Sudah pastinya ramai antara kita sedang sibuk menyediakan juadah hari raya Aidilfitri yang akan disambut pada hari esok.
Masih sempat lagi bagi yang hendak menambah kuih raya. Antaranya, biskut sarang semut. Menggunakan sukatan cawan untuk penyediannya, hasilnya memang superb!
Biskut raya pertama : Biskut Sarang Semut .Ini percubaan pertama Cik Fieyza buat biskut ni. Orang kata renyah sebab nak kena parut bagai tapi setiap biskut ada keunikan tersendiri kan.
Memandangkan lama tak bakar biskut, pada mulanya tersilap pusing arah api. Itu yang jadi dua benua rupa dia
Cik Fieyza kongsi resipi yang telah diolah mengikut apa yang dipelajari hari ni kalau ada yang nak cuba
INI BAHANNYA
Buttercup – 1 buku
Tepung kastard – 2 cawan*
Tepung jagung – 1 cawan*
CARA PENYEDIAAN:
Satukan buttercup dan gula halus. Pukul sehingga kembang.
Masukkan kuning telur, esen vanila dan pewarna kuning. Pukul sebati.
Masukkan semua tepung dan gaul sehingga adunan tak melekat pada tangan. Adunan memang lembut. Jika masih melekat, tambah sedikit tepung gandum.
Selamat mencuba!
Sumber: Novelis Afieyza Isahak