Biasanya kalau ada tepung segera cucur, apa lagi yang boleh dibuat kalau bukan cucurlah kan? Tapi lain pula bagi pengguna laman facebook ini apabila tepung cucur segera dijadikan snek untuk kudapan seisi keluarga. Menarik kan?
Katanya rasa macam kerepek bawang. Siapa yang favourite dengan snek tu boleh lah cuba! Senang je cara nak buat. Nak tahu macam mana? Meh tengok kat bawah ni!
Resipi Snek Cucur Ikan Bilis Mudah & Sedap
Bahan-bahan:
Sebungkus cucur bilis adabi
2 sudu makan tepung gandum (supaya tak masin)
Sedikit minyak
Air sejuk
Cara membuat:
1. Masukkan semua bahan-bahan, gaul rata menggunakan garfu saja.
2. Kemudian uli sampai doh tidak melekat pada tangan.
3. Rehatkan doh, tutup mangkuk dengan tuala bersih. Sementara itu boleh panaskan kuali dan minyak.
4. Bahagikan doh kepada 8. Gelekkan doh dan potong memanjang seperti dalam gambar. Taburkan dengan sedikit tepung.
5. Goreng mengikut kesukaan anda. Jangan lama kalau tak suka garing sangat.
Bahan sos:
Sos cili
Mayonis
Mild mustard sedikit
Cara membuat:
1. Kacau rata semua bahan sehingga sebati.
Siap, selamat mencuba!
Kredit: Chi Derra
https://www.dailymotion.com/video/x8btswn
Bihun Goreng Nak Nampak Elok Digoreng, Tak Putus-putus. Ni Caranya Kalau Ada Yang Tak Tahu!
Menyediakan hidangan bihun goreng tentu menjadi antara menu popular yang kita sediakan untuk keluarga. Menyediakannya cukup ringkas dan cepat, maka tidak hairanlah bila-bila masa boleh sahaja kita sediakan untuk keluarga.
Pun begitu, walau mudah disediakan sering juga kita lihat ada orang masak bihun terlembik dan tidak menarik bentuknya. Tapi bila kita lihat bihun goreng yang dijual direstoran nampak cantik sehelai-helai. Sempurna kejadiannya!
Tertanya-tanya bagaimana cara untuk menyediakan menu sedemikian rupanya elok kita baca perkongsian daripada akaun fb Ida Shahida ini. Bukan sahaja dikongsikan tip hendak dapatkan bihun goreng yang sempurna malah ada resipinya juga.
PETUA GORENG BIHUN
ADAKAH ANDA NAK BIHUN GORENG ANDA JADI SEHELAI SEHELAI MCM NI? Tidak putus putus seperti ini ada caranya. Nak tahu?
CARA GORENG BIHUN TIDAK HANCUR@ PATAH
1. Pilih bihun jenis urat besar/kasar sahaja ( saya guna cap jati dan jasmine sahaja)
2. Rendam air biasa sahaja selama 20 minit
BIHUN RENDAM AIR PAIP SAHAJA.( tidak boleh direndam air panas sebab nanti bihun jadi lembik, patah atau hancur jika terlalu lembik.
3. Masukkan minyak dalam kuali(bawang dihiris je , jangan di kisar)
Minyak panas masukkan bawang. Bawang dihiris je jang dikisar sebab bila kisar ia akan menyebabkan bihun rasa bawang dan berbau bawang.
4. Bawang dah harum masukkan ayam@ daging@ udang kacau kacau sampai masak.
5. Baru masukkan cili kering.gaul dan sebatikan.
Bila cili dah masak masukkan 2 cawan air. Kacau kacau pastu tambahlah perencah rasa seperti gula, garam, serbuk perasa,cili sos, kicap, sos ikan dan lain lain lg..( jumlah air bergantung pada banyaknya bahan utama.
Yang paling penting: kena didihkan kuah ini sampai mendidih agak lama sebab bila kuah dah betul betul masak ianya tidak akan menyebabkan mee/bihun/koe teow anda jadi kembang dan hancur.
***”masa ni sila rasa kesedapan kuahnya jika apa apa yang kurang anda boleh tambah.”sebab kuah inilah memainkan peranan penting intuk menyedapkan bihun goreng anda.****
6. Kemudian baru masukkan mee/ bihun. Kacau dan balik balikkan bihun secara mengangkat bihun sedikit-sedikit. Jangan ditikam bihun tersebut.
7. Bila dah masukkan semuanya baru masukkan sayur sayuran. Balik balikkan supaya sebati dengan kuah.( bihun, mee, kalau kueh teow masukkan hanya sedikit air sebab koe teow tidak keras.
8. Lepas masukkan bihun dan sayur masukkan pula telur dan telur tersebut hendaklah dipukul terlebih dahulu supaya mudah untuk disebatikan dengan bihun/mee.( kalau tidak mahu bau hanyir buanglah pusatnya). Yang berbau hanyir telur tu hanyalah disebabkan tali pusat ayam yang terdapat pada telur.
9. Mesti masak sampai makanan anda keluar asapnya. Baru ianya betul betul masak dan kandungan air sudah mulai mengering dan tidak melekit lekit.
10. Sepanjang memasak ini guna api yang kuat sekali sebab tidak mahu air terlalu lama di dalam kuali nanti masakan anda jadi lembik.
Bila dah dekat nak masak baru perlahankan api.Sayur masukkan sekali dengan bihun mee supaya tidak terlalu layu.
Selamat memasak.
sumber : Ida Shahida
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Bubur Sum Sum Manisan Dulu-dulu, Memang Sedap Rasanya. Nak Cuba Merasa, Ni Resipinya!
Bubur sum sum merupakan juadah tradisi yang mempunyai rasa lemak-lemak masin dan manis serta terasa lembut teksturnya bila dimakan. Biasanya ada juga yang menyamakan bubur sum sum ini seperti kuih lompat tikam yang berwarna putih dan hijau. Namun sebenarnya ia berbeza dan mempunyai rasanya yang tersendiri.
Kalau diikutkan bubur sum-sum ini ada ceritanya di dalam masyarakat Jawa. Bubur sum-sum ini sebenarnya menjadi hidangan rasmi bagi mengakhiri kerja-kerja kenduri kahwin untuk dihidang kepada jiran-jiran terdekat yang telah bergotong royong menjayakan majlis perkahwinan.
Jadi mungkin ada yang rindu untuk merasai keenakan rasa bubur sumsum ini, jadi apa kata anda sediakan sendiri dengan resipi yang dikongsikan oleh No Or ini. Bahan-bahannya pun tidaklah susah dan bolehlah dicuba.
BUBUR SUM SUM
Ada yang suka tak? Sedap dimakan sejuk-sejuk. Kombinasi rasa lemak dan manis bila masuk ke mulut, memang ‘heaven’. Di tambah dengan sedikit kerajinan untuk mengacau.
Okey, Jom tengok resepi kat bawah
Bahan-bahan:
4 1/2 cawan santan
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 sudu teh garam
Cara menyediakan
- Adun semua bahan, kacau dengan whisks hingga rata.
- Kacau adunan dalam periuk. Mula guna api yang kecil. Kemudian baru guna api sederhana hingga adunan pekat. Kacau jangan berhenti sampai lah adunan nampak berkilat & betul-betul dah masak.
3.Bila cukup masak, tuangkan di dalam loyang atau bekas yang disukai.
- Biarkan sejuk sebelum dihidangkan.
GULA SIRAP
1 cawan gula kabong saiz besar
1/2 cawan gula biasa
1/2 cawan gula merah
2 cawan air
1 helai daun pandan
Cara menyediakan :
- Panaskan semua bahan, kacau hingga semua gula larut dan mendidih.
- Sejukkan. Kemudian tapis ke dalam bekas.
Untuk hidangan :
Tuangkan air gula ke atas bubur sum sum & bolehlah dinikmati.
Selamat mencuba.
Sumber : No Or
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Cuba Air Detoks Ini Jika Mahu Badan wangi, Gebu Tanpa Lemak Jahat. Yang Banyak Angin Kena Cuba!
Selain penggunaan produk pelangsingan badan, kaedah tradisional dengan penggunaan bahan-bahan semula jadi antara petua untuk membantu menjaga kesihatan serta menguruskan badan.
Ratu minum tiap 3x seminggu. Bagi buang angin, memudahkan peraliran darah. Kecutkan lemak dekat perut geleber.
Orang sekarang kan tak suka jaga pemakanan sangat kan. Fast food lah. Makanan berlemak bercili berlada semua sumbat. Bila masa cuci usus iolllss pon tak tahu.
Cara yang paling mudah nak kekal bertenaga dan wajah kemerah merahan. Badan wangi dan gebu tanpa lemak jahat.
Bahan bahan :
2 inci Halia
4 batang Serai.
3 Asam keping ( tak nak takpa)
3/4 helai Daun pandan
7 biji cengkih
Lemon 4/5 hiris
Air 1liter
Madu / gula merah setengah sudu besar
Cara buat :
Hiris halia (agak berapa banyak nak)
tumbuk tumbuk comel halia.
7biji cengkih (cuci dulu)
Hirisan lemon
Masukkan 4/5batang serai yang ketuk
satukan dalam periuk bersama air dah didih matikan api
Air dah suam, bolehlah minum bersama madu sesudu kecil
Tips :
Minum selepas sarapan pagi.
Boleh juga letak madu sikit.
Untuk bf mom, kena tengok jugak anak. Kalau masa amalkan anak takde masalah kembung perut @ cirit-birit boleh teruskan.
Jaga pemakanan dan selalu buat exercise jugak untuk dapatkan kesan yang lebih cepat.
Air putih kena minum cukup setiap hari untuk menggalakkan proses buang lemak.
Ketika amalkan minum air detox ni, memang akan mudah buang air besar.
Untuk cepat kurus, boleh amalkan setiap hari. Jika dah kurus dan nak maintain, boleh minum 3 kali seminggu.