Sedang mencari hidangan ringkas tapi sedap buat sesi keluarga, apa kata cuba resipi viral ni.
Cara nak buat hidangan ni amat mudah. Hanya menggunakan 3 bahan iaitu tepung, mauripan dan air.
Sesuai dijadikan hidangan seisi keluarga untuk minum petang.
Jom lihat resipi ini.
Saya selalu guna 1kg tepung sebab ramai
Resepi nye
– 1kg tepung
-gula ikut manis sbb pakai agak je..hihi( manis yg buat sedap)
-mauripan 1 paket
-air ikut pekat macam kita bancuh apam tu
.
Caranye
-bancuh ke semua bahan mcm kita buat apam tu biarkn kembang
-kemudian dh kembang panaskn minyak sedikit dalam kuali dan letak kn bancuhan yg kita buat td dlm 3 senduk gulai tu (sbb tu apam gebu)..buat mcm masak lempeng kelapa tu…biarkn die garing baru terbalik kn..pastikan tutup ye kuali tu
-pastikan api yg paling slow kita guna .kalau api besar nti hangus tak sedap…hihi
-dh garing atas n bawah boleh angkat n hidangkn..
-biasa kalau banyak lebih bahan tu saya buat apam kukus..sbb cara buat apam lempeng n apam kukus sama je..bezanye masak dalam kuali ..selamat mencuba
.
*maaf ade yg ade kurang faham..sbb pakai agak je bahan2 tu xde sukatan.
Sumber: norafizah jani via masak apa hari ni