Kuih Siput Ekspress Tak Perlu Gentel, Guna Pasta Spiral Je, Cuba Jangan Tak Cuba!

Share

Kalau raya tak sah rasanya tanpa menyediakan kuih siput buat keluarga. Sedap mengunyah kudap-kudapan sambil menonton televisyen bersama keluarga.

Sedap memang sedap tetapi hendak menggentel adunannya menjadi satu masalah pada kita. Maklumlah proses menggentelnya mengambil masa yang agak lama. Itu kisahnya dengan resipi kuih siput tradisional.

Kalau anda mengelak untuk menggentelkan kuih siput ini ada baiknya anda mencuba resipi kuih siput ala ekspress daripada Nana Ereena ni. Resipinya memang superb. Tak perlulah lagi bersusah payah menggentel sebaliknya ikut sahaja cara yang dikongsikan olehnya.

 


Tumpang lalu semua, orang lain sibuk buat biskut saya buat kuih siput ekspress ni je.

Bahan-bahan:
Makaroni/spiral/small shell (saya pki ketiga2..tamak kan)
Tepung bestari @ pilihan anda
Daun kari
Black pepper
Minyak untuk menggoreng

Caranya:
1. Masukkan makaroni/spiral/small shell dalam tapis.

2. Lalukan di bawah air paip dan cuci bersih.

3. Masukkan dalam mangkuk dan tuangkan tepung bestari.

4. Kuantitinya agak-agaklah ya. Asal melekat kat makaroni/spiral/small shell tu.

5. Kalau tak lekat tambahkan sikit air. Gaulkan sebati.

6. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan dengan daun kari.

7. Angkat dan toskan. Kemudian gaulkan dengan black pepper.

8. Siap.

Kredit: Nana Ereena