menjadikan menu yang terhidang begitu enak dan tidak sabar untuk dijamah. Umpamanya seperti Kuih Telaga Emas ini, mungkin sekali pandang seperti kuih nona manis.

Jadi buat yang belum pernah mencuba rasa kuih tradisi ini bolehlah buat sendiri dengan jadikan panduan resipi yang dikongsikan oleh wanita ini. Zura Zu berkongsi resepi kuih telaga emas yang mudah dan lazat. Jom cuba!

Bahan-bahan untuk kulit hijau

  • 250 gram tepung pulut
  • 3 sudu makan tepung gandum
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • 1 1/4 cawan air
  • Sedikit perisa pandan
  • Sedikit pewarna hijau
  • Secubit garam

Cara-cara menyediakan

1. Satukan kesemua tepung, garam dan perisa pandan.

2. Kemudian, tuangkan air sedikit demi sedikit, jangan sampai habis (sambil uli jadi doh tak lekat di tangan).

3. Letak sedikit pewarna hijau.

4. Buat bulat-bulat anggaran 24 gram. Kemudian tekan dan ratakan doh ke dalam acuan lompang saiz kecil yang telah disapu minyak masak.

Bahan-bahan inti kastard

  • 1 cawan santan kotak
  • 1 cawan air suam
  • 1/2 cawan gula
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 1/4 cawan tepung gandum
  • 3 biji telur
  • 1 penutup botol esen vanilla
  • Sedikit pewarna kuning telur
  • Secubit garam

Baca artikel menarik lain di sini:

Cara-cara menyediakan

1. Satukan santan dan air suam, kemudian campurkan esen vanilla dan gula (kacau sehingga larut).

2. Seterusnya, masukkan telur dan kacau sehingga sebati.

3. Masukkan tepung kastard, garam dan pewarna kuning telur sehingga sebati dan mesra.

4. Tapis adunan dan tuang ke dalam acuan lompang yang disapu minyak.

5. Pastikan air kukus betul-betul mendidih sebelum kukus selama 10 hingga 12 minit. Api dalam keadaan yang sederhana besar.

Selamat mencuba!

Sumber: Zura Zul & Masak Apa Hari Ini

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club